** Eşlerin karşılıklı veya tek taraflı olarak ; kendi dışındakilerle mesaisine ambargo koyarak yönlendirme ve baskıları ahlaksız ve komiktir.Kişiler kendi iradeleri ile hareket etmeyi başarmak zorundadır. " hanım köylü, kılıbık ve maço " gibi sıfatlara düçar kalmamak bir yaşam biçimidir. Tehditle yapılan , yaptırılan hiçbir davranış hayırlara vesile olmaz..Eşlerden birinin sevmediğini , sende sevme ; veya sevdiğini illa sende sev demek insani bir davranış olamaz. Konulan ambargoların sonunda hüsran yaşamak olasıdır. Bunlar mensubiyeti olunanlardan kopuş ve dağılmayı kaçınılmaz hale getirecektir


** Tensip edilen edebiyat ve sanatsal etkinliklerde; sadece o aktiviye tertip komitesinin siyasi görüşlerinde ve kendilerine yakın yazar çizerlerin davetiyle diğerlerinin dışlanması sanat adına cinayettir.


** Herkesin hesabı kendine. Sen yaparsın dört işlemi; dersin benim ederim dünyaya bedel. Birde ben hesap ederim , vururum denklemlere ederini. Bir bakmışsın böl , çarp , topla ve çıkar netice elde sıfır oğlu sıfır.


** Az önce; kardeşlerimden biri fotoğrafımın altına " Allah seni başımızdan eksik etmesin" yorum ve temennisinde bulunmuş. Tarifsiz bir hoşnutluk ve mutluluk yaşarken kendimi ağlamaktan geri alamadım. Çekip gitmeden bir gün ebediyete sağlığımda bunu duymak moral ve destek oldu sağlığımın alarm verdiği bir anda. İşte hep anlatmaya çalışa geldiğim şey, insanların birbirlerini avuçlarında iken sevip saymalarıdır. Gittikten sonra inanın keşkeleriniz azalacaktır. Bu hasletlerin tüm aile bireylerinde tesisi yine bizlere düşen görevleridir. İnsan gönlü çok çabuk kırıldığı kadar bu tür jestlerde de ivedilikle kazanılır. Toplumda bu daire genişledikçe dayanışma güçlenecektir. En büyük manevi miras işte bu tür yaşanılası davranış ve alışkanlıklardır. Evlatlar gördüklerini yaşatmakla mükelleftirler.


** Ahlaken iflas etmiş, her haltı yemiş , onca yuva yıkmış dekolte bir bayanı kapanmış ve tesettüre girmiş görünce dayanamayıp sordum sebebini tövbe ettiğini umarak. " çıktığım bir çocuk var , ciddiyiz. O isteyince kapandım ! " diye cevap alınca hayırlısı olsun deyip uzaklaştım. Biliyorum ki evlendiğinde yeni eski haline dönecektir. Şimdi soruyorum bu davranış dini çıkarına alet etmek değil de nedir ?


** Ziyaretine gittiğim sevgili amcamın bir ara çocuklarının yanında sarf ettiği " sevin yalayın yutun birbirinizi .." sözüne " bu hanımlarınız arasında da böyle olmalı. Tavsiyem ve vasiyetimdir..sonra ölüm vaki olduğunda çok yanar, yıkılırsınız " sözlerini gözleri yaşlı ve buruk sarf etmesi üzerine ; bundan günler paylaştığım aşağıdaki yazımı tekrar sayfama taşıma lüzumunu hissettim. Benim amacım kimseye öğüt verip , yol göstericilik yapmak ve değiştirmek değildir. Büyüğümün sözleri ile bir durum tesbitidir.


** Çocukluğumdan bu yana " Apça " dediğim amcamla tlf.da görüştüm. Bayramını kutlayıp uzun ömürler dileğimi ileterek hayır duasını aldım. 85 yaşında rutin sağlık sorunları ile mücadele etmekte. Biraz buruk olduğunu hissedince iyi bak ne olur kendine dedim. " ah be evlat bitmek üzere hayat. Öbür alemde kim bilir neler olacak. Kafamıza tokmakla mı vururlar bilmem ki " dedi. Hayatımda tanıdığım en merhametli , insan sevgisiyle dopdolu, hep iyiliklerle dolu biri. " amca, biliyorum orada yeşillillerde çelik çomak, top oynar senin gibiler " deyince; " madem öyle bir kötülüğüm yok , o zaman söyle ben bu dünyada sizlerle top oynamak, doyasıya yaşamak isterim. " dediğinde göz yaşlarım sel oldu. Duamdasın apçam, Allah seni başımızdan eksik etmesin, top oynayalım , kaleci olayım penaltı at bana, gol olsun her vuruşun Allah' ın izniyle. Allah’ım seni korusun koca yürekli dev adam !...


 


 

( Yaşam Heybemden - 90 - başlıklı yazı KENAN KOÇ tarafından 13.10.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.