BOON NİYE HERİFLENMİYON?       

                                              

                - Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili dünyanın gözde ülkelerinden birisidir. Burasını elde etme cesaretini gösteremeyen haçlılar yıllardır bizi bize kırdırma yöntemlerini denemişler bunda başarılı olamayacaklarını anlayınca başka arayışlar içerisine girmişlerdir. Bölücü terör örgütlerini Suriye üzerinden üzerimize salarak sayısız askerlerimizin şehit olmalarına sebep olmuşlardır.Türk devleti bunun önüne geçmek isteyince karşısında orada petrol için bulunan Amerika ve Rusya'nın tepkisine maruz kalmış, birisi Suriye'yi kendi sivil halkının üzerlerine bombalar yağdırtmak suretiyle ülkemize göçe zorlatırken bir diğeride bölücü terör örgütlerini koz olarak kullanmış derken amacına ulaşarak bizi komşumuzla savaş durumuna getirmişlerdir. Bende bu öykümü okumanıza sunarak sizleri biraz olsun gerginliklerden uzaklaştırma gereği duydum. Saygılarımla. 

             -Yiğitlik gücüyün yettiği herkesi dövmek, ona eziyet etmek demek değildir. Yiğitliğin şanında güçsüze yardım vardır. Korumak ve sahiplenmek vardır. Bazen güç ve cesaretin durduğu durumlar vardır. Bunu iyi düşünmek gerekir.

            -Türkiye’nin her köyünde  yaşamış öyle nüktedan kişiler var ki saymakla bitiremezsiniz. Zaten bu bizim mayamızda vardır. Şu yaşıma kadar bunların çoğunun yaşamına şahit olmuşumdur.

             -İbili Emmi’nin öz geçmişiyle başlayıp üç dört kadar öykü tefrikasını yazdığım da kısmet olur okursanız onun Nasrettin Hoca’dan kalır bir yanı olmadığını göreceksiniz.

             -Asıl adı İbrahim olmasına rağmen lakapçı köylüleri ona kısaca İbili adıyla hitap eder olmuşlardır.

              -Babası İbiş oğullardan Ali Osman’dır. Katıldığı Osmanlı-Rus harbinde en son köylülerince Bakü’de görülmüş, ondan sonra da kendisinden bir daha haber alınamamıştır.

             -Genç yaşta dul kalan Emine oğlu İbrahime hem analık, hem babalık yaparak kol kanat germiş, akrabalarının desteğiyle onu büyütmüştür.

            -İbili askerden geldikten sonra babadan kalma tarlalarına çocuğu olamayan amcası Hacı Nuru’nun ölmesiyle payına düşen tarlalarının da ilave edilmesiyle bunları ekip-biçmek suretiyle geçimini temin eder olmuştur.

             - Efendi, kendi halinde, konu komşusuyla döğüşü, çekişi olmayan az konuşup çok dinleyen bir yapıya sahipti. Hayatta tek sıkıntı çektiği sinüzit hastalığından dolayı burun deliklerinin yeterli nefes alıp vermemesinden dolayı genizden konuşması idi. Bir de içimine hiç ara vermediği sigara onun bu rahatsızlığının tetikleyicisi idi.

              -Konuşmakta zorlansa da ne dediği zor anlaşılsa da lafını sözünü dinletir, dinlenir, yerine göre lafını cuk oturtmasını bilirdi.

              -Anasını bir baba gibi bildiğinden onu daim sever, sayar, bir dediğini iki etmez, onun sözünden “el ne derse desin” çıkmazdı.

               -Havaların ısınmasıyla köylüler elde tırpan yavaş yavaş sıcaklar çökmeden serinlikte tarlalarını biçmeye gidiyorlardı. İbilinin tarlası da yol kenarında olduğu için haliyle yolun dar olmasından dolayı bu gidiş gelişlerde köylülerce ekinleri çiğneniyordu.

                -İbili çalışmayı pek sevmesede anasının ısrarlarıyla sabahtan evden çıkıyor yol kenarındaki ekinleri ağırdan ağırdan tırpanla biçiyordu. İşlerin aksak gittiğini fark eden anası gelinine “hadi kızım Sariye; sende kocanla tarlaya gitde hem ona can şenliği ol yalnızlık çekmesin, hem de işleneni yığın yap emi kızım…” diye tenbihledi.

                -Mustafa Çavuş’un Halil fakir bir babanın dört oğlundan birisiydi. İri kıyım, babayiğit mi babayiğit bir yapıya sahipti. “yiğit soya çeker” derler ya o da öyle biriydi. Her fakir köylü genç gibi bazen kerpiç kesme, ırgat durma, bağ belleme, amelelik gibi işlerde çalışarak geçimini temin ediyordu. “Öyle boş atıp boş laf ebeliği yapanlardan” değildi. Fakirdi ama her şeyin fakiri olunmaz ya, fakirse de gönüllerin zenginiydi..

                -O yıl köy muhtarı onu ve bir arkadaşını belirli bir ücret karşılığı parası ‘köy boccasın’dan karşılanmak üzere ‘kır bekçisi’ yapmıştı.

                -Tarlaları altlarına verilen atlarla bazen ayrı ayrı bazen de beraber arkadaşıyla geziyorlar, otlamak için giren hayvanları tespit edip önlerine kattıkları gibi sahibine ceza yazdırmak amacıyla muhtarın kapısına getiriyorlardı.

                - Halil o gün yalnız olarak kır bekçiliği yapıyordu. Ulu Yol denen mevkide bir karı koca ve ekinlerin içinde otlayan bir eşek gözüne ilişince atına bir kamçı vurarak hızla o tarafa doğru yöneldi.

                -İbili sanki çok tırpan sallamış gibi arada sırada bir sigara molası veriyor, o dinlenirken hanımı da biçtiği sap destelerini toplayarak yığın yapıyor, bazen de ekinlerin içinde yayılan boz eşeklerini getirip tarlanın işlenen kısmına bırakıyordu.

               -Bu durum birkaç sefer tekrar edince hanımı Sarriye; “İrbaam eşşaan zikkesini getirseydin şuraya çakar hayvan da elin ekinine yayılmaya gitmezdi…”

                -İbili'nin sigara molası bittikten sonra karı koca tekrar çalışmaya başladıklarında başıboş eşek tekrar komşu ekine girmiş karnını doyuruyordu. Aradan bir müddet geçtikten sonra kır bekçisi Halil eşeğin yuları bir elinde diğerinde de atın yularını tutarak çalışanların yanına gelince önce selam verip “kolay gelsin” komşular dediğinde sesin geldiği yöne başlarını çeviren bizimkiler önce suçluluklarından dolayı utansalar da selamı alıp ‘sağ ol’ demeyi ihmal etmediler.

                -Aslında İbili ile Halil iyi bir arkadaş idiler. Bu yüzden İbili eşeğin ekinde yayılmasını (otlamasını) pek nazarı itibara almamış olsa da bunun tersi Halil ne de olsa parayla tutulmuş bir kır bekçisiydi, onun için önce görev gelirdi. Biraz düşünen Halil “Ula İbili; eşşaan elin ekininde yayılmasın, sonra bana laf-söz gelir, onu ya bir yere bağla, ya da hanımın yularından tutsun, sen ekinini tırpanla” dedi.

                -Eşeğini bağlayacak zikke veya bir ağaç olmadığına göre demek akşama kadar hanımı Sariye onun yularını elinde tutacaktı öylemi. Bunları düşününce içinden Halil’e kızdıkça kızdı. "Demek bunca yıllık severek kaçırdığı hanımı eşeği ayakta tutacak o da tırpan sallayacaktı öylemi." Bu ve buna benzer düşünceler beyninde dank ettikçe birden kan beynine fırladı. Tırpanı kendisine siper ederek kendisinden umulmayacak derecede heriflenip “Ula dürzü Halil; git işine, patladın mı, şurada aşama ne galdı ki” derken birden eli tütün tabakasına gitti. İbili durdukça içerliyor, içerledikçe de Halil’in üstüne üstüne gidiyor, önce hakaretlere varan sözleri sonradan farkında olmadan küfre dönüşüyordu.

               - Halil görmüş-geçirmiş birisiydi. Hanımının yanında erkeğine el kaldırmak, onu bir vuruşta yere sermek o erkeğin “bir ömür boyu hanımının yanında küçük düşmesi” demekti. Bunları bilen Halil ‘estağfurullah-tövbe’ getirip duyduğu küfürleri içine atarak hiçbir şey olmamış gibi hızla oradan uzaklaştı.

                -Ertesi günü İbili hanımı Sariye'siz tarlaya ekin biçmeye geldi. Bir iki tırpan sallamıştı ki aniden omzuna değen birkaç deynek darbesiyle kendisini yüzükoyun yerde buldu.

                 - Halil o gece sabaha kadar öfkeden bir dirhem uyku uyumamış, sinirinden yastığı yumruklamıştı.

“Sabah ola hayır ola, ula dürzü ben seni bir yerde yalnız düşürüp bu ettikleriyin ahını senden çıkartmazmıyım” diye diri sabahı diri etmiş, aradığı fırsat da hemen ertesi günü eline geçmişti.

                “Neydi lan dünkü havan, haydi o gün yanında hanımın vardı ses etmedim, gel bakalım bugün neyine güvenecasen…” biraz soluklandıktan sonra,

               “Boon niye heriflenmiyon dürzü…”

                -Pabucun pahalıya patlayacağını anlayan İbili işi alttan alma yoluna giderek “Ula gardaşlık otur hele şuraya”. Cebinden çıkardığı tabakayı ortaya atarken “işte ben de ona güvenip sana gafa duddum  ya”  sigaradan bir nefes çektikten sonra “amma dünaan ben işi biraz ileri götürdüm ellaam, gusura galma gardaşlık…”

Olanlara ikisi birden kahkahalarla görüştüler.

Çünkü “arkadaşın kılıcı arkadaşı kesmez, onun vurduğu yerden gül bitermiş” derler atalarımız….

 ERDOĞAN ÇALIŞKAN 21 10 2016 KIRŞEHİR GERÇEK YAŞANMIŞLIKLARDAN

 

 

 

 

 

( Boon Niye Heriflenmiyon başlıklı yazı İpciERDOĞAN tarafından 5.03.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.