1 Aynı Mekanın Yabancıları

                                   Birlikte yürüyor,birlikte koşuyor,birlikte konuşuyoruz.Sitede oturuyor isek  aynı kapıyı paylaşıyor,köyde yaşıyor isek aynı havayı soluyor ve yüz yüze geliyoruz.Ne gariptir ki ne bir birimizi tanıyor,ne de isimlerimizi biliyoruz.Adeta kurulmuş saat gibi, karşılaşınca   selam vermiyoruz.Birbirimizi görmemezlikten geliyoruz.
                              Beton yığınına dönen şehirlerimiz de yaşayan kardeşlerimiz aynı binada,aynı mekanın yabancıları gibi birbirlerini tanımıyorlar.Kapı komşumuzu yıllarca aynı kapıdan girdiğimiz binadaki kardeşlerimizi,komşularımızı tanımıyoruz.AMA NEDEN?Çünkü güven duygusu kaybolmuş,zedelenmiş.Güven duygusunu,komşuluk hukukunu çok iyi anlatmamız,öğretmemiz gerekiyor.
                              Kur'an-ı Kerimde Rabbülalemin  ''Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın.Anaya,babaya,akrabaya,yetimlere,yoksullara,yakın komşuya,uzak komşuya,yanınızdaki arkadaşa,yolcuya ve elinizin altındakilere iyilik edin.Şüphesiz,Allah kibirlenen ve öğünen kimseleri sevmez.(Nisa,4/36)buyurmaktadır.Rabbimizin emirlerini harfiyyen yerine getirsek komşuluk ilişkilerimiz arkadaşlık ilişkilerimiz kendiliğinden düzelecektir.
                               Burada sorumlu kim?
                               Her insana bir sorumluluk düşüyor.Taşın altına her kardeşimiz elini koyması gerekiyor.Binanın inşa edileceği zemini(nesillerimizi) sağlamlaştırmak gerekiyor.Her bireyimiz sorumlu olduğu alanı engüzel şekilde hakkaniyet eksenin de yönetirse yabancılaşmanın yerini kaynaşma,dayanışma alır.Güven duygusu tesis edilir.
                               Sevgili peygamberimiz(s.a.v)''Kötülüğünden komşusunun emin olmadığı kimse cennete giremez''(Müslim,iman,73;I,68) buyurmaktadır. Başka bir hadislerinde''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi,komşusuna eza etmesin 
                                                      ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi,misafirine ikram etsin
                                                       ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi,hayır söylesin yahut sussun.(Buhari,Edep:31)buyurmaktadır.
                                Bizler kendimize  Kur'an ve Sünnet ışığında yön vermeliyiz.Kur'an ve Sünnet aşkıyla sevgisiyle evlatlarımızı ,çevredeki arkadaşlarımızı,komşularımızı donatmalıyız.Sevgili peygamber efendimiz başka bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır.''İçerisinde Kur'an dan bir şey bulunmayan kimse harap ev gibidir''(Tirmizi.Fedailü'l-Kur'an:18)Buyurmaktadır.
                                Harabeye dönen gönülleri Kur'an ile sünnet ile yeniden şenlendirelim.Aynı mekanın yabancılarını,aynı mekanın gerçek komşuları yapalım.Yabancılaşmanın yerini kardeşlik alması ümidi ile selamlar
.

                                              İlyas DOĞRU/ KARS

( Aynı Mekanın Yabancıları başlıklı yazı İlyas DOĞRU tarafından 10.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.