NOT:

Bu yazıyı alelacele yayınlamak zorunda kaldım; zira sitede hoş olmayan bir üslûp ile "Atatürk Kimdi" adlı şiire tepki olarak yayınlıyorum... Bu yazı üzerinde aylarca duruyordum, kolay mı mevzu bahis Mustafa Kemal Atatürk olunca elimiz titrer, kalem nakıs kalır...  Bu yazıyı daha sonra yine düzenleyip  derli toplu bir şekilde düzenleyeceğimi deruhte eder, saygılar sunarım...






Atatürk Üzerine Düşünüş

      Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün üstün kişiliğinin yanında bir de olağanüstü ve az bilinen özelliklerini unutmamak ve unutturmamak adına bu yazıyı paylaşmayı uygun gördüm.
 Atatürk´ün salt kurucusu olduğu bu ülkede değil; dünya üzerinde bıraktığı izler önem arzeder.



İLK İSYANI

Atatürk, oldum olası Arapça derslerinden,  bağdaş kurarak oturmaktan ve diz üstünde durarak yazı yazmaktan hiç hoşnut değildi. Keza dizlerinin üstünde durmaktan dizlerinin bağı koptuğu bir gün ayağa kalkarak dersi ayakta dinlemeye başlar; lakin bu kez de hocası bu durumdan rahatsız olur ve Atatürk’e sert bir dille yerine oturmasını emreder. Atatürk bu sert tavra karşılık dizlerinin ağrıdığını ve oturamayacağını söyler. Bunun üzerine hoca küplere binerek daha sert tepki verir:

-Bana karşı mı geliyorsun?

Atatürk:
- Evet karşı geliyorum.
Atatürk’ten güç alan diğer talebeler de ayağa kalkarak hep bir ağızdan; "Evet karşı geliyoruz" derler. Hoca ne yapacağını bilemez bu durum karşısında ve otoritesi karizması küçük Mustafa tarafından kırılmıştır. Hoca durumu zor kurtarmıştır. Bu davranış Atatürk’ün  ilk isyanıydı. Liderlik vasfının ve kütleleri ardından sürükleyen karizmasının ilk ortaya çıkışıydı bu fikrimce.

Hakimiyet Kuracak Bir Lider Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk hakkında öne sürülen birçok kehanet vardır. Bunlardan biri de onun el falına bakan bir bedevinin söyledikleridir.
Bilineceği üzere Atatürk ve silah arkadaşları Bingazi´ye, Trablusgarp Savaşı’na giderken yolda bir Bedevi´ye rastlarlar. Bedevi çok iyi el falı baktığını ve genç subayların da el fallarına bakmak istediğini söyler. Herkesin falına bakılmıştır bir tek Atatürk hariç… Mustafa Kemal ilk önce el falına baktırmak istemez; fakat ısrarlar artınca kıramayıp elini Bedevi’ye uzatır. Bedevi, Ata’nın eline bakar bakmaz dehşete düşer, heyecanla:

-Sen bir ülke kuracaksın, hüküm süreceksin.

Kimse Bedevi’nin dediklerini dikkate almaz; ama zaman gelecek Bedevi’nin dedikleri ortaya çıkacaktır. Nitekim Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanı olmuştur.


SECCADE ÜZERİNDEKİ KEHANET:

Bilindiği gibi Hint halkı Atatürk´ü ve Türk halkını yalnız bırakmamıştı. Kurtuluş savaşından yıllar sonra,1929 yılında Bir Hintli Mihrace Atatürk´ü Pera Palas'taki 101 No'lu odasında ziyarete gelmişti. Mihrace´nin Atatürk´ü hangi nedenle ziyaret ettiği ve adı ve ziyaret sebebi hala bilinmiyor. Mihrace´nin ziyaretindeki bir sır da getirdiği hediyede yatmaktadır. Bu hediye altın sırmalı, Hint işi ipek bir seccadedir.
Seccadenin üzerinde bir şamdanın asılı olduğu düz bir kemeri, her iki yanında birer güvercin bulunan beş kubbeli bir diğer kemerin çevrelediği görülmektedir. Bordür de fillerden oluşmaktadır.
En ilginç yer ise her iki kemerin arasında orta kısımda dal kıvrımları ve güllerin çevrimi ile oluşan boşlukta Romen rakamlı bir saatin bulunmasıdır ve saat; 09.08´i göstermektedir. Atatürk Mihracenin ziyaretinden 9 sene sonra saat 09.05 ‘e vefat etmişti.
Seccade halen Pera Palas'ta bulunmaktadır.

ATATÜRK´ÜN GELECEĞİ GÖRDÜĞÜ OLAYLAR

Atatürk 1931 yılında,2.Dünya savaşının patlamasının yakın olduğunu söylemiş ve bu konudaki düşüncelerini General McArthur´a şöyle anlatmıştı:
"Versay Antlaşması, 1.Dünya savaşına yol açan nedenlerden hiçbirini ortadan kaldırmadı. Tersine rakipler arasındaki uçurumu büsbütün derinleştirdi. Şimdi içinde yaşadığımız barış dönemi, sadece bir ateşkesten ibarettir. Avrupa’nın geleceği Almanya’nın alacağı tavra bağlıdır."
General McArthur’a göre, savaşın 1940–1945 yılları arasında çıkacağını söyleyen Atatürk, Almanya’nın ancak Amerika’nın savaşa katılması ile yenileceğini ifade etmiştir.
Atatürk hayatının sonlarına doğruda şöyle diyordu: "Bir dünya savaşı yakındır. Bu savaş sonucunda, dünyanın durumu ve dengesi baştanbaşa değişecektir."
ATATÜRK, Mussolini hakkında da şu görüşlerini açıklamıştı: "Mussolini bir maceraperesttir. Milletini bir uçuruma sürüklemektedir. Her tarafa saldırıyor. Bu adam yüzünden, çok şımarmış olan bu millete dersini vermeyi çok isterdim. Lakin yakında bir küçük millet onlara layık olduğu dersi verecektir ve şunu da hatırlatırım ki, bir gün gelecek, Mussolini’yi kendi milleti linç edecektir." Bu görüşleri aynen gerçekleşmiştir.

ATATÜRK´ÜN RÜYASI

Atatürk´ün bir rüyasını da Dr. Reşit Galip Bey´den öğrenmekteyiz:
"Mustafa Kemal, Ankara’ya geldikten bir süre sonra ilginç bir rüya görmüştü. Ertesi i gün bana şöyle anlattı:
"Reşit Bey, rüyamda bana ´Paşam, İnönü´den ne haber diye sordunuz. Ben de ´vaziyet kritiktir´ cevabı verdim.´Kritik nedir? Anlamadım ki´dediniz. Ben de ´Bunun cevabını 15 dakikaya kadar veririm´ diyerek odama çekildim."
Mustafa Kemal bana bu rüyasını anlattığında düşman henüz İzmir’e çıkmamıştı, İnönü mevkii de henüz bir önem tarz etmiyordu. Aradan yıllar geçti 2.İnönü Savaşı'nın kritik günlerinden biriydi. Mustafa Kemal´in arabası Millet Meclisi'nin önünde durdu. Hemen yanına koşarak telaş ve endişe içinde, "Paşam, İnönü´den ne haber?" diye sordum.
Aynen şu cevabı verdi ;
"vaziyet kritiktir"
O zaman ben ;
"Kritik nedir? Anlamadım ki!" dedim.
O da ;
"Sana bunun cevabını 15 dakikaya kadar veririm" dedikten sonra gülümsedi ve ;
"Hani Ankara´ya geldikten sonra bir rüya görmüştüm, hatırladın mı?" hafızamı yoklayarak  rüyasını anlattım. Gülerek: "işte, rüya ayniyle vakidir. Ben İsmet´i tanırım, göreceksin 15 dakikaya kadar kendisinden muzafferiyet haberi alacağız." Gerçekten de 5 dakika geçmeden bir telgraf gelmiş ve 2.İnönü savaşı'nın da zaferle sonuçlandığını öğrenmişlerdi...

ATATÜRK´ÜN 1907´DE ÇİZDİĞİ TC HARİTASI

Atatürk, Kurtuluş savaşından çok önce, ittihatçıların Trakya´da 1907´de yaptıkları bir toplantı sırasında, bir Türkiye haritası çizmişti. Orada bulunanların anlattıklarına göre, o günkü Osmanlı devleti sınırlarıyla hiçbir ilgisi olmayan ve o zaman hiçbir anlam veremedikleri bu harita gelecekte yine Atatürk´ün kuracağı Türkiye Cumhuriyeti´nin haritası olacaktı. Haritada bugünkü sınırlarımıza uymayan tek bir fark vardı. Atatürk, bizden ayrılmasına gönlünün bir türlü razı olmadığı Kerkük´ü de Türkiye topraklarına katmıştı.

DENEME UÇUŞU
Uçakların ilk deneme ve gelişme dönemleriydi. Fransa´da yapılan bir uçak gösterisine katılan birçok ulusun temsilcileri arasında Osmanlı ataşesi olarak Mustafa Kemal de katılmıştı. Gösteriyi izleyenler, sırasıyla uçağa bindirilerek gezdiriliyorlardı. Sıra Mustafa Kemal´e geldiğinde gösteride bulunan ve genç ataşenin komutanı olan şahıs, birden bir rahatsızlık duyarak Mustafa Kemal´in uçağa binmesine engel oldu. Öteki temsilcilerle havalanan uçak kısa bir süre sonra düştü ve içindekilerden sağ kurtulan olmadı.

ATATÜRK VE "9" VE "19" Rakamları

Atatürk´ün hayatında "9" rakamının kendine özgü önemli bir yeri olmuştur. Örneğin Atatürk´ün doğum yılı olan 1881 rakamı, "9" rakamı ile birçok ilişkiler göstermektedir.
1+8=9
8+1=9
2x9=18
81=9x9
18+81=99
19x99=1881
Atatürk´ün harp okuluna girdiği tarih: 1899
Vatanı kurtarmak için Samsun´a ayakbastı: 19.05.1919
Bandırma vapurunda yolcu sayısı 19 ´dur.
İttihat ve Terakki´nin yıllık toplantısına Trablusgarp delegesi olarak katıldı: 22/09/1909
Sivas kongresinde Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesini kurdu: 04/09/1919
Erzurum Mebus adaylığını kabul etti: 19/10/1919
TBMM tarafından kendisine gazi unvanı verildi ve Mareşalliğe terfi ettirildi: 19/09/1921
Atatürk 19.yüzyılda 19 yıl yaşamıştır.
Atatürk 19.yüzyılın bitmesine 19 yıl kala doğmuştur.
Atatürk´ün ilk askeri görevi, 19.Kolordu Komutanlığıdır.
Mustafa Kemal Atatürk: 19 harften oluşmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk´ün nüfus cüzdanının numarası da 993814-B idi.
Bu sayı dizisindeki 938 rakamı öldüğü yılı hatırlatmakta geriye kalan 9 ve 14 rakamı da ölüm saatinin yakın bir benzeridir.
"Ne mutlu Türküm diyene" =19
"istikbal göklerdedir" =19

ATATÜRK´ÜN ÖNSEZİLERİ :

"Bunlar bir gün olacaktır... Görürsünüz, işitirsiniz..."
Prof. Dr. Afet inan "Atatürk hakkında hatıra ve belgeler" adlı kitabında ilginç bir hatırasını naklediyor. Atatürk 9 Ocak 1936 Perşembe günü, dil ve tarih coğrafya fakültesi´nin açılış dersinde okuması için Afet İnan´a :"Tarih belgelerinin ilerideki keşifleri buna dayanacaktır. Her tarihi kişinin söylediği sözler toplanabilecek ve böylece biz onları kendi seslerinden ve sözlerinden dinleyebileceğiz." diyerek yazıyı verir.
Buna karşılık Afet inan : "Bu çok uzak bir gelecekte belki olabilecek keşfin benim ifadem olarak verilmesine cesaret edemeyeceğimi" kendisine söylediğim zaman canı sıkıldı ve şöyle dedi : "Bunlar bir gün olacaktır... Görürsünüz, işitirsiniz..."
30 yıl sonra :
Atatürk tarafından bu yazının verilmesinden 30 yıl sonra yine aynı ay ve günlere tesadüf eden 1 Ocak 1966´da şöyle bir haber yayımlandı : "Venedik´in Saint Georges Adasındaki Benedictis Manastırı Laborotuvarlarında, manastır rahiplerinden Pellegrio'nun yönetiminde, seslerin ayırımı esasına dayanan çok dikkate değer araştırmalar yapılmaktadır. İtalya İçişleri Bakanlığı,1962 ´de başlayan bu çalışmaları kontrol etmektedir. Fakat elde edilen sonuçlar halen açıklanmamıştır. Saint Georges Adasındaki bilim kurulunun geçmişe ait sesleri toplayacak, elektronik araçlar üretmeye çalışmaktadırlar. Bilim adamları özellikle Demosten, Pitagor ve Jul Sezar´ın söylevlerinden kendi sesleri ile parçalar elde etmeye uğraşmaktadırlar." Haberin sonunda ise daha açıklayıcı bilgilerin şu anda verilemeyeceğinden bahsediliyordu.

ATATÜRK´ÜN GÖRDÜĞÜ SON RÜYA

26 Eylül 1938 tarihinde Atatürk, rahatsızlığı ile ilgili olarak ilk defa hafif bir koma atlatmıştı. Prof. Dr. Afet İnan, olayı şöyle anlatıyor :
"O geceyi rahatsız geçirdi, ilk hafif komayı o zaman atlatmıştı. Ertesi sabahki açıklamasında" :
"Demek ölüm böyle olacak" diyerek "uzun bir rüya gördüğünü" söyledi ve "Salih´e söyle, ikimizde bir kuyuya düştük, fakat o kurtuldu" dedi. Atatürk’ün, burada "kuyuya düşme" sembolü ile gördüğü rüya vizyonu, kendisinin de söylediği gibi ölümün habercisiydi.
Salih Bozok´un kuyudan kurtulması ise bilindiği gibi, Atatürk´ün vefat ettiği gün, buna çok üzülen Salih Bozok'un da intihar etmesi ve sonunda onun kurtarılmasını simgeliyordu.
İşte bu ATATÜRK´ün son rüyası idi...

Atatürk'ün en sevdiği yemeğin pirinç pilavı, en sevmediği öğünün kahvaltı olduğunu biliyor muydunuz?

Norveççede "Atatürk gibi olmak" diye bir deyim olduğunu
BİLİYOR MUSUNUZ?

-2004'de bir konferans veriyorum birden bir hanımefendi ayağa fırladı. Dedi ki "Ben Norveçliyim ve şu anda Norveç'te çok sık kullandığımız bir deyim var, bu deyimin anlamını anladım" dedi. Hanımefendi "nedir o deyim" dedim. "Norveççe'de "Ataturk gibi dusunmek" deyimi var. Çok sık kullanırız bu deyimi." "nerelerde kullanırsınız" dediğimde "Hani bir problem veririz çöz diye o da tembellik eder çözmez. Deriz ki ona bu problemin mutlaka çözümü var. Bir de ATATÜRK gibi düşün".

—O günün Ankara'sı kurak, çorak bir köy... Çankaya'dan meclise gelirken yol üzerinde sadece ama sadece bir tek iğde ağacı varmış. ATATÜRK o iğde ağacının önünden geçişlerinde arabasını durdururmuş, inermiş ve o iğde ağacına selam verirmiş. "Aman demişler paşam ne yapıyorsunuz böyle?", "Eee o demiş yediğim meyvenin, sığındığım gölgenin, soluduğum havanın bir neferi. En az diğer neferler kadar bunun da selama hakkı var". Yani "niye şaşırıyorsunuz?" der gibiymiş ve bir gün yanında bulunan arkadaşına "işte bu benim..." derken bide bakıyor ağaç yok ortada hemen iniyor "Ne yaptınız bu ağaca" diyor. "Paşam" diyorlar "yolu genişletmek için mecburduk kestik o ağacı". "Yahu diyor bir tek bana soraydınız bu ağacı kurtaracak bir yolu mutlaka bulurdum" diyor. Daha fazla dayanamıyor, arabasına biniyor, şoförünün ve arkadaşının gözü önünde hüngür hüngür ağlamaya başlıyor. Bir tek iğde ağacı için mi dersiniz? Hayır. Çok zor şartlarda kurtardığı bu topraklarda yetişen bir canlıdır ve lideri olduğu için de bu toprakların da o iğde ağacının da sorumluluğu Mustafa Kemal'in omuzlarındadır da onun için...

—Yıl 1976, UNESCO üyelerine bir öneriyle gelir. Öneri paketindeki bir cümleyi sizlere okumak istiyorum. Diyor ki "Bu gün UNESCO'nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal'dir." Öneri nedir? Öneri ise onun doğumunun yüzüncü yılında, 152 üyesi vardı UNESCO'nun 152 ülkenin devletleri aynı anda kutlasın önerisidir. Birden İsveç delegesi ayağa kalkar ve şöyle söyler:

"Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?" şeklindeki kinayeli sözlerine, Rus delegesi ayağa fırlar yumruğunu masaya vurur ve 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler;

"Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki ATATÜRK öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız" sözlerini döktürtebilen bir Mustafa Kemal. Sonra ne mi olur? UNESCO tarihinde ilk ve tekdir hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok 152 ülke şu metne imza atar; hani İsveç delegesi demişti ya "ne yani" diye. O İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler;

"Ben ATATÜRK’Ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum"

işte o muhteşem belge diyor ki;

"ATATÜRK KİMDİR; ATATÜRK ULULARARASI ANLAYIŞ, İŞBİRLİĞİ, BARIŞ YOLUNDA ÇABA GÖSTERMİŞ ÜSTÜN Kişi, OLAĞANÜSTÜ DEVRİMLER GERÇEKLEŞTİRMİŞ BİR İNKILAPÇI, SÖMÜRGECİLİK VE YAYILMACILIĞA KARŞI SAVAŞAN iLK ÖNDER, iNSAN HAKLARINA SAYGILI, DÜNYA BARIŞININ ÖNCÜSÜ, BÜTÜN YAŞAMI BOYUNCA iNSANLAR ARASINDA RENK, DİL, DİN, IRK AYIRIMI GÖSTERMEYEN, EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCUSU"

Var mı böyle bir metin! Bir filozof der ki "bir ülke için kıstas aradığınız zaman o ülkenin en büyük liderini gözden geçirin" şu anda kıstas arayan ülkelere sanıyorum bundan daha iyi bir metin gösteremeyiz. İşte bu metin 152 ülke tarafından imzalanmıştır. Eşi olmayan devlet adamı metni. Peki, daha sonra ne olmuştur; 151 ülkede hemen-hemen bir yıl boyunca her yerde bu metni görebiliriz, soruyorsunuz bana o bir ülke kim? işte o ülkenin adını vermeye benim dilim maalesef varmıyor.
— Bir röportajda "Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyor musunuz?" diye sorulur, Atatürk: "Şartlarımızı koyarız, kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için. Davet gelirse düşünürüz". Atatürk'ün bu söylevinden sonra BM (Birleşmiş Milletler) yasasının değiştirilip, ilk davet edilen ülkenin TÜRKİYE olduğunu BİLİYOR MUSUNUZ?

— Yıl 1938, Ata'nın ölümünde Tahran gazetesinde yayınlanan bir şiirden alıntı: "Allah bir ülkeye yardım etmek isterse onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir." yazdığını BİLİYOR MUSUNUZ?

— Yıl 2000, ABD Başkanı'nın milenyum mesajından bir alıntı: "Bugün milenyumun hiç şüphe yoktur ki tek devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'tür. Çünkü o yılın değil asrın lideri olabilmeyi başarmış tek liderdir." dediğini BİLİYOR MUSUNUZ?

— Yıl 1996, Haiti Cumhurbaşkanı vasiyetinde mezar taşına yazılmasını istediği metni bırakmıştır. Diyor ki: "Bütün ömrüm boyunca Türkiye'nin lideri Mustafa Kemal Atatürk'ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı mutlu öldüm." dediğini BİLİYOR MUSUNUZ?

— Atatürk çiçeği'nin adını, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden Doktor Kırk Landı'in koyduğunu ve bu çiçeğin tüm dünyada bu isimle üretilip satıldığını BİLİYOR MUSUNUZ?

— Yıl 2005, Amerika'nın en ünlü ekonomistlerinden birisi olan Mr. Johns`un önerisi "Türkiye ekonomiyle savaşta bir tek Atatürk' ü örnek alsın yeter." dediğini BİLİYOR MUSUNUZ?

— Atatürk’ün dünyada "Başöğretmen" sıfatlı tek lider olduğunu BİLİYOR MUYDUNUZ?

— M. Kemal ATATÜRK'ÜN "Milletimi şimdiye kadar söylediğim sözlerle ve hareketlerimle aldatmamış olmakla gurur duyuyorum." dediğini BİLİYOR MUSUNUZ?

— Yunan başkomutanı Trikopis'in, hiçbir zorlama ve baskı olmadan her Cumhuriyet Bayramında Atina'daki Türk Büyükelçiliği'ne giderek, Atatürk'ün resminin önüne geçtiğini ve saygı duruşunda bulunduğunu BİLİYOR MUSUNUZ?

— Atatürk’ün bir geometri kitabı yazdığını. Üçgen, açı, dikdörtgen gibi ve 48 tane geometri teriminin (Türkçe) isim babasını bu yazdığı kitapla bizzat Mustafa Kemal olduğunu BİLİYOR MUYDUNUZ?

— Yıl 1938, General McArthur'un en zor, en problemli, en buhranlı dönemi. Birden çok sıkılır ve yanında duran yüz yirmiden fazla kişiye döner ve aynen şöyle der: "Şu anda hiçbirinizi değil, büyük istidadı ile Mustafa Kemal'i görmek için neler vermezdim" dediğini BİLİYOR MUYDUNUZ?

— Kurtuluş Savaşında rütbe alan birçok kadın askerlerimiz var.
Ama dünya tarihine geçen tek bir üsteğmenimiz var; 700 erkek, 43 kadından oluşan bir müfrezenin reisliğine bizzat Atatürk tarafından atanmış Üsteğmen Kara Fatma olduğunu...

—Minber" adında bir gazete çıkarttığını ve 52 sayı yayımlanan gazetede ilk defa sansür kelimesi geçtiğini VE ATATÜRK : "Milletimi şimdiye kadar söylediğim sözlerle ve hareketlerimle aldatmamış olmakla gurur duyuyorum."
M. Kemal ATATÜRK




Ne şanslı bir milletiz ki böyle bir lider bu milletten çıktı... Son olarak Neyzen Tevfik'in şiiriyle yazımı tamamlamak istiyorum.



BE HEY DÜRZÜ

Ne ararsın Tanrı ile aramda
Sen kimsin ki orucumu sorarsın
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa niye türban sorarsın

Rakı şarap içiyorsam sanane
Yoksa sana zararım içerim
İkimizde gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşkende geçerim

Esir iken mümkün mü ibadet
Yatıp kalkıp Atatürk'e dua et
Senin gibi dürzülerin yüzünden
Dininden de soğuyacak bu millet

İşgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma sebebsiz
Sen anandan yine çıkardın amma
Baban kimdi bilemezdin şerefsiz!






( Atatürk Kimdir Sorusuna Cevap başlıklı yazı edib/ahmet tarafından 26.08.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.