Kendim de bir insan olmama rağmen insanları anlamakta çoğu zaman güçlük çekmiyorum desem bu şüphesiz çok büyük bir yalan olur, hani şu kuyruklu kulaklı yalan dediklerinden. İnsan hem madden hem de manen gerçektende çok kompleks bir yapı bunu kabul ediyorum. Ama benim derdim daha basit şeylerle. Yani pek de küçümsediğimiz bir hayvan bile yeri geliyor anlamlı davranışlarda bulunabiliyor eğitimle. Ama insanı istediğiniz kadar eğitim olmayınca olmuyor.

 

Sevmediğim bir hareket ya da bir konu var. Bu konu beni oldukça rahatsız ediyor hatta sinirlendiriyor. Üstelik karşıdaki insan bunu yalnızca beni sinirlendirmek için yapıyor. Yani bu benim beğenmediğim hareket ya da konuya ihtiyacı yok. Üstelik bu insanla oldukça iyi hatta neşeli diyebileceğimiz biz iletişimimiz var. Ben bu insana yapma diyorum, üstelik sinirlendiğimi de belli ediyorum. Peki, bu insan ne yapıyor? Beni sinirlendiren harekete devam ediyor. Hâlbuki uyarıyorum, sinirlendiğimde açık ve net. Peki, o zaman sorun nerede? İnsan illaki kırıcı mı olmalı? İllaki şiddete mi başvurmalı? Anlam veremiyorum buna. Defalarca uyarmama rağmen yine aynı hareketler, yine aynı hareketler? Sizce ne yapmalıyım? Hata bende mi? Anlayamıyorum.

 

Ben dünyaya ve insanlara her zaman belli saygı ve sevgi çerçevesinden bakmaya çalışan bir insanım. Zaman zaman nefsime yenilmiyorum desem elbette ki yalan olur. Her insan gibi bende sinirleniyorum, kabıma sığamıyorum ve hatalar yapıyorum. Ama genel eğilimim iyiye, doğruya ve sevgiye doğru. Genellikle insanları kırmamaya, incitmemeye çalışıyorum.  Tanıdık tanımadık herhangi birisinin herhangi noksan bir tarafı ile karşılaştığımda o noksan tarafı açık edip dalga geçmektense, örtüp anlamaya çalışıyorum. İnsanlara negatif değil, pozitif yönden yaklaşmaya çalışıyorum. Acaba hata mı ediyorum?  Ne zaman bunu yapsam insanlardan ters tepkiler alıyorum. İyi niyetle yaklaştığım kim varsa hepsinden negatif elektrikler aldım ve hemen hemen hepsiyle takıştım. Ama ne zaman sinirli bir insan olsam, ne zaman içgüdülerime hakim olamasam ve ne zaman kırıp döksem saygı gördüm. Acaba ben mi hata yapıyorum? İnsanları incitmeli, yıkmalı ve kırmalı mıyım yoksa?

 

Bize yanlış mı öğrettiler sevmeyi, sevilmeyi ve hoşgörülü olmayı? Yoksa bunların hepsi yalan mıydı? Çünkü ben şimdiye kadar kimi sevsem yanıldım ve incindim. Kime hoşgörü göstersem kazık yedim ve incindim.  Acaba hata bende mi?

( Anlayamıyorum başlıklı yazı MESUT ÇİFTCİ tarafından 12.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu