Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 2.03.2017
Okunma Sayısı : 1937
Yorum Sayısı : 0
İnsan ve diğer canlılar

     Nevşehir patatesi, Amasya elması, Malatya kayısısı...bugünkü bu tanımlamalar, dün de böyleydi, yarın da böyle olacak. Yani bir Nevşehir patatesi, "artık ben Ankaralı olmak istiyorum" diyemez, demez, insan da bunu başaramaz. Ama insanoğlu öyle mi?....
Sağduyusu ve vicdanını zedelemeden, mekân da değiştirir, meslek de, çevre de, etiket de,
fikir de, yol da....
     Yolcuları beğenmez, yolu tasvip etmez, şoförün ehliyetine güvenmez, geleceğini,  fikir, duygu ve yaşam tarzını, hür iradesiyle inandığı gibi belirleyebilir. İnsan olmanın gereği budur.
     Ama kişinin eski çevresinden statik beyinli, durağan duygulu, patatesten başka canlıyı tanıyamamış, analitik düşünce yeteneğinden yoksun bir kısım canlılar, onu hâlâ yıllar önce gördüğü otobüs durağında bekleyen çaresiz canlı olarak tahayyül ederler.
     Bu durum bazen cehalet, bazen gaflet, bazen de kurnazlık olarak tezahür eder.
Çünkü o patatesi örnek almış, onun gibi olma, onu yüceltme peşinde olup, bu inancına yeni kurbanlar arama peşindedir.
Neredeyse hayatınızdaki değişimin, nasıl ve ne kadar olacağına onlar karar verecekler.
     Bilimsel ölçü, felsefi altyapıya sahip, etik değerleri baş tacı yapmış kimseler, çamur jeneratörü gibi çalışan, bu insan kamuflajlı çiğ yaratıkların tezgahına düşmesi mümkün değildir.
     Ceket değiştirmekle, büyük bir değişimi yakaladığını zannedenler; siz adeta dünyayı değiştirebilecek donanıma sahip olsanız da, ya görmezlikten gelecekler, ya da bunu ölçemeyeceklerdir. Değişimi, gelişimi, toplumsal devrimi beceremeyenler, bunu başkalarına da layık görememektedirler.
     Çok yönlü biyolojik ve psikolojik canlı olan insanı, fotoğraf makinası algısıyla gözlemleyebilen bu tipler, her zaman olacaktır. Toplum bünyesinde kontrolsuz ur gibi büyümeye devam edeceklerdir.Bu durum, Fonksiyonel, toplumsal düşünebilen insanın duygu durumunu etkilememelidir.
     Dünya; beklentisiz, tüm canlıları seven, yaşama pozitif bakan, duygularına hükmedebilen, bilime inanmış, toplumsal duyarlılığı yüksek olan insanların omuzlarında, yaşanılır bir mekân haline gelecektir.

02.03.2017
Ali Rıza Malkoç
#armozdeyis
( İnsan Ve Diğer Canlılar başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 2.03.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.