1 Facebook’a Bir Önerim Var


 

Bugün dünyada milyonlarca, belki de milyarlarca insan  Facebook’ı kullanıyor. İnsanların çoğu bu sitede,  her gün zamanının birkaç dakikasından, birkaç saatine varıncaya kadar  harcıyor.

Benim bu siteye bir önerim olacak. Gerçi benim önerimi pek kaale alacaklarını zannetmiyorum, ama gene de bir kere şansımı deneyeceğim. Bu inadım niye? Çünkü :

  • Facebook, dünyanın en büyük hapishanesidir. Bu hapishaneye zorla değil, gönüllü girilir. Burada, beden değil, düşünce hapsedilir.
  • Fecebook, dünyanın en büyük kumarhanesidir. Bu kumarhanede kaybedilen para değil, zamandır.
  • Facebook, dünyanın en büyük tımarhanesidir. Bu kadar çok sayıda hastayı, deliyi, hatta sapığı başka hiçbir yerde birarada göremezsiniz.

Konuyu dağıtmadan önerime geçmek istiyorum: Ben Facebook’taki “beğen”e taktım:

Mesela: Yazı girileli henüz 30 saniye olmuş, ama birkaç kişi hemencecik “beğen”e basıvermiş. Yazıya bakıyorum, ne kadar hızlı okursanız okuyun en az 3-4 dakikanınızı alır. Demek ki ekleyen, “beğen”en kişilerin tanıdığıydı, arkadaşıydı; ya da yazının, beğenenin siyasi düşüncesine uygun bir başlığı vardı. Veya alışkanlıkla el “beğen”e gidivermişti!

Mesela: “Filanca yazarın, devlet adamının ölüm yıldönümü” ile ilgili bir yazı. Beğenenler dolu… Neyi beğendiler? O kişinin ölmek için o günü seçmiş olması(!)nı mı?

Mesela. “Arkadaşlar, bugün hiç keyfim yok. Üzerinize afiyet üşütmüşüm. Yorgan döşek yatıyorum. “ Diye bir mesaj. Gene beğenen beğenene… Neyi beğendiler? Yoksa, “Oh,oh; iyi olmuş, iyileşince bir şeyin kalmaz(!) mı?” demek istediler?

     Okundu, okunmadı, şunu demek istedi, bunu demek istedi, beğenmek yanlıştı gibi tartışmalara son vermek amacıyla Facebook’a diyorum ki; “beğen”i kaldırın. Onun yerine her paylaşımın altına:

a) Gördüm

b) Şöyle bir göz attım

c) Okudum

d) Valla billa okudum(Dilerseniz bu seçeneğin altına “yalan yere yemin edenler çarpılır!” uyarısını da yazın.)

 seçeneklerini ekleyin.

Benden teklif etmesi; gerisi facebook yönetimine kalmış.

Saygılarımla.

( Facebook’a Bir Önerim Var başlıklı yazı Ömer Faruk tarafından 23.06.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.