İnsanca yaşamak bir sevdadır. Ancak sevda kuşu nazlıdır. Önüne her çıkan dala konmaz. Dikenine katlanmadan gülü sevdiğini iddia edene kimse inanmaz. Seven sevdiğine bağlılık göstermelidir. Çünkü sevgi bağlılık ister. Bağlılık meşru sevginin namusudur. Onu kaybeden kin ve nefretin mahpusudur.

Sevgi mutluluk arayanların ortak hasretidir. Çünkü sevgi zaman ve mekân farkı gözetmeksizin mutluluk getirir. Bir insanda ne kadar sevgi fazla olursa mutluluk da o oranda fazla olur. Sevginin fazla olanı değil, yanlış olanı zararlıdır. Doğru sevgi namusun nafakasıdır. Namus güzelliğin sadakasıdır. Doğru sevgiyi anlamak için sevgi çeşitlerini de bilmemiz gerekir. Üç türlü sevginin olduğunu biliyoruz.

Eğer sevgisi: Şartlı sevgidir. Bu sevgiler çıkar ve kaygıya dayalı olduğu için sahte ve geçicidir. Bu sevginin başı da sonu da problemlidir. En güzel sevgi karşılıksız olan sevgidir.

Çünkü sevgisi: Gönül ve huya değil, yüz ve zenginliğe bağlı sevgidir. Bu sevgi de geçici ve aldatıcıdır. Güzellikte, zenginlikte bir zaman sonra gider. Önemli olan gönül ve huy güzelliğidir. “Gerçek zenginlik gönül zenginliği, gerçek fakirlikte kalp fakirliğidir.”

Her şeye rağmen sevgisi: Bu sevgi insan kalbinin ve kâinatın içini dolduran bir sevgidir. Bu sevgi kendi kalbi gibi bir kalbe kavuşmayı sağlar. Bu sevgide uzun yollar kısalır, endişe kaygı ve sıkıntılar kaybolur. İnsan sevdiğinin yanında huzurludur, cesaretlidir, mutludur.

İnsanoğlu kendini boş, herkesi hoş gör görebilme erdemini gösterebiliyorsa ne mutlu. Problemleri çözmek, mutluluğun garantisini almak isteyenler birbirini hak rızası için sevmelidir. Her şeye rağmen sevgisi hatalara rağmen sevmenin diğer bir adıdır. Mazlumları sevmek, onlarla olmak, sevginin gereğidir. Gönül zengini olanlar her şeye rağmen sevenlerdir.

Güller rengini, kalpler dengini bulursa, gönülden akan çağlayanlar coşar ve taşar. Her şeye rağmen sevgisi zirve, ne mutlu onu hak edene, sevmeyi ve sevilmeyi bilenlere. Sevgi huzurun zirvesi, gerçek hayatın belgesi. Düşmanlık sonsuz kuyu, kısadır hayat boyu diyelim. Sevgiyi gönüllerine nakşedenlere ne mutlu...
( Sevda Kuşu başlıklı yazı Ali ÖZKANLI tarafından 28.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.