İddia ediyorum dünyadaki tüm insanlara anket yapılsa,bu online şekilde artık mümkün,"hangi yaşlarda olmak isterdiniz,"diye yüzde sekseni ya yirmili  yaşları ya da otuzlu yaşları söyleyecektir.Bu dönemlere"ömrün baharı" da diyebilirsiniz "deneme dönemleri"de diyebilirsiniz,"ilkler dönemi"de. Çünkü o yıllar herkesin   zihninde silinmesi mümkün olmayan  izler bırakmıştır.İlk aşık olmuşuzdur,ilk şiir yazmışızdır,ilk ihanete uğramışızdır,ilk işe girmiş ilk maaş almışızdır,ilk evlenmiş ve ilk anne baba olmuşuzdur,askerlik vs.

Benim gibi ileri yaşlarda olanların bütün servetlerini  vererek  almak istedikleri yaştır,yirmili yaşlar kimisi  ergenlikten sayar kimisi olgunluktan. Fatih Sultan Mehmet  İstanbul'u 21 yaşında fethederek  Fethin Babası anlamına gelen "Ebûl- Feth" unvanını alır.Bir Fransız  atasözü:" Gençler bilseydi,yaşlılar yapabilseydi."der.Gençler umutlarıyla,yaşlılar ise hatıralarla yaşar tabi hatıralar tükenir ancak umutlar tükenmez ya da tükenmemeli.

Bu yaşın özellikleri:
*Aşkın,güzelliğin,yakışıklığın,enerjinin,hayallerin,cesaretin
zirve yaptığı yıllardır.
*Hayatı hep toz pembe görürler.
*Fiziksel ve zihinsel gelişimlerin en yoğun olduğu dönemdir.
*Değişmekten ziyade değiştirmeyi yeğlerler.
*Hayalleriyle hareket ettikleri için hayatın bazı acı gerçeklerini görmezden gelirler.
*Akıl almaktan  hoşlanmazlar fakat akıl vermeye bayılırlar.
*Benmerkezcidirler.
*Sosyal çevreleri geniştir(Bu iyi gibi görünse de bazı kötü alışkanlıkların  başlama nedenidir.)
*Karşısındakini cahil olarak görürken kendilerini Kaf dağında görürler.

İnsan her on yılda bir kendisiyle yabancılaşıyor mu yoksa başkalaşıyor mu  net cevabını veremem ama bu konuda usta şair Can Yücel şöyle diyor bir şiirinde:

...
"20 yaşında ben, 35 yaşımda ben, 40 yaşımda ben ve bugünkü ben dördümüz. Birden 20 yaşımı, 35 yaşımın karşısına oturttum. 40 yaşımın karşısına da, ben geçtim. Yirmi yaşım, otuz beş yaşımı tutucu buldu. Kırk yaşım ikisinin de salak olduğunu söyledi. Yatıştırayım dedim. -Sen karışma moruk- dediler. Büyük hır çıktı. Komşular alttan üstten duvarlara vurdular. Yirmi yaşım kırk yaşıma bardak attı. Evin de içine ettiler. Bende kabahat. Ne çağırıyorsun tanımadığın adamları evine…"
( Yirmili Yaşlar başlıklı yazı berberce tarafından 20.08.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.