Her şey dengi dengine. Her şey yerli yerinde. Sakın bana sormayın bu sözlerin nereden aklına geldi diye. Bu sözün gerçekten doğruluğunu teyit etmek için sizlere bir hikaye anlatayım.

Aslında bu sözlerin bu dünya da yaşayan insanların dünyalık yaşantı özelliğidir. Öbür dünya ile hiç bir alakası yoktur. Yüzyıllardır da geçerliliğini korumaktadır. Ne yaparsan yap bir türlü değiştiremiyorsun.

Adam aşık olur. İşi gücü yok. Kız zengin mi zengin. Belki adam da gönlü vardır. Çevre asla kabul görmez. Bu konuda da bir sürü hikayeler anlatılır. Flimler çekilir. Hele dillere destan olan aşıklar. Genellikle sonunda mutluluğa ulaşan yok.

Bu iş neye benziyor biliyormusunuz. Sarı desen üzerine sarı kalemle yazı yazmaya. Hiç böyle iş olur mu. Olmaz tabii.

İsterseniz siz başka başka örnekler de verebilirsiniz. Ayağını yorganına göre uzat. herkes haddini bilsin v.b. gibi.

Şimdi gelelim varacağımız noktaya. Belki beni kınayanlar olabilir. Sakın yalnış anlamasınlar. Bundan sonra yazacaklarım benim sözlerim değil. Gördüklerim ve kayıtlardan aldıklarım.

Geçenlerde bir televizyon programı izliyordum. Konu boşanma davalarının çoğalması ile ilgili. Konuşmacılar ordan burdan anlatıyor. Sonunda işin uzmanı noktayı koyuyor. Neymiş efendim kadınların maddi özgürlüklerinin çoğalması ile boşanmaların da çoğaldığını söylüyor.

Belki biraz doğruluk payı olabilir. Ancak asıl nedenin başka sebeplerin olduğudur. Ne yazık çok acı bir gerçek ortada durmaktadır. Tarihten iki yıl önce yerel gazetenin birinde yazarın birisi aynen şöyle yazmış.

2008 yılı Adliyeye intikal eden boşanma davalarının bir yılda 1500 küsür olduğu. Bunun 982 tanesi sonuçlanmış geri kalanların davaları devam ediyor. Bitmiş davaların yüzde yetmişi anlaşmalı boşanma olduğu. Anlaşmalı boşanma davaların da kısa süreli evliliklerden kaynaklandığı. Diğerlerinin maddi imkansızlıkların, şiddetli geçimsizliklerden kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır.

Bu yanlızca bir vilayete ait veriler. Başka vilayetlerde değişik sonuçlar çıkabilir. Bu boşanma davalarının yarısı benim elimden geçti. Kişilerin mali durum tahkikatını ben yapmıştım. Kayıtlarımızda mevcuttur. Burada boşanan kadınların içinde maddi özgürlüğünü kazanmış kişilerin beş kişiyi geçmez.

Benim anlamadığım bir profesör olmuş kişi nasıl olur da televizyonlarda bu konuda net konuşuyor. Gidin devletin adliyelerinde ki kayıtlar aşikardır. Herkes rahatlıkla öğrenebilir.

Boşanma davalarının araştırmasını yaparken ortaya çıkan en önemli sebep erken evlenme çıkmaktadır. Yani anlayacağınız cebinde para yok evlenmeye kalkışıyorsunuz. Elinde işin yok niye evleniyorsunuz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmıyoruz. Her şey yerli yerinde iken işimiz yapsak daha iyi olmaz mı ? Ayarımızı ona göre versek te dengimizi bulsak iyi olmaz mı ?

Boşanmak ta çok kolay onlar için. Ya ortada bir de çocuk varsa. Esas acılı durum burada çıkıyor ortaya. Bu çocuklar ana baba sevgisi görmeden büyüyecekler. Bunların günahı ne ?

Öyle bir hale gelmiş ki insanlar sırf evlenmek için evleniyorlar. Zaman çok değişmiş. Biz de yaşadık o gençlik yıllarını. Kendi kendime söz verdim. Hele benim garibime dedim ki beni bekle en kısa zamanda bir iş sahibi olayım seni alacağım. Yirmi altı yaşında evlendim. Biz neden bu kadar bekledik. Sırf iyi bir hayatımız olsun diye. Biraz gerçek çi olalım.

Ne olursunuz evlenmek için evlenmeyelim. Kendinizi çok güzel bir şekilde hazırlayın. İleride çocuk sahibi olduktan sonra önce onlar için yaşamayı ön plana alarak evlenin.
Çocuklar sevgisiz büyümesin. Çocuklar evliliğin kutsallığıdır. Kutsal olan varlıklara sevginiz ve saygınız olsun.

( 120- Evlenmek İçin Evlenmeyelim başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 24.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.