AD  ve  TAT ... HACCINI ANLAT

      SELAMÜNALEYKÜM: Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Saygılar, sevgiler sunarak bu günkü çalışmamı sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum, İyi ki varsınız. Her sanatçının hayranlarından duyduğu alkışlarla, söylenen iltifatlarla daha da mutluluk duyduğunu her fırsatta yansıtmak ister. Ad ve tat konusunda bilinen bir gerçeği hatırlatıp paylaşıma sunmayı gerek duydum. Devamında da haccını anlat diyorum. Her iki konuyu birlikte işlememin sebebini yazımı okuyunca belkide sizler paylaşıma sunacaksınız.

       Yaşadığımız hayat serüveni içinde kadın ve erkeğin eşitliği istense de, birbirlerini tamamlamaya çalışsalar da  erkeğin adının olduğu, kadının da tadının olduğu hafızalarımız da yer edinen bir gerçektir. Erkeğin adının varlığı hane reisi olmasından kaynaklanıyor. Erkek evine sadık kalıp dört dörtlük hizmetler sunsa da basit olaylarda kırgınlıklar yaratılarak suçun da bir çoğunu erkeğin sırtına sararak, adeta diken durumuna düşürülmektedir. Hane reisi oluşu ihtiyaç halinde hatırlanır. Hatta yaptığı bazı iyilikler unutuluverir.

       Kadının tadı var konusunu da farklı yönlere çekilmemesi gerektiğini ilk fırsatta vurgulamak isterim. Kadınlar her alanda söz sahibi olduğu gibi ilgiye, sevgiye de onların bizden fazla ihtiyacını olduğunu hatırlatmak istiyorum. Her hanede  ad ve tat olayı farklı değerlendirilebilir. He görüşe saygım olduğunu inancımıza ters düşen bazı şeyleri de onaylamak istemiyorum. Kadın anne olunca, babaanne olunca  hanede tadının attığını sizlerde algılarsınız.

     Saygının, sevginin  bütünleştiği ortamlar dan istifade ederek hanelerde ki mutluluğu artırmak mümkün olacaktır. Ayrımcılık yapılmadığı sürece  eşitliğin sağlanması kolay olacaktır. Şahsi menfa atlarını düşünenler maddi servetini artırsalar da manevi servetinin büyük bir bölümünü yaralamış olurlar. Erkek evine sınırsız destekler sağlasa da kadın tutumlu olmadıkça o hane kayıpta.

      Tutumlu olan, peygamber aşkıyla yanan aileler Kabeyi görebilmek, şaft, tavaf yapabilmek için, sözün kısacası hali vakti yerinde  olup hac görevini  yerine getirme umuduyla hazırlığını yapan kadınlar ulaşım imkanları sunulunca  ilk fırsatta oraya gitmeyi arzularlar. Kura sonucun da şans o aileye güldüğü taktirde gruplar halinde zamanı geldiğinde akın akın kutsal topraklara gider.

       Kutsal topraklara gidemeyenlerin de kulakları gidenlerin ağzından çıkan hayırlı haberlere odaklanır. Kabeyi Muazzama da hac görevini harfiyen yerine getirmeye çalışanlar, dinleyen kapasitesiyi  bulduğu zaman  gördüklerini, duyduklarını  anılarını paylaşmak ister. Oraların adı da, tadı da bir başkadır. Anlatılmaz yaşanır. Milyonlarca hacının  bir araya gelmesi duygusal anların artmasına vesile olmaktadır.  Hacca gitmek ruhunun derinliklerini yüze çıkarır.

      Gerek şiirlerle, gerek yazılarla, ilahi  sözlerle de anlatılanlar hafızalarımıza işlenmelidir. Allah her kuluna hacca gidebilmeyi nasip etsin inşallah. Ad ve tadın benimsendiği ortamlarda inancımızın yaşandığını kanıtlamak isteriz. Gerek ülkemizden, gerek yurt dışından  kutsal topraklara giden vatandaşlar belli zamanlarda orada bir araya gelindiğinde dualar eşliğinde kutsal mekanlar dolaşılır. Orada ki atmosferi anlatmaya kalkarsam sayfalar yetersiz kalır. En iyisi konu ile ilgili şiirlerimi paylaşıma sunup hoşça kalınız diyorum. 

*****  AD VE TAT   *****

Hanenin reisi her an sorulur,
Geliver, gidiver kadın  yorulur,
Beraber oldukça sular durulur,
Erkeğin adı var kadının  tadı.

Baş sedir beylerin yeri olmuştur,
Hatunlar mutfakta hizmet almıştır,
Yasamız da haklar eşit kalmıştır,
Erkeğin adı var kadının  tadı.

Dış işleri bizim  iç işi eşin,
Biri ağız ise, biride dişin,
Ortaya konuyor ekmeğin, aşın,
Erkeğin adı var kadının  tadı.

Bizler yiğit isek hanımlar güzel,
Herifi ne ait her yeri özel,
Onların fikrinden duygu ve haz al,
Erkeğin adı var kadının  tadı.

Akıllar Zeki'de, fikir hanımda,
Şarkıda, türküde, şiir konumda,
Asla ayrılamam durur yanımda,
Erkeğin adı var kadının  tadı.

*****   A N L A T   *****

Hacca gitmek için kayıt yaptırdın,
Yaradan aşkına beyni kaptırdın,
Şeytanı yolundan nasıl saptırdın? ,
Neler hissettiysen bize de anlat.

Günler yaklaştıkça heyecan sardı,
Maddi ve manevi hazırlık vardı,
Bazı alışveriş seni de yordu,
Neler hissettiysen bize de anlat.

Uğurlamak için toplanıyoruz,
Soğuğa, sıcağa katlanıyoruz,
Hacının ardına saklanıyoruz,
Neler hissettiysen bize de anlat.

Havada uçarak vardın Kabe'ye,
Çıktınız  Arafat,  Müzdelife'ye,
Mina'dan yolunuz vardı Mekke'ye,
Neler hissettiysen bize de anlat.

İhrama bürünmek nasıl bir duygu? ,
Çok yaşlı gidince duydun mu kaygı? ,
Peygamberimize  sundun mu saygı? ,
Zeki hislerini bize de anlat.

Ispartalı Zeki ÇELİK  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Ad Ve Tat + Anlat başlıklı yazı Ispartalı tarafından 11.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu