Dünyada tüm insanları doyuracak kadar yiyecek vardır. Ancak dünya Gözü Açlar ve Karnı Açlar olmak üzere ikiye bölünmüş durumdadır. Gözü açlar hiçbir şekilde doyamamaktadırlar. Dünyada açlıktan ölen her çocuğun bir katili vardır. Bunlar gözü doymayanlar ve üretmeyip ancak ihtiyacından çok fazlasını tüketenlerdir.

Birleşmiş Milletler 2004 yılı Kalkınma Raporuna göre;

Afrika’da 323 milyon insan günde 1 dolardan az bir gelirle geçimini sağlıyor. Temiz su kaynağından yoksun 273 milyon kişi bulunmaktadır. İlkokul çağında okula gidemeyen 44 milyon çocuk bulunmaktadır. Yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölüm riski altında yaşayan Afrikalıların sayısı 185 milyondur. Her yıl beş yaşın altında ortalama 5 milyon çocuk ölmektedir. Zengin ülkeler yıllık gelirlerinin % 0.7’sini kurtarma amaçlı projelere yönlendirseler bu sorunların hepsi ortadan kalkabilir.

Dünyada makyaj malzemesi için yapılan harcama 18 milyar dolardır. Dünyadaki tüm kadınların üreme sağlığı için gerekli olan 12 milyar dolardır. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde evde beslenen hayvanların mamasına harcanan para 17 milyar dolardır. Dünyada açlığın ve yetersiz beslenmenin sona erdirilmesi için gerekli olan para 19 milyar dolardır. Parfümeriye harcanan para 15 milyar dolardır. Evrensel okur-yazarlığın sağlanması için gerekli yıllık ek yatırım miktarı 5 Milyar dolardır. Deniz seyahatlerine harcanan para 14 milyar dolardır. Dünyada herkese temel içme suyu sağlanması için gerekli olan para 10 milyar dolardır. Avrupa’da dondurmaya harcanan para 11 milyar dolardır. Her çocuğun aşılanması için gerekli olan para 1,3 milyar dolardır. Satışa hazır 1 ton altın elde etmek için 300 bin ton atık üretilmektedir. Diğer bir ifade ile 1 alyans için ortaya çıkan atık miktarı 3 tondur. Bu atıkların çoğu ise siyanür ve kimyasal maddeler içermektedir.

Tüm verilere dayalı olarak dünyaya ve üzerinde yaşanlara karşı gerek toplumsal gerekse bireysel olarak duyarlı olmak sorumluluğumuz yok mudur? Elbette vardır. Dünyayı sömürmek adına bu gözü açların isteklerine alet olmamak için en azında bireysel olarak yapabileceklerimiz yok mudur?

Metni güzel bir söz ile sonlandıralım. Biz dünyayı babamızdan miras almadık, çocuklarımızdan emanet aldık.



Herkese sevgiler, selamlar.

( Miras-emanet başlıklı yazı sengul--arsl tarafından 8/7/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.