Kemalist Ekonomi Modeli Nasıl İşler? 


 


İnsan ihtiyaçları çok çeşitlidir. Söz konusu ihtiyaçları zorunluluklarına göre sıralarken, bunları bir merdivenin basamaklarında göstermek ve en vazgeçilemez ihtiyaç kalemlerini en alt basamaklarda, daha az zorunlu olanları da üst basamaklarda yerleştirerek sıralamak en çok uygulanan göstergedir. Bu uygulamadan hareketle, en alt basamakta beslenme ihtiyacı, bir sonraki basamakta barınma ihtiyacı, sonra giyinme ihtiyacı ve sonrakilerde sosyal ihtiyaçlar yer alır. Ve merdivenden tırmanılırken, önce merdivenin ilk basamağına, sonra ikinci, daha sonra üçüncü, ... basamaklarına basılarak tırmalanılmaya başlanılır.


 


Kemalist Ekonomi Modeli, işte bu sıralamadaki en vazgeçilmez olanlardan başlayarak ihtiyaçları sırasıyla tatmin etmek ve her ihtiyaç kademesinde üretimi ve tüketimi eş anlı olarak tamama erdirmektir.


 


Kemalist Ekonomi Modelinde, her kademedeki ihtiyaç kalemleri belirlidir. Dolayısıyla bu belirlenmiş ihtiyaç kalemlerine yönelik ürünler üretilerek (dikkat: ithal edilerek değil-Türkiye’de üretimi mümkün olan hiçbir şey ithal edilmez) en uygun ve adilane bir şekilde herkesin istifade edebileceği şekilde arz edildiğinde, onları elde eden insanların tatmin olacağına ve bu tatminkârlığa müteakiben bir üst kademedeki ihtiyaçlarını tatmine yöneleceğine, böyle böyle bütün ihtiyaçlarının tatmin edilebileceğine inanılır. Tatminsizlik söz konusu olmayacaktır, çünkü üretilen her şeye yönlendirilecek ihtiyaçlar belirlidir. Yani, bifteğe yönlendirilecek ihtiyaç açlıktan kaynaklanmaktadır ama bir insanın karnı doyduktan sonra bir porsiyon daha biftek yemesi söz konusu olmaz, ama o insan midesindekileri hazmetmek üzere bir yürüyüş parkurunda bir saatlik bir yürüyüşe çıkmak isteyebilir. Bir saatlik yürüyüşte yorularak ikinci saatini de yürüyüşe ayırmak istemez ve istirahata çekilebileceği bir ev ve yatak ister, v.b.gibi...




 


Üretimde, genel ilke olarak ihtiyaçların bir kademesinde yoğunlaşır, o kademeyle ilgili gereken her şeyi tamamlamış olarak ikinci kademeye geçer ve bu defa o kademede yoğunlaşır. Ama bu arada ekonominin geneliyle de ilgilenir. Yani, halkın karnını ucuz, kaliteli, kolay ulaşılabilir ürünleri üreterek doyurmak için her türlü yatırımı yapıp, bu konuda hiçbir noksanlık bırakmayacak biçimde yoğunlaşmışken, öte taraftan, örneğin kültürel ihtiyaçları da ihmal etmeyecektir. Öncelikli ihtiyaçlar üst düzeyde tatmin edilir kılınıp sıra kültür ihtiyaçlarına yoğunlaşmaya gelince de, ihmal edilmeden sürdürüle gelen ilgi, bu defa yoğunluklu bir ilgiye dönüştürülerek tamama erdirilecektir. Örneğin, ülkede sanat etkinlikleri her köşe bucakta yaygınlaşacak, sanatçılar layığı veçhile her hakka sahip olacak, ülkede kitap okuma oranı yüzde yüz oranını tutturma temayülünde olacak, gazetelerin tirajları on milyonlarla, yirmi milyonlarla ifade edilecek, v.s...


 


Kuruluş döneminde Türkiye, tam bağımsızlık ilkesiyle hareket ederek, öncelikle, tarımsal üretimde yoğunlaşmış ve halkın vazgeçilmez ihtiyaçlarına yönelik üretimlere girişmiştir. Şeker bile üretemezken pancar üretimiyle ülke şeker fabrikalarına kavuşturulmuş, elbise kumaşı bile üretemezken pamuk üretimi ve yün hayvancılığı üretimiyle ülke Sümerbank tesislerine kavuşturulmuş ve bunlar gibi onlarca örnek hayata geçirilmiştir. Sonra, madenler gibi yeraltı zenginliklerinde yoğunlaşarak bunlar da yurt dışına satabilir konuma getirilmiş, daha sonra ise iç üretim birimleri geliştirilerek tarım ürünleri ve madenler hammadde olarak satılmak yerine, işlenerek satılmak üzerine yoğunlaşılmıştır. Bugün, bu ülkenin hammadde olarak 3–4 katrilyon dolarlık yeraltı serveti vardır. Bunlar işlendiğinde ise 20–30 Katrilyon dolar edebilecektir. Kemalist Politikaların hedefi, bunları ülke ekonomisine katmak üzerine olacaktır.


( Kemalizm-3 başlıklı yazı AliKemal tarafından 9.07.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.