1 İsviçre Seyahati (1)
Yıl, 1973- Kasım sonu İsviçre deki teyzem üç aylık davet yaptı bana, ailemi ikna edip düştüm yola. İlk defa tek başıma yolculuk yapacaktım ve yine ilk defa uçağa binecektim, heyecanım doruktaydı.

Havaalanında veda edip kontrolden çıktım bekleme salonu ana baba günü, herkes gideceği peronda beklemede, şaşkın şaşkın bakınıyorum.
Genç bir kadın yanıma geldi oda ilk defa binecekmiş uçağa ve Zürıch’e gidiyor benim gibi.
Beraber oturmaya ve birbirimize destek olmaya karar verdik, tam o sırada genç bir delikanlı “ Selam bende Zürıch'e gidiyorum” dedi gülümseyip iyi dedim.

Anons yapıldı uçağa girdik. İkili koltukların birine oturdum arkadaşım olan bayan arkada kalmıştı, delikanlı yanıma oturmak istedi arkadaşım gelecek dedim, yan sıradaki üçlü koltukların birine oturdu, yanına da geç bir kız oturdu.
Yol boyunca kız konuştu durdu, neredeyse gencin ağzına düşecek zavallı genç arasıra bana kızarak bakıyor, ben gülmemek için kendimi tutuyordum.

Zürıch’te pasaport kontrolü için sıraya girdik bakıyorum önümdekilerden yaklaşık on kişiyi kenarda bekletiyorlar.
Bizim delikanlı geçti, sıra bana gelince memur banada o on kişinin olduğu yeri gösterdi. Almanca sordum “Neden?” diye
Memur “İyi dilimizi biliyorsunuz, sizide onlarla göndereceğiz” dedi.
Şaşkınlıkla “Sebep ne?” dedim. Cevabı biletimin dönüşünün olmaması ve ne malum muş ülkelerinde kaçak işçi olarak kalmayacağım, falan filan, susturdum onu ve serçe “Yetkili biri ile derhal konuşmak istiyorum” dedim
Telefon açıp çağırdı, hemen yetkili olduğunu söyleyen kişi konuya girdi, sus işareti yapıp ben konuştum.
“Lütfen beni dinleyin, ben buraya tatile geldim ve siz beni haksız nedenlerle geri göndereceğinizi söylüyorsunuz, ülkenizi medeniyetin beşiği diye bilirdim, medeni olmak bumu? sizler bizlere barbar dersiniz ama biz sizin davrandığınız gibi davranmazdık, dilinizi bilmesem neden bekletildiğimi bilmeden diğerleri gibi bekleyecektim..bu gibi durumlar için tercüman bulundurmanız gerekmiyor mu? Diye söylendim.
Bana mesleğimi sordular ne diyecektim:)) ev kızı desem anlamazlar ki!
Öğrenciydim okulum bitti, babam ödül olarak seyahate gönderdi dedim.
Bu sefer babamın mesleğini sordu “müteahhit” diyeceğim de almanca nasıl denir bilmiyorum.
Sağıma bakınca ne göreyim, bizim delikanlı yanımda tam soracağım, kendisi almanca demezmi! “Babası dış işleri bakanıdır” diye, yetkili hemen benden özür diledi ve pasaportumu verip iyi seyahatler diledi, bende dururmuyum hemen şöyle dedim “Herkes sizin davrandığınız gibi davranırsa, fazla kalmam sanırım..İyi tatil diliyorsunuz bana, ama sayenizde şu bir saatim hiçte iyi geçmedi.” ve yürüdüm.

Gidiyorum da koridor bitmiyor sağa sola dönüş yok, döneyim de birine sorayım dedim, döndüm bizim delikanlı ile çarpıştım.
“Dönmeyin çiğneyeceksiniz beni, doğru devam edin..hep darda kalınca bakıyorsunuz yüzüme..yanınızda oturmama izin vermediniz, yol boyunca yanıma oturan bayanın çenesi hiç susmadı, işkence çekmeme neden oldunuz” demezmi, kızayım mı güleyim mi şaşırdım usulen cevap verdim.
“Yardımlarınız için size teşekkür ederim ama bakan kızı olduğumu söylediniz ya öyle olmadığımı anlasalardı başım belaya girmezmiydi? hem ben tanışmadığım biri ile konuşmam.” dedim demez olaydım başladı konuşmaya ve kendini tanıtmaya.

Efendim “Türkiye'de sürekli bakan değişiyor akıllarında kalmaz, sonuçta geçtiniz başınızda derde girmedi değilmi:))"
Aile şirketlerinin İsviçre bürosunu denetlemeye gidiyormuş_ adı soyadı_ bir evin tek çocuğu olduğunu anlatıyor, işini-serecesinini sormamıştım ki, ben yürüyorum o anlatıyor derken bir salona girdik durdum,bu sefer o çarptı bana.
Döndüm kendisini tanıdığıma memnun olduğumu yardımları için teşekkür ettiğimi söyledim ve son bir yardım daha istiyorum dedim “Bavulumu dereden alacağım söyler misiniz?”
Gösterdi, o arada bana “Anneniz size el sallıyor” dedi, baktım teyzem, sevinçle “Annem değil o benim teyzem” dedim ve kaptım bavulumu tek kelime etmeden kaçarcasına teyzemle re koştum.


Canan Onuş---2007–09–18

Devamı var…arkası yarın gibi:))
Bu arada, Bakan kızı olmak beş dakika olsada çok hoşuma gitti, ne yalan söyleyeyim:))

( İsviçre Seyahati (1) başlıklı yazı Canan D Onuş tarafından 5.08.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.