Sultan Selim Han, 1514 baharında çıktığı İran Seferi’nden 1515 yazında döndü. Sefer dönüşünde İstanbul’da devletin idari, siyasi, askeri, sosyal, iktisadi ve ticari meselelerinin halline başladı. Sefer esnasında meydana gelen hadiseleri bütünüyle tetkik ve tahkik ettirdi. Devlet adamlarını tek tek huzuruna çağırıp, hadiselerin sebep ve suçlularını tespit etti. Yeniçeriler, suçlarını anlayıp, "hepimiz günahkarız"  diyerek, padişahtan af istediler. Hadiseleri kökünden halletmeye azimli olan Padişah, tahkikatı derinleştirerek suçluları tespit etti.
Hadiselerden Kazasker Tâcizâde Cafer Çelebi, İkinci vezir İskender Paşa ve Ocaktan Sekbanbaşı Balyemez Osman Ağa suçlu bulunarak, huzura çağrıldı. Bizzat Cafer Çelebi’ye:
-“İslam askerini itaatsizliğe ve isyana tahrik edenin cezası nedir?” diye fetva istedi; O da: 
-“Eğer sabit olursa cezası idamdır” deyince:
- “Senin fesadın, bence gerek lâhikan ve gerek sabıkan sabittir ve kendi hakkındaki fetvayı kendin verdin” diyerek suçluları Divân-ı Hümâyun önünde idam ettirdi

( Sultan Selim Soruyor: “İslam Askerini İsyana Teşvik Etmenin Cezası Nedir?” başlıklı yazı Ömer Faruk tarafından 1.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.