Ünlü sanatçılara sorular ve cevaplardan gençlerin ders çıkarması için ,hazırlamış bir eser.
TV lerde magazin proğramlarında sözde sanatçıların aşklarını,hayatlarından en ince ayrıntıları istesekde istemeselde izlemek zorunda kalıyoruz.

Gerçek sanatçıların düşünceleri topluma vermeleri gereken mesajları ise az izlenen tv proğramları arasında geçiştiriliyor.
Onların hayatı,neler yapmak istedidikleri asıl önemli olandır.Gençler bu değerli sanaçıları,edebiyatçıları örnek almalı ve hayat da neleri ıskaladıklarını öğrenmeliler.
insan hayatı bir ilim adamı için o kadar kısaki;ama vakit geçmiyor,nasıl vakit geçirsem diye düşünenlerde var.
O zaman gençler bu yazarlarımzın neleri yapmak istedikleri halde yapadıklarını okusun ve şindiden kendilerine bir yol çizsinler

Artık seçmensindir. Evlenebilir, oy kullanabilir, ehliyet alabilirsin. Ama en çok, geleceğin şekillendiği, rotanın belirlendiği basamaktır 18. Bugün birçoğumuzun keşkelerle, pişmanlıklarla andığı günler...

"Şu an 18 yaşında olsanız neler yapardınız?" hiç düşündünüz mü? Eyyüp Akyüz, Kayıp Ülke kitabında bu soruyu yazar ve şairlere yöneltiyor. Soruşturmaya 262 kişi cevap göndermiş. Edebiyat dergilerinde şiir ve yazıları yayınlanan Akyüz, İngilizce öğretmenliği yapıyor. Niçin böyle bir kitap hazırladığını şöyle açıklıyor: "Gençlerin ne denli büyük boşlukta olduğuna her gün şahitlik eden biri olarak 'Neler yapılabilir?' sorusunun karşılığıydı bu dosya. 'Gençlere ne tavsiye edersiniz?' sorusu hiç iyi bir soru olmayacaktı. Büyüklerin bitmek tükenmek bilmeyen öğütlerinden bıkmış olan gençler, 'Yine mi hem de bir yığın öğüt!' diyerek korkup kaçışacaklardı. Bunun yerine herkese kendi 18 yaşını, keşkelerini, iyi kilerini sormayı yeğledik."

Mühür Kitaplığı'ndan çıkan Kayıp Ülke'de gençlere rehberlik edecek bilgiler, ipuçları, tavsiyeler yer alıyor. Kitap, şair ve yazarları daha yakından tanımak isteyenlere de fırsat sunuyor.

Ahmet Kekeç: Bugünden bakarak yeniden 18 yaşında olmayı isteyebileceğimi düşünmüyorum. "Ben yaşayacağımı yaşadım, göreceğimi gördüm." kabulüne dayalı bir tok satıcı tavrı değil bu. Henüz her şeyi görmedim, henüz her şeyi yaşamadım. Buna rağmen 18 yaşında olmayı istemem. Bunu kaldıramam...

Ahmet Taşgetiren: Genç yaşta İslam'ın güzellikleriyle kişiliğimi donatmak için özel bir çaba içine girerdim. 10 yıl sonra nasıl bir ülke ve dünya oluşmasını istiyorsam, bu eğitim dönemini, onu omuzlarında taşıyacak bir insan olmak için değerlendirirdim.

Barış Pirhasan: İsyan ederdim.

Beşir Ayvazoğlu: Yurt dışına çıkar, birkaç dil öğrenir, felsefe ve tarih okur, köklü bir musiki veya resim eğitimi almak isterdim.

Cahit Koytak: Halihazırda yapılacak o kadar çok iş, yaşanacak o kadar çok şey, yazılacak o kadar acı ve gerçek, güzel ve gerçek, tuhaf ve gerçek, büyük, yüce erişilmez, inanılmaz ve gerçek var ki on sekiz yaşında olsaydım, her şeye kaldığım yerden hız kesmeden devam ederdim.

Cemil Kavukçu: Şu an 18 yaşında olsaydım çok sıkılırdım. Kendi dönemime göre daha umutsuz ve karamsar olurdum. Eğer 18 yaşıma geri döneceksem, o yılları yaşadığım kendi zamanıma ve mekânıma gitmek isterdim. 18 yaşımı, bütün mahrumiyet ve zaaflara karşın aynı biçimde bir kez daha yaşamak isterdim.

Hilmi Yavuz: 18 yaşımda olsaydım, bir hayli gecikerek yani 20'li yaşlarımın sonlarına doğru yaptığımı yapar, İngiltere'de felsefe okurdum. 22 yaşımda üniversiteyi bitirmiş olur, Paris'e ya da Heidelberg'e doktora için giderdim.

Hüseyin Peker: Şu an 18'inde olsam, evlenmek emellerimden vazgeçerdim öncelikle. Düzenli okuma moduna girer, yazmayı da aralara serpiştirirdim.

Prof. Dr. Kemal Sayar: Rus edebiyatını baştan sona okurdum.

Murat Kapkıner: Gene Necla'ya âşık olur, içip ağlayarak orada burada sürterdim.

Nazlı Eray: Dünyayı gezmeye daha erken başlar, bir sırt çantası ile Hindistan'a, Nepal'e giderdim.

Oya Uysal: Evden kaçar, kendi başıma yaşardım.

Rasim Özdenören: Bazı geç kalmış okumalarımı o yaşta tamamlamak isterdim. Örneğin Dosto'yu, Faulkner'ı ve benzeri favori yazarlarımı o yaşta hatmetmeyi isterdim. İbni Arabi'yi, İmamı Rabbani'yi kendi dillerinden yutarcasına okumak isterdim... Namazlarımı geciktirmek istemezdim. Âşık olmanın değerini vermek isterdim.

Rıdvan Canım: 18 yaşında olsaydım işe İstanbul'un güzelliklerini tanımakla başlardım... Türkçe'nin dışında herhangi bir dünya dilini iyi öğrenmek isterdim... Ülkemin en güzel şairlerinin dizinin dibinden ayrılmazdım. Şiire daha çok zaman ayırmanın yollarını arardım.

Sadık Yalsızuçanlar: Şu an 18 yaşında olsaydım, İHH'ya katılır, dünyanın dört bir yanında, bilhassa Gazze'de yardım bekleyen mazlumlara ilaç, gıda, silah ve Risale-i Nur götürürdüm.

Sevinç Çokum: Galiba çok daha fazla özgür hareket ederdim. Tekrar on sekiz yaşına dönmüş olsaydım kendi kararlarımı kendim vermek isterdim. Kimse beni yönlendirmesin, herhangi bir düşünceye, herhangi bir kalıp fikre, bir ideolojiye bağlamaya kalkışmasın.

Prof. Dr. Toktamış Ateş: Sanıyorum, yaşamımla ilgili çok farklı bir yol çizmeye çabalamazdım. Zira mesleği ve hobisi aynı olan çok şanslı insanlardan biri olduğumu düşünüyorum.

Turan Karataş: Yunus Emre Divanı'ndan 100 şiir ezberler, Sonra Kur'an'ın özgün sesini duymak için Arapça, Mesnevi'yi aslından okumak için de Farsça öğrenirdim.

V. Bahadır Bayrıl: Herkesi ve her şeyi reddederek bir gemiye biner, binemezsem yürüyerek de olsa dünyayı gezmeye çıkardım.

Yavuz Bülent Bakiler: Hiç vakit kaybetmeden İngilizce ve Fransızca kurslarına yazılır, iki yabancı dili çok iyi bilmeye çalışırdım... Kesinlikle eski Türkçe öğrenirdim

Bu yazıyı haberleştiren Murat Tokay'a teşekkürler.
( Şu An 18 Yaşını Geri Verseler Neler Yapardınız? başlıklı yazı M.Filizman tarafından 23.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.