Kime baba denir ki, herkesin babası bir tanedir… Nedir öyleyse Noel Baba… “Baba, oğul ve ruh” inancı çerçevesinde Hristiyanlar baba diye yaratıcıya ad vermişler, yaratıcıyı adeta insan kılığına sokmuşlardır. Yani Noel Yaratıcı olunca-haşa, karşılıksız, üstelik yılın son gününde “Baba”nın rahmetiyle hediyeler dağıtılır olmuş. Hristiyanlar için çocuklara yaratıcıyı anlatmanın en güzel yolu haline gelmiştir. 


Ormanda ki çamları, üstelik genç ağaçları kökleyerek evlere taşımak adet olmuş. O çamın üstünde hediyeler, yanan ışıklar… Sanki ağaç gelin olmuş gibi günlerce üzerinde çalışarak evin bir köşesini ormana çevirmek… Sanki yeni yıl ile günahlar affediliyor, yeniden hayat yemyeşil başlıyor ve ışıklar ile yollar aydınlanıyor… Hristiyan inancına has bir yaşam tarzı işte! Bu dine mensup olup da yaşayanlara saygım sonsuz, Allah akıl vermiş ve tercihi bu olmuşsa ben/biz ne diyebilirim/diyebiliriz ki… 


Oysa Müslüman konu olunca, biz Allah’a baba demeyiz… Her doğuş ise günahlarımıza tövbeyle yeniden başlar. Biz ormandan ağaç sökmeyiz. Aksine ormana yeni ağaçlar dikeriz. Bizim için dünyanın her günü aynı. Bir günün güzel olması için, Allah’ın razı olduğu sevap bonusların en çok olduğu zaman olur. Biz bir güne mahsus hediyeleşmeyiz. Hediyeleşmek sünnettir de… Verirken almayı düşünmeyiz ve karşılık beklemeyiz.  Bize bu dünyada hayatı yaşatan Allah’a döner, Onun yaptığı gibi karşılısız vermeyi adet ediniriz. Biz bir güne iyilikleri sığdıramayız. O iyilikler her ana sığar, sığmalıdır. Zekat vermek farz olduğu gibi, sadaka, fitre ve her türlü yardım etmeyi adet edinir, nasıl yaşıyor isek etrafımızında öyle yaşaması için elimizden geleni yaparız, elbette Allah rızası esastır. Mevlana’nın dediği gibi Haktan alıp halka vererek, toplumun refahını artırırız, duygudaş yaşarız ve kul hakkından korkarız.


Noel Baba, göstermelik bir sevgi göstergesidir. Bugün Suriye’den Avrupa’ya giden sığınmacıları, özellikle Yunanistan polisininin çeşitli dalavere ve sıkıntı vererek ölüme sürüklemsi, perişan bir halde denizin içinde kendi başlarına bırakmaları… Bunu göstergesi değil midir? Asırlarca Afrika’da sömürgecilik ve insan kaçakçılığı yaparak insanlara zulmü eden bu Noel Baba tutkunları nasıl bir riyakarlık içindedir, şaşmamak gerekir. Biz Müslümanlar, ırk, din, dil demeden insanları kucaklarız, onlara yardım ederiz. Bu dinimizin bir emridir. 


Çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde  bu Noel Baba tutkusunu anlamakta zorluk çekiyorum. Hristiyanların bu göstermelik sevgisinin neyini özeniyor ve yaşatıyoruz ki… Bosna Müslümanları cahilane onlara benzeyerek yaşattıkları tavizlerin sonucunda, “Siz bizden değilsin, olmazsın da..." diyerek katliam ile gördükleri akibetleri hala hatıralarımızdan çıkmıyor. Kafirun suresinde Rabbim ne diyor, “Lekum dinikum veliyedin - Sizin dininiz size, bizim dinimiz bize! “ Bir Müslümanın Noel Babası yok, evinde hayattan kopardığı ormandan gelen çam da yok. Bizim seçtiğimiz yol bu değil. Biz asla onlar gibi olamayız, olursak, Yani yaratıcıya Baba dersek Allah’a şirk koşarız. Eğer şirk koşarsak, Allah bizi asla affetmez… Bir an önce aklımızı başımıza alıp, tarihin acı ile dolu bedellerini hatırlayarak, bu yılbaşı eğlence ve saçmalıklarından kurutulmalıyız. Bu sözüm elbette kendini Müslüman gibi gören, Allah’tan hakkıyla korkan kişileredir. Kişiyi hayata bağlayan ve mutlu eden imandır. Kime iman ettiğimizi, kimin peşinden gitmemiz gerektiğini, ölüm gelmeden anlamak ve tövbe ederek samimi bir mümin gibi yaşamanın yolunu bulmalıyız. Kur’an ve sünnete uyan neyi sevaptır, neyi makbuldur bu yılbaşının iyice düşünün. Bugün, belkide geçmişte yaşadığımız günahlarımızı hatırlayarak onlara tövbe edeceğimiz değerli gün haline getirebiliriz. Çokça ağlayıp, az güldüğümüz bir gün olmalıdır. Kişi neyi yaşatırsa ona inanır. Lütfen cahillerden olmayalım. Cennet müjdesini yalnızca Rabbim verecektir, Dirilişten sonraki sorgumuzda… Bu dünyada cennet müjdesi aramayın, verenlere de inanmayın! 


Hani bizde kabul gören, eğer yaşarsak yaşayacağımız Miladi takvimdeki bir yılınızı samimiyetle kutluyorum. Rabbim, Koronadan kurtulmuş, hakkı gözeten ve Hakka yol arayan, sağlıklı, sevdiklerimizle beraber ve iyilik dolu bir yılı bize nasip etsin inşallah… Selam ve dua ile.



Saffet Kuramaz

( Noel Baba Ve Yeni Yıl Kutlamaları başlıklı yazı safdeha tarafından 31.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.