Elinde bir sigara dumanı kıvrım kıvrım
Duman çıkar burundan hem de savrum savrum
Gençliğe bu yakışır göreyim seni yavrum
At bacağı bacağın üstüne de rahatla!

"Deden yaşında adam aman! Boş ver kim takar
İndirirsen ayağı fiyakan birden çıkar
Edepmiş haya imiş şimdi buna kim bakar"
At bacağı bacağın üstüne de rahatla!

Kızlar geri mi kalsın oğlan bacak atarsa
Hem koltuk mu kırılır yayılıp da yatarsa
Ahlak ile edebi üç kuruşa satarsa
At bacağı bacağın üstüne de rahatla!

Şimdi moda böyleymiş oturulmaz düzgünce
Sağa sola sırnaş ki olmayasın süzgünce
Hem kahkahayı patlar demesinler "Üzgünce"
At bacağı bacağın üstüne de rahatla!

Edep ile oturmak edepsize zor gelir
Edepsizliği kendi çağdaşlık diye bilir
İnsanca oturanı geri kafalı görür
At bacağı bacağın üstüne de rahatla!

Yaradanın kulusun nedir sendeki kibir
Kibir asalet vermez olmazsa akıl, fikir
Aslımız kara toprak  mayamızsa hepsi bir
At bacağı bacağın üstüne de rahatla!

Nuri Baş

Şiirin Hikayesi:

Rahmetli babam  "Oğlum toplumda sakın bacak bacağın üstüne atarak oturma. Bu kibir alametidir. Büyüklerine karşı edepsizlik ve saygısızlıktır. derdi. 65 yaşımı geçtim daha siftahım yoktur öyle bir oturuş şekline.
Geçen gün sağlıkla ilgili bir proğram dinliyorum. Yetmişini geçmiş bir tıp profesörü, hoca önünde sübhaneke okuyan bir talebe gibi ellerini iki dizinin  üzerine koymuş edeple oturuyor torunu yaşındaki bayan sunucu karşısında bacak bacak üstüne atmış (affedersiniz ) edep yerleri görünürcesine hayasızca oturuyor. Ne ilme saygısı var, ne yaşlıya, Ne haya kalmış, ne edep. 
Maalesef toplumumuzda böyle bir oturuş şekli gençler arasında hızla yayılmakta. Dedesi geçmiş yanından, büyüğü geçmiş, hocası, öğretmeni geçmiş umurlarında bile değil. O kırılası bacak aşağıya inmiyor. Bu kibir ve saygısızlık değil de nedir?
Yaşlı olur, dizleri ağrır öyle oturur bir şey diyemem. Veya bir mazereti olur, oturur, bir şey diyemem.Kendi evinde, hanesinde oturur, bir şey diyemem. Devleti temsil eder yabancı devlet adamları karşısında küçük düşmemek, Türk'ün ve devletinin izzet ve şerefini yüceltmek için öyle oturur bir şey diyemem. Ama  toplum karşısında yayıla yayıla saygısızca,şımarıkça kibirli bir şekilde oturan bu gençlere ne diyeceğim?
Türk'ün ahlakını, edebini, töresini, inancını koruyan büyüğüne saygılı pırlanta gibi gençler her zaman başımızın tacıdırlar.





( At Bacağı Bacağın Üstüne başlıklı yazı Şairi gureba tarafından 23.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.