KADIN GERÇEĞİ


Kadın diye bir kelime var edebiyatımızda ve hayatımızda. Çoğu insanın bu kelimenin anlamını çok iyice bildiğini söyleyemeyiz gibime geliyor!

Tabir caizse, kadın hakkında yazıp çizen, konuşan insanların ekseriyeti genellikle körün fili tarif ettiği gibi şeyler söylerler! En bilindik olanı; efendim, kadın annedir, kadın eştir, kadın kız kardeştir, kadın sevgilidir, yok kadın şudur, yok budur, kadın.. kadın.. kadın.. filan! Bunların hepsi de doğru, ama eksik.. bunların hepsi, toplamı, ve hattâ toplamından da daha fazlası kadın!

Kadının soyadı çile olmalı galiba! fakat her şeye rağmen sevdiği ve sevildiği yerde her kadın hiçbir şeyi yüksünmez! Kadını kutsal bir varlık gibi değerli kılan özellik de yüce Allah’ın ona verdiği bu özellik olsa gerek; ne mübarek! Pozitif ayrımcılık çok gereksiz bir şeydir. Negatif ayrımcılığa sonuna kadar çok çok karşıyım. Kadın sadece "annelik duygusu ve anne şefkati" kadar özel ve üstün bir yerde durur; başımızın üstünde dediğimiz şey de bu olsa gerek galiba. Çok bir şey değil sadece ahreti kazandırmaya tek başına yeterli dünya kadar bir şey işte!

Su gibidir kadın; yokluğundaki kuraklığın verdiği acı ve ıstırapla suya duyulan hasretin, varlığındaki bolluğun ve aktığı yere hayat veren canlı ve cana can katan eserleriyle hayatın anlamıyla su gibidir kadın, mübarek.

Demem o ki, biz insanlar, özellikle de erkekler, kadın hakkında yazıp çizmektense, konuşmaktansa, kadının bir yaratıcısı olduğunu düşünsek ilkönce, ve O’nun bu konuda ne dediğini alıp baş tacı etsek, kadınlar da bunun farkında olsalar, ve O’nun verdiği hak ve ödevleri isteseler, ona göre davranıp, kendilerine de ona göre davranılmasını isteseler!

Muhakkak ki ne güzel olur; zira,

 

Görelim Mevlâm neyler,

Neylerse güzel eyler!

Bak da gör Mevlâm n’etmiş,

N’etmişse güzel etmiş!

 

diye, bir edebî ve ahlâkî, tasavvufî gerçeğimiz vardır değil mi ya! Bu aynı zamanda ilmî bir hakikattir.

Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahreti isteyen ilme sarılsın, her ikisi de isteyen yine ilme sarılsın! Sen doğruyu söyle de arkadaş, kabul eden etsin, darılan da darılsın!

Bu arada bütün kadınlarımızın senede en az 365 gününü her gün kutlarım. Cümlesine mutlu, huzurlu, bereketli, muhabbetli, asaletli, adaletli, iffetli ve meaâile ocakları şen, hâneleri ve gönülleri gülşen olan bir hayat sürmelerini dilerim. Allah cümlemize bu hakikati hakkıyla anlamayı ve gerekli saygıyı göstermeyi, ona göre yaşamayı nasip etsin.



OY ANAM OY

Rahmetli anamı gördüm düşümde
Dedi..yudum seni gözüm yaşında
Dedim..daha dursa idin başımda
Ahiret bilmece, çöz dedi..gitti.
🤲🌹🤲🌹🤲🌹
Dedi..öf de denmez tama anaya
Dedim..pişmanlığı sundum onaya
Dedi..acele et koyma seneye
Ne kadar şükretsen az dedi..gitti.
🤲🌹🤲🌹🤲🌹

Murat Kahraman Murâdî

08.03.2024/İst.

( Kadın Gerçeği başlıklı yazı Murat Kahraman tarafından 10.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.