Anadolu Öğretmen Liseleri ve MEB’in cevabı

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’na bilgi edinme sayfasından 19 Nisan 2012 tarihinde bir soru sormuş, yaklaşık üç aydır cevap alamamıştım. Hatta ikinci ayın sonunda aynı soruyu bir kere daha yöneltmiş, eski başvuruma cevap verilmediğini de ifade etmiştim.

 

19 Nisan’da yönelttiğim sorunun cevabı 16 Temmuz tarihinde geldi; ancak öyle bir cevap ki ne benim sorduğum soruyla alakası var, ne de benim derdime çare olabiliyor.

 

Şunu sormuştum Milli Eğitim Bakanlığına: Eski eğitim yasasında bir mesleğe yönelik lise mezunları üniversiteye girişte kendi okulunun devamı niteliğinde olan bölümlere ek puanla gidebiliyorlardı. Eski yasada bu durum şöyle ifade ediliyordu:

 

Madde 45 – (Değişik: 17/8/1983 - 2880/26 md.)
a. Öğrenciler Devlet Yükseköğretim Kurumlarına, esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilen sınavla girerler. Sonuçların değerlendirilmesinde adayların ortaöğretimdeki başarıları dikkate alınır. Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar kendileri için yükseköğretim kurumlarında ayrılacak kontenjanlara, tercih ve puanları göz önünde tutularak yerleştirilir.

Yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçiminde, adayların ortaöğretim süresindeki başarıları Yükseköğretim Kurulunun uygun göreceği şekilde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından geliştirilecek bir yöntemle ek bir puan olarak tespit edilir ve yükseköğretim kurumlarına

giriş sınav puanlarına eklenir.

Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir.

Yeni eğitim yasasında yukarıdaki son paragrafta yer alan ifadeler yer almıyordu. Bu şu anlama geliyor: “Artık bundan sonra meslek lisesi öğrencileri üniversiteye girişte ek puan alamayacaklardır.

 

Bakanlığa bu durumu sormuştum: “2011-2012 eğitim öğretim yılında Anadolu Öğretmen Lisesi’ne girmeye hak kazanan oğlum, ek yerleştirmelerde başka bir Anadolu lisesi kazanmasına rağmen “Öğretmenliğe ek puanı var” diyerek Anadolu Öğretmen Lisesi’nde kalmasına, okumasına karar vermiştik. Şimdi, yukarıdaki duruma ve yeni kanuna göre oğlum ek puan alacak mı almayacak mı? Ek puan kalkacaksa ya da kalktıysa ben oğlumu bu okula neden verdim ya da bu benim önceden verilen imkanı zamanında kullanma isteğimi şimdi bunu neden elimden alıyorsunuz?” diye sormuştum. .

 

Sayın yetkililerimiz üç ay sonra lütfetmişler cevap vermişler. Daha önceki bakanlarımız zamanında da MEB’e bilgi edinmeden sor sormuş, on beş gün içinde sorumun cevabını çok net ifadelerle ve kısa zamanda almıştım. Bu sefer, ne idiğü belli olmayan bir ifada aldım ve sorumun da cevabı değilken sanıyorum bakanlık beni oyalamak ve dikkatimi başka yere çekmek için mücadele etmiş.

 

Bakın ne diyor bakanlığın mail cevabında:

 

 

Cevap Metni :  SAYIN KUVANCI,
 
İLGİ: 19.04.2012 TARİHİNDE BAŞVURDUĞUNUZ, ANCAK 19.06.2012 TARİHİNDE MERKEZİME ULAŞAN BİLGİ EDİNME BAŞVURUNUZ.
 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzları (ÖSYS) Yükseköğretim Kurulu kararları doğrultusunda hazırlanmaktadır. Yükseköğretim programlarının puan türleri de Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Kılavuzda yer alan genel ilke ve kurallar ancak yasama, yürütme ve yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir.
 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu genellikle Temmuz ayı içinde hazırlanmak olup,üniversitelerin kontenjan sayıları ve puan türleri, adaylara yol göstermek amacıyla geçmiş yılın minimun puanları , yüzdelik dilimleri de bu kılavuzda gösterilmektedir.
Bu nedenle şu aşamada herhangi bir bilgi vermemiz söz konusu değildir.
ÖSYM BAŞKANLIK
ÖSYM BİLGİ EDİNME BİRİMİ

 

Şimdi sormak istiyorum, ÖSYM kılavuzunda ifade edilecek durumu beklemek zorunda mıyım? Ayrıca ben sorunun cevabını Anadolu öğretmen liselerinin bağlı olduğu bakanlıktan sordum, bu okullar sizin bu okullarla ilgili ek puanı durumunun ne yapacaksınız diye. Bakanlığımız ne yaptı? Başından savmak için üç ay gibi bir süre sonra uyduruk, kaydırık bir cevap verdi.

 Ayrıca anlayamadığım bir durum daha var ki 19 Nisan'da gönderdiğim elektronik başvuru nasıl oluyor da iki ay gibi bir süre sonra bakanlığa ulaşıyor. Bu elektronik başvurudur, yolda başka duraklara mı uğradı, yanlış yere gitti de sonradan bakanlığa mı postalandı, tüm e-postalar, başvurular aynı gün, saat, dakika ve saniyede yerine ulaşırken benim başvurum nasıl iki ay sağda solda gezindi anlayamadım.

Şu kanaate vardım: Bakanlığımızın bünyesinde ciddi manada bir uzman yoktur. Hepsi emirle iş yapan, proje üretmeyen, önlerine gelen projeyi sayın bakanın isteğiyle alkışlayan bir grup… Bu kanaate daha önce ulaşmıştım. SBS’nin üç yıla dağıtılmasıyla sınav uygulaması başladıktan üç ay sonra yazdığım bir yazıda “Sayın bakanım, kaldırın bu sıavı, Bu sınav öğrencilermiz için çok kötü demiştim. Bakanlık, üç ay değil, üç yıl sonra görebildi benim uyarımı ve hatadan döndü.

 

Yine soruyorum, AÖL’lerin ek puanı verilecek mi?

 

Sesimi duyan var mı?

 

Orada bir bakanlık YETKİLİsi var mı?

 

Bana adam gibi cevap verecek bir yetkili?..

 

 

 

 

( Anadolu Öğretmen Liseleri Ve Meb’in Cevabı başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 17.07.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.