AHMET AYAZ KİMDİR

 

.....Ahmet AYAZ 1947 Yılında Gaziantep İli Oğuzeli İlçesine bağlı Yakacık Köyünde doğdu. İlkokulu Yakacıkta bitirdi. Subay okulunu gözden kaybetti. Orta ve Lise tahsilini Gaziantep'te tamamladı. Çeşitli kamu kuruluşlarında 27 yıl 2 ay görev yaptıktan sonra, Gaziantep Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şefi iken 15.02.1998 tarihinde kendi isteğiyle emekli oldu. Ahmet Ayaz, şiir, araştırma, inceleme ve sohbet yazıları ile tanınır. İlk şiirleri Yeni Asya ile Hergün gazetelerinde yayınlandı. 1980 ihtilalinde bu gazeteler kapanınca yerel gazetelere ve edebiyat sanat dergilerine yöneldi. Bazı edebiyat sanat dergilerinin yazı kurulunda bulundu, şiir ve araştırma yazıları yazdı. Bazı gazetelerde ise edebiyat ve sanat sayfası çıkardı. Güncel konularda sohbet yazıları ve şiir yazdı. Türk Edebiyatı Dergisi dahil bir çok edebiyat sanat dergileri ve antolojilerde şiirleri yayınlanan şair ve yazar, en son olarak 'Elvan Yayınları'ndan İhsan Işık'ın 2006 yılında yayınladığı on ciltlik resimli ve metin örnekli 'TÜRKİYE EDEBİYATÇILARI VE KÜLTÜR ADAMLARI ANSİKLOPEDİSİ'nde yer aldı. Şiirlerinin bazıları Bülent ÖZCAN tarafından Londrada yayınlanan 80 sayfalık haftalık OLAY gazetesinde, bazı öykü ve şiirleri de, Abbas Abdullah HACALOĞLU tarafından Azabeycan/BAKÜ de yayınlandı. Ayrıca Balkan Aydınları ve Yazarları'nın yayınladığı antolojilere girdi. Şiir dalında birçok ödül ve plaketleri bulunan Ahmet Ayaz'ın, Askerin Türküsü isimli şiiri 1995 tarihinde Tuğgeneral Zafer ÖZKAN tarafından bestelettirilerek 10. Piyade Tugayı Marşı yapıldı.
Ahmet Ayaz halen Gaziantep'te yayınlanan Gaziantep27 Gazetesinde köşe yazarıdır. Haftalik Türkeyim Gazetesinde şiirleri yayınlanmaktadır. Ayrıca, 'Kültür Çağlayanı', 'Maki' ile 'Bizim Ece' Dergilerinin Gaziantep temsilcisidir. Haftalık 'Türkiyem' Gazetesinde şiirleri yayınlanmaktadır. 04 Ocak 2007 (GASED) Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği'nin kurucu üyesidir, Atatürkçü Düşünce Derneği, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği üyesidir.

ÖDÜL VE PLAKETLERİ

1) 31 Mart 1991 Şahinbey Belediyesi'nin yurt dışına da açık 1065 kişinin katıldığı şiir yarışmasında 'Feridem' adlı şiiri ile mansiyon birinciliği.
2) 20.01.1996 GRT Güneydoğu Radyo Televizyon Kurumunun şiir yarışmasında 'Anne' adlı şiiri ile ikincilik.
3 21 Nisan 1996 Ana Dergisinden Dünya şairler gününde
bir plaket.
4) 04 Kasım 2006 Antalya şairler buluşması kapsamında
düzenlenen şiir yarışmasında hece şiiri dalında 'Antalya'adlı şiiri ile üçüncülük.
5) 2007 tarihinde Ahmet Tufan Şentürk, Türk Şiirine Hizmet
ödülü olarak, seçici kurul özel ödülü.
6) 15-16-17-18-19 Şubat 2010 tarihlerindeki SODES etkinliğinde Gaziantep Valiliğinden plaket
7) 24.25.26 Eylül 2010 tarihinde Nevşehirde düzenlenen Kapadokya etkinliğinde Plaket ve madalya...


YAYINLANMIŞ ESERLERİ

1) 1993 Yankılı sesler..................................Şiir
2) 1994 Doğduğum Gündenberi................Şiir
3) l998 Antep Şiirleri....................................Derleme
4) 2000 Son Mektuplar................................Şiir
5) 2002 Hüzün Ve Rüya...............................Şiir
6) 2003 Gaziantep'te Kültür sanat.ve Edebiyatta İz bırakanlar........................ Araştırma
7) 2005 Sızı....................................................Şiir
8) 2005 Elveda İstanbul................................Öykü
9) 2006 Kavgam Barış İçin...........................Şiir
10 2007 -Doğduğum Gündenberi 2.Baskı..............Şiir
11.2008-Şiir Defteri (Şiirler) ...........................Derleme
12.2009-Bir Demet Şiir..................................Derleme
13.2009-Doğduğum Gündenberi 3.Baskı.....Şiir
14.2010-Doğduğum Gündenberi 4.Baskı.....Şiir
15.2011-Doğduğum Gündenbeni 5. Baskı...Şiir

AHMET AYAZ İÇİN YAZILANLAR

…….Ahmet Ayaz’ı uzun yıllardır şiirlerinden tanır ve severim. Okudukça sarar beni şiirleri, duygulanırım. Kaç kez okuduğum şiirleri olmuştur. Nesir yazıları, araştırmaları, folklörük çalışmaları olsa da ben O’nu, şair olarak tanıdım ve sevdim.

Ertuğrul KARAKOÇ


…….O’nu uzun yıllara varan bir zaman içinde tanıyorum. Yüreği memleket sevdası ile dolu, asil kanlı bir Türk yazarıdır. Her daim arı gibi çalışkan ve üretken. Yaşamın her alanında emeği ve izleri olan bir gönül erbabıdır.

Tamer ABUŞOĞLU
Gaziantep 27
24 Nisan 2002

 

…….Yaşayan Türk şiirinin beyefendi şairidir Ahmet Ayaz. Sakin, duru su misali yapısı ile hoşgörü ve dostluğun timsali. “İnsanlık adına huzur, bütün derdim; Bu yolda yolumdan dönersem, namerdim” diyen şair.

Mustafa CEYLAN
Güllük Dergisi Sayı:5


…….Ahmet Ayaz, üretken bir şair. 1993 yılında “Yankılı sesler” ile tanıdık O’nu. Coşkulu, sevecen, saygılı bir kişiliğe sahip. Bu yönü şiirlerine de yansır.

Hüseyin TOPRAK
Olay Gazetesi
EKİM 2006


…..İhanetin adresini, adres defterinden silen şair Ahmet Ayaz. Şiirde olgunluk dönemini yaşayan şairlerimizdendir. Doğrularla, yanlışlıkları görebilmekte, şiirimiz, sanat ve edebiyatımız adına attığı adımların gerçek seslerini duyabilmekte, duydurabilmektedir. Olgunluğa giden yolun görüntü nitelikleridir bunlar.

Prf. Dr. İsa KAYACAN
Zafer Gazetesi
15 ŞUBAT 2011


.....Ahmet Ayaz, Gaziantep'te yetişen bir şair.Tamer Abuşoğlu'nun dediği gibi; Ahmet Ayaz'ın vatan sevgisini takdir etmemek ve hormonsuz şiirlerinde başka tatlar bulmamak mümkün mü?

Abdurrahim KARAKOÇ
Vakit Gazetesi
30 Ağustos 2007


.....Ahmet Ayaz, Gaziantep'in kültür, sanat ve edebiyatında, unutulmaz bir iz bıraktı.

Mehmet NACAR
Gaziantep 27
12 Ağustos 2003
 

( Ahmet Ayaz Kimdir Kısaca başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 23.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.