1 Edep Suyumuzu Arındıralım Mı



Bu dünyada Haramları terk etmedikçe, Onların müptelası oldukça, ölüm size zor gelir, korkutucu gelir, dünyadan ayrılmak da.… Eğer cennet haramın olmadığı yer ise, bütün haramları bu dünyadan terk etmedikçe, nasıl cennet ehli olabiliriz ki… Bu yüzden, yaşadığımız her anımızda nefsimizle savaş alanındayız, onun hükümdarı olmak zorundayız. Bu savaşı kazanmak ve günahtan uzak kalmak bizim tek ve sonsuz zaferimizdir. Bu sebeple Kur’andaki tüm günaha atfedilen unsurları ve olayları araştırdım, eksik olan varsa, siz de ekleyin lütfen. Görebildiğim kadarıyla aşağıda paylaşıyorum.


Allah ile beraber başka bir tanrıya yalvarmak, Allah’a şirk koşmak! 


Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymak,


Zina etmek,


Faiz alıp vermek,


İçki içmek


Kumar oynamak,


Para yatırıp piyango, kazı kazan… Oynamak


Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah'tan başkası adına kesilen hayvanları yemek


İnsanların mallarını haksız yere yemek


Yalan söylemek


Ana babaya iyilik etmemek


Kötülüklerin açığına da, gizlisine de yaklaşmak  


Kendilerine kitap verilenlerden oldukları halde ne Allah'a, ne ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Resulünün haram kıldığını haram tanımamak ve hak dini din edinmemek; bu kimselere alçalmış oldukları halde elden cizye verecekleri hale gelinceye kadar savaşmamak


Allah'tan başkası adına kurban kesmek


Dilin yalan vasfetmesi ile: "Şu helaldir, şu haramdır" demek; (Bunu diyen Allah'a iftira etmiş olur.)


Haklı bir sebep olmadıkça, Allah'ın öldürülmesini haram kıldığı canı öldürmek


İnananlar arasında kötü söz ve davranışın yayılmasını arzulamamak


Kibirli olmak


Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemek(hırsızlık gibi)


Dini bir oyun ve bir eğlence edinmemek 


Allah'ın indirdiği kitaptan bir şeyi gizlemek,


Kur’an yoluyla başkalarından para almak


Yetimlerin mallarını haksız yere yemek


Allah'tan başka şeyleri O'na eş tutmak ve onları, Allah'ı sever gibi sevmek


Toplu olarak kâfirlerle karşılaşıldığı zaman, onlara arkalarını dönmek (kaçmak)


Zekat vermemek


Namaz kılmamak


Sılayı rahimi terk etmek


Komşu hakkı gözetmemek


iftira ve gıybet etmek!



Bunlardan vaz geçebilmek ne kadar zor değil mi? Ama bir düşünün, size kanser olduğunuz söylense ve hiç hoşunuza gitmese de ölümden kurtulabilmek için her çareye evet diyeceğinizi unutmayın. Ölüm kimseye uzak değil ve namaz kılmak bile zor gelirken, namazın yukarıda sayılan 30 adet maddeden bir tanesi olduğunu görmek, moralinizi bozacaktır eminim. Özellikle peynir ekmek gibi, kredi kandırmacası adı altında faiz almak, kolay kazanç yolu edinip piyango oynamak, çalışmadan para kazanmada olmak, hırsızlık yapmak… 


Günümüzde Ahlaki çöküntünün ve edepsizliğin diz boyu olduğu aşikarken, edep suyumuzu arındırıp, edeple yaşamak ne güzel olur değil mi? Sonsuz bir yaşam içinde cennete gitmenin bir bedeli var sonuçta, hem de ne ağır bedeli…Kıl beşi kurtar başı deyimi, çok ucuz kalıyor. Yani beş vakti kılan cennete gitmiyor. Namaz, her türlü kötülüğe gitmekten men etmiyorsa, O namaz kabul edilebilir olur mu Allah nezdinde… Hayır! Nerede hata yapıyoruz, hayatı gevşekten alıyoruz, niçin bu kadar bu dünyadan hiç ayrılmayacakmışız gibi dünyaya dalıyoruz, ölmeden önce hesap yapmak gerekiyor. En azından düşünelim.


Saffet Kuramaz

( Edep Suyumuzu Arındıralım Mı başlıklı yazı safdeha tarafından 8.02.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.