Erişilebilir Malatya Sözü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de kamu kurum ve kuruluşları ile engelli sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen etkinliklerle toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle ilimizde etkinlik düzenleyen kurumların başında Malatya Büyükşehir Belediyesi oldu. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik Nikâh Sarayında geniş katılımlı bir programla gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık programına Malatya Valisi Ersin Yazıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başta olmak üzere Jandarma Kıdemli Albay Ercan Altın, İl Emniyet Müdürü Arif Çanka ile birçok kurum ve kuruluş müdürleri STK Temsilcileri ile engelli bireyler, aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Programda Malatya Valisi Ersin Yazıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan günün anlamı üzerine birer konuşma yaptılar.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptığı konuşmada, “Şehrimizin idarecileri olarak şehrimizi engelsiz yaşam şartlarına uygun engelsiz şehirler kriterlerine uygun bir şehir ortaya koymak için çalışıyoruz. İdareciler olarak engelli vatandaşlarımız için engelleri ortadan kaldırarak engelsiz şehirler ihdas etmek zorundayız. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak Engelsiz Yaşam Merkezini inşa ettik. Japonya ile JICA işbirliğiyle bölgemize hitap edebilecek Engelli Araç Bakım Merkezi oluşturdu. Toplu taşıma araçlarımızı engelli vatandaşlarımızın daha rahat kullanabilecekleri şekilde modernleştirdik. Engelli Araçlarımızla engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyoruz. Sanat Sokağı içerisinde Down Sendromlu kardeşlerimizin işlettiği bir kafeyi hizmete sunduk. Engelli kardeşlerimiz için EKPSS kursalar açtık. Kurslara katılan yüzlerce kardeşimiz devlet kurumlarında istihdam edildi. 6 Şubat 2023 tarihinde vuku bulan depremler neticesinde bazı hizmetlerimiz sekteye uğramış olabilir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, bakanlarımız, valimiz, belediyemiz dimdik ayaktadır. Malatyalı hemşerilerimize hizmet etme görevini kendilerine birincil görev olarak addetmişlerdir. Devletimiz ve Belediyemiz her konuda engelli vatandaşlarımızın yanındadır. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü noktasında da engelli derneklerimizle çok yakın temas halinde çalışmaktayız. Engellilerden almış olduğumuz görüşler doğrultusunda şehrimizi imar ederken o temel kriterlere uygun bir şekilde çalışıyoruz. Malatya’da engelli kardeşlerimizin sağlıklı, huzurlu ve engelsiz bir şehirde yaşamaları için büyük bir gayret ve çaba içerisindeyiz.” dedi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise farkındalık etkinliği düzenleyerek bir araya gelmelerini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanına, ekibine ve katılım sağlayan davetlilere teşekkür ettikten sonra konuşmasına şöyle devam etti. “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz sizlerin yaşamlarını kolaylaştırmak için anne ve babalara artı imkânlar sağlamak için gayret ediyoruz. Geldiğimiz nokta yeterli değil. Dünyada ülkelerin gelişmişlik düzeyleri kıyaslanırken en önemli kriterlerden biri o şehirlerde engellilerin erişilebilir hizmetlere erişilebilir olmasıdır. Kent olarak şehir olarak bu özel vatandaşlarımızın kamusal hizmetlere aynı rahatlık ve konforla ulaşıyor olması şehirlerin gelişmişlik düzeyinin en önemli kriterlerinden bir tanesi. Size daha iyi hizmet sunmaya gayret edeceğiz. 6 Şubat depremleri ile Malatya’mız çok zor duruma düştü adeta yıkıldı. Yeniden kuruluyor, yeniden yapılanacak. Malatya’mızı hep birlikte ayağa kaldıracağız. Şehir yeniden imar edilirken ilin valisi olarak, duyarlı bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var hem kendi hem de Başkanımız adına şehir yeniden imar edilirken kesinlikle sizi bütün hizmetlere aynı kolaylıkla ulaşmanızı temin edeceğiz. Şehir yeniden imar edilirken engellilerimiz herkesle eşit olacak. Bizleri bu özel günde bir araya getiren Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Sizlere sağlık, huzur ve mutlu yarınlar diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Ersin Yazıcı tarafından, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a Kernek Külliyesinde bulunan Kadın Yaşam ve Kültür Merkezinden dolayı “Erişilebilirlik Belgesi ve Bayrağı” verildi. Belge takdiminin ardından ihtiyaç sahibi engellilere akülü ve manuel tekerlekli sandalye hediye dağıtımı gerçekleştirilirken Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Engelsiz Yaşam Merkezinde kalan özel gereksinimlilerin oluşturduğu koro tarafından Malatya Malatya Türküsü seslendirildi. Düzenlenen etkinliğe katılım sağlayan engelliler ile davetlilere benim kitaplarımda hediye olarak dağıtıldı.

Sözün özü olarak, etkinlikten kısa bir süre sonra Malatya Valisi Ersin Yazıcı’yı makamında ziyaret ettim. 09.08.2023 tarih ve 2023/376 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile Malatya Valiliğine atanan ve 16 Ağustos 2023 tarihinde ilimize gelerek göreve başlayan Malatya Valisi Sayın Ersin Yazıcı’yı 15 Aralık günü ziyaret ederek yeni görevinden dolayı hayırlı olsun dileklerimi ilettim. Güler yüzü ve hoş sohbeti ile sıcak bir ortamda karşılayan Vali Ersin Yazıcı’ya, ziyaret esnasında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programında yapmış olduğu erişilebilirlik konuşmasından dolayı teşekkür ettim. Vali Yazıcı’ya yeniden yapılacak şehir merkezinin ve Valilik binasının erişilebilirlik standartlarına uyulması konusunda dikkat edilmesi ve yasaların uygulanması hususunda gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ettim. Valimiz Ersin Yazıcı, erişilebilir bir Malatya yaratılması amacıyla daha önceki konuşmasında vermiş olduğu sözü tekrarlayarak bu konuda ne gerekiyorsa yapılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Girmiş olduğumuz 2024 yılının ilk yazısında savaşların, terör olaylarının, akan kan ve gözyaşlarının, trafik ve iş kazalarının, doğal afetlerin, açlık ve yoksulluğun, ön yargıların olmadığı ve tüm engellerin ortadan kalktığı; barışın, kardeşliğin, dostluğun, birlik ve beraberliğin, hoşgörünün ve sevginin olduğu bir yıl olması dileğiyle herkesin yeni yılını kutluyorum.

( Erişilebilir Malatya Sözü başlıklı yazı AliHaydar tarafından 2.01.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.