Kitaplarla okuyucular arasında öteden beri bir hadise  var.Okunan kitaplar zaman zaman  tekrar bakılır,sayfalar çevrilir,o kağıt kokusu tekrar hissedilir.
Zamanla insanlar yaşlanır.Kitaplardan da ayrılmak istenmez.Biri istese verilmek istenmez.Çok zordur yıllar önce okunan kitaplarımızdan ayrılmak.

Yaşlı bir adam geldi.Kitaplarıma hüzünle baktı.Bende de çok var dedi.Ben de tepkisini öğrenmek için bir kaçını bana hediye et.Kitaplığım biraz daha zenginleşsin dedim
-Para verilir de para ile kitap verilmez.
Derken birşeyler düşünür gibiydi.
-Ya sahafa satman gerekir.Hiç olmazsa meraklıları alır.Kitaplarınız değerlenir.
Anladım ki ,sahafa satmak da O nun için seçenek değildi.
Özenle korunan kitapların sahipleri vefat edince kendini bitpazarında bulma olgusundan kaçamaz.Eğer bir şansı varsa,bitpazarında gezen sahaflar  yeni sahibi olurlar.
onlar değerlerini bilirler.Yenilenir ,değerleri yeni bir fiatla okuyucusunu bulur.Okunmamış kitap yeni bir kitaptır.Ama faklı okuyucuların eski yazarları okuması da bir başka tutku.Belki şimdiki zamandan uzaklaşmak,mazide yaşamak gibi sosyolojik bir olgu.

Kitap seven bir arkadaşımda ,kitaplarını bir okula bağışlamıştı.Ama bir yakını artık ktaplarını okuyamaz olunca kimseye verememiş.Ama kitap sevgisi olan birine kendi elleri ile vermek istemişti.
Bir gün benimle tanıştı.Kitaplarını çok seviyordu.Bu emekli Albay.Yakın tarihimizi çok iyi biliyordu.O döneme ait kitapları sohbetmizden sonra bana gönderdi.

O kitapları özenle saklıyorum.Ama bir başka sorun daha oluyor.Ödünç verilen kitaplar ,çoğu bir daha geri gelmiyor.O yüzden okurlar kitaplarını ödünç vermekten imtina ediyorlar.

Bir kitap sever ödünç verilen kitaplar için "Yemene giden askerler gibi geri gelmiyor"demişti.

Kitapların da böyle bir kaderi var.Bazıları uzun bir yolculuğa çıkar.Bazıları bu yolculukta yok olurlar.
Bazıları kitap severlerin koruması altında yeniden okunur.

( Kitaplarında Kaderi Var başlıklı yazı M.Filizman tarafından 30.01.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.