Bu yıl sekizinci sınıfta okuyan öğrenciler zorlu bir maratonun son noktasına geldiler. Çocuklarımız deneme yanılma yoluyla bulunmaya çalışılan bir eğitim sisteminin kobayı olarak üç yıl sınava girdikten sonra bu üç yıldaki sınavların ortalamasıyla bir liseye kayıt hakkı kazanacaklar.

 

Bu yıl SBS tercihlerinde veliler çok dikkatli davranmalılar. Öncelikle her anne baba çocuğunun karakterini iyi tesbit edip çocuğunun hangi alana, hangi mesleğe ilgisi varsa ona göre tercihini yapmalıdır. Anne babanın isteğine göre değil, çocuğun eğilimine göre okul seçilmelidir. Kan görmekten korkan bir çocuğa sağlık meslek lisesi tercihi yapılmaz. İçe kapanık, insanlarla iletişimi iyi olmayan bir çocuğa da Anadolu öğretmen lisesi tercihi yapılmaz.

 

Tercihler yapılırken puanı yüksek olan okuldan, düşük puanlı okula göre sıralama yapılmalıdır. 430 puanlı bir okuldan sonra 445 puanlı bir okul yazılması yanlış tercihtir. 12 tercih hakkımız var; ama on ikisi de mutlaka doldurulacak diye bir şart yok. Öğrencinin puanı, yüzdelik dilimi ve isteği, eğilimine göre üç veya beş tercih de yapabilirsiniz. Ancak son tercihiniz mutlaka öğrencinin puanından 20 puan kadar düşük olsun.

 

Bu yıl okulların puanlarında birkaç puan yükselme bekliyoruz. Bu yükselme geçen yılın puanlarından aşırı aralıklı olmaz; ancak geçen yıl 180 öğrenci alan bir okul bu yıl 60 öğrenci alacaksa bu okulun puanında ciddi oranda yükselme olacak demektir. Bunu da göz ardı etmemek gerek.

 

SBS tercihleri bir kere yapılacak. Okul tercihi onayladıktan sonra bir daha değiştirme imkanınız yok. O yüzden tercih konusunda hassas olunmalı. 20 Temmuz’da sona erecek olan tercih işlemlerinden sonra 26 Temmuz’da yerleştirme sonuçları açıklanacak. Bu yıl velilere büyük iş düşüyor. Sürekli olarak Veli Bilgilendirme Sistemi’nden (VBS) çocuklarının sonuçlarını kontrol etmeliler.

 

26 Temmuz’da öğrencinin sonuç belgesinde öğrencinin asil olarak kazandığı okul ve yedek sıralamasında olduğu okul yazacak. Veli, 1-5 Ağustos tarihleri arasında asil olarak kazanılan okula kaydı yaptıracak.  Eğer öğrencinin asil kazandığı okuldan bir üst okula gitmek istemiyorsa kayıt esnasında mutlaka “Yedek tercihlerimi kullanmayacağım.” Diye bir dilekçe verecek. Tercih sıralamasındaki bir üst okula gitme şansını yedek yerleştirmelerde kullanmak istiyorsa okula kaydını yaptırdıktan sonra herhangi bir işlem yapmasına gerek olmaksızın 6 Ağustos tarihini bekleyecek. Bu tarihten sonra yine yedeklik işlemleri için e-kılavuzda yer alan yedeklik tarihlerini veli bilgilendirme sisteminden sürekli takip edecek.

 

Geçen yıllarda öğrenci kazandığı okuldan bir üst okula ek yerleştirmelerde girmek istiyorsa okula kayıt yaptırmadan bekliyor, ek yerleştirmelere müracaat ediyordu. Veliler sakın aynı şeyi yapacağız diye düşünmesinler. Çünkü bu yıl değişen sistemle öğrenci kazandığı okuldan bir üst okula gitmek için ek yerleştirmeleri beklese bile mutlaka okula kayıt yaptırmak zorunda. Aksi halde bu hakkını kaybedecek.

 

Ek yerleştirmelerle birlikte bu yıl 5 yerleştirme yapılmış olacak. Bu yerleştirmelerde velilin başvurmasına gerek kalmaksızın sistem otomatik olarak işleyecektir. Velinin yapması gereken sadece bakanlığın belirttiği tarihlerde sistemi kontrol etmesi ve hemen çocuğunun kaydını bir üst okula yerleşmişse oraya aldırmasıdır.

 

Tek temennimiz, eğitim sisteminin artık deneme yanılma yoluyla bir yerlere getirilmeye çalışılması ve bu dönemlerde çocuklarımızın kobay olarak kullanılması uğraşları bir kenara bırakılarak ciddi uzmanlar tarafından, rehberlik servisleri, eğitim ölçme değerlendirme uzmanlarıyla işbirliği içinde daimi olacak bir eğitim ve sınav sisteminin ülkemizde yerleşmesidir.

 

Her şeyin çocuklarımızın gönlünce olması dileğiyle…

( Sbs Tercihleri başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 7/18/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.