1 Larousse Lerden Kurtulmak
Son günlerde evde büyük yer işgal eden ansiklopedilerin akibeti konusunda yazılar okuyoruz.

Biz zamanlar sadece kütüphanelerde olan Meydan laroslar şimdi alıcı olmaması nedeniyle sahafların bile almadığı ansiklopediler ,çöpe atılmak için hüzünle bekliyorlar.

1980 lerde gazetelerin başlattığı ansiklopedi furyası sayesinde her eve bir ansiklopedi girmişti.Ama sayfaları bile açılmadan süs eşyası niyetiyle saklandı ,korundu.Şimdi internet var.Her türlü bilgiye kolayca ulaşıyoruz.

Hatta o günlerde aldığmız ansiklopediler güncelliğini kaybetti.1990 ların başında Varşova paktı çöktü.Birçok yeni devletler kuruldu.Biyografik yazarların bir kısmı o gün için hayattayken ,aradan geçen zaman zarfında edebiyete intikal ettiler.

Her emek mutlaka kaşılığını görür.Bu ansiklopedilerin hazırlanmasında emeği geçen Hakkı Devrim'e BAMTELİ  proğramıyla mesaj gelir.Hakkı Devrim;Meydan Larousse ,genel yayın müdürüydü.

Tayfun talipoğlu'nun yolu Konya'da sanırım bir ilçeye yolu düşer.Orada bir adam dikkat çeker.Ziraat bankasında hizmetli olarak görev yapması nedeniyle kendisinden beklenleyen bilgi donanımı içinde bulurlar.

Bu kadar bilgileri nasıl edindin sorusuna verdiği cevap ilğinç;"bankamız tarım kredisi veriyordu.Bende aldım bu krediden, ama bu parayla ansiklopedi aldım kendime" diye açıklar.

İlegal yolu seçmişti ama iyide yapmıştı.Bu yaptğını kimse eleştirmemişti.Keşke böyle bilgiye ulaşma isteği her insanda olsa.

Tabii Tayfun bey bu olayı Hakkı Devrim'e anlatır.O da emeğinin ziyan olmamasına sevinir.


Yine kitap sever bir arkadaşımın gezisinde yaşadığı kitaplar adına üzücü olaylara tanık oluşu var.Bir ilimizin kent dışında konteynırların boşaltığı yerde tesadüfen bulunur.Bir bakar ansikopediler,almak ister ama taşımak zordur.Hüzünle ansiklopedilerin ardından bakar,bakar.

Nasıl bu hale geldik?aslında kağıtla yazının,bilginin,okur arasında bir rabıta olması gerek.Bu olmayınca kolayca kitaplardan vazgeçiliyor.

Kitaplarımızdan bir gün vaz geçsek bile onların kıymetini bilecek kimselere verelim.

Yada bir uygulama başlasın bütün illerde;okumaktan vazgeçtiğimiz kitapları,mesela bir park,oraya bırakalım ihtiyacı olan alsın değerlendirsin.

( Larousse Lerden Kurtulmak başlıklı yazı M.Filizman tarafından 29.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.