DİŞLERİ   FIRÇALA...

       Selamünaleyküm gönül dostlarım. Sevgiler, saygılar ileterek paylaşıma devam ediyorum. Dişleri fırçala başlığımı lütfen emir baki gibi algılamayınız.
Günlük kaleme aldığım yazılarım da, şiirlerimde her konuyla ilgili fikirlerimi paylaşacağınızı umut ederek  topluma yararlı her  konuya  değinmekteyim.
Dişler midemizin değirmen taşlarıdır. Onları yıprattığın zaman vücut da hazım
 zorlaşır. Ağzınızda ki dişlerde çürükler oluştuğu zaman aralardaki kırıntıların bayatlaması nefesinizle bütünleşerek pis kokunun yayılmasına sebep olur.
      Bazı doğuştan özürlü olup nefesi kokanların bile yanına güçlükle yaklaşıp derdimizi paylaşmaya çalışıyoruz.Kendinde özür olduğunu hissedenler biraz uzakta dururlar. Allah tarafından oluşan özürlerin tedavisi, giderilmesi de güç olduğundan halimize sınırsız şükretmeliyiz. Hiç bir insan aklı selim davrandığı sürece başkalarına zararı dokunsun istemez. Aşırı soğan, sarımsak yiyerek camiye gelenler, topluma karışanlar verdiği rahatsızlığın bilincinde olmasa bile bir yakınına sorarak  nefesinin kokup, kokmadığı öğrenmiş olur.
     Diş ağrısı, baş ağrısı genelde birbirine paraleldir. Derin ağrı ve sancıdan kurtulmak için derhal  derhal doktora gidiniz. Doktor kendisine baş vuran hastayı iyileştirebilmek için elinden geleni yapmaktadır. Otuz iki dişini  bir ömür boyunca koruyabilen çok az bir sayıda insana  rastlamak mümkündür.
Takma dişlerle ömrümüzün yarıdan fazlasını yaşayabilmeyi umut ederken. Onların da delindiğini, kırıldığını, bozulduğunu algılamamız mümkündür.
      Kaplamalar yapılırken sağlıklı iki veya üç dişe tutturabilmek  yıpratılıyor. Keskin dişlerin uçlarının köreltilmesi sırasında çalışan aletlerin vücudumuza, avurdumuza zarar verdiğini anlamakta bazen zorlanıyoruz. Herkesin ağzı, dili öncelikle kendine hizmet eder. Sağlıklı diş kırıldığında  mutlaka dolguyu ihmal etmeyiniz. Dişlerimizi her geçen gün de fırçalamamız mis koku yerine
rahatsız edici  kokularım yayılması bizlerin itibarına da gölge düşürülebilir.
    Dişler konusunda yazığım  eserlerimi, şiirlerimi okumanız menfaatinizedir.
Her hane sayısına göre lavaboda  diş fırçası, müşterek diş macunu bulunsun
.Yemeklerden sonra, yatarken veya dışarı giderken de fırçalamayı unutmayın.
 Sağlığımızı bozacak hem haram, hem pahalı içeceklere yöneldikçe midemiz bozuluyor, sağlıktan, varlıktan kaybetmekteyiz. Her  kişi bedeninden sorumlu olduğu gibi çevreye de zarar vermemelidir. O  kişi size güvenle yaklaşmalı.
Dişlerin dökülmesine, çürümesine sebep olan kireçli sulardan içmemiz yaşadıkça problemler yaratmaktadır. İltihaplı  diş çektirenlerin doktor kontrollünde olması lazım lazım. Aksi halde mikroplar vücudumuza yayıldıkça  kısa sürede ölüm ede sebebiyet verebilir. Avurdumuzda yaralanıp dişler çürük oldukça beterin beterlerinin de olduğu gibi söylenen rahatsızlıkların  tamirine zaman alabilir. En iyisi çocuklarımıza, kendimize dişleri fırçalama alışkanlığını yaygınlaştırarak  ana dişlerimizi daima koruma altına alalım.
       Dişler tebessümün saçılmasına  da katkı sağlar. Sevginin sembolü oluşu
yakınlık derecesini  de  artırır. Sevmek,sevilmek güzel bir duygudur. Misafire tebessüm saçıldıkça daha çok memnun kalır. Dişlerin, elmas, porselen, altın olması uzun ömür bakımından faydalı olur ama O değerlere herkesin  maddi gücü yetmez.  Allah geçinden versin ama:ölüm olayı gerçekleştiğinden itibaren ağız içindeki  dişler alınır. Alınan dişleri bir başkasına takdim edemeyiz biz. Sağlıklı uzun ömürler dileyerek hoşça ve dostça kalın diyorum.

*****  DİŞLERİ   *****

Otuz iki  adet  sırma dır  sırma,
Güzellik simgesi kafanı yorma,
Yarını meçhuldür şimdiden sorma,
Tebessüm saçıyor şirin dişlerim.

Her türlü yiyecek ağzıma girer,
Değirmen misali öğütür,döver,
Kimini  kırıyor, kimini  eğer,
Arayı açıyor yorgun dişlerim.

Güven duygusuyla mutlu yaşarım,
Meyve bahçesine girer, coşarım,
Çürükler  arttıkça  inan  şaşarım,
Bedenden kaçıyor çıkan dişlerim.

Fırçayı sürsem de sağlamaz fayda,
Doktora giderim yılda ve ayda,
Zamanla yıpranır bayan da, bayda,
Fırlayıp  uçuyor  bitik  dişlerim.

Özü benden çıktı, bana yabancı,
Vücudu  etkiler  ağrı  ve  sancı,
Zeki gerçekçidir olmaz yalancı,
Gün gelip susuyor ah bu dişlerim.

*****   FIRÇALA    *****

Otuz iki  dişin  sana  emanet,
Kirletip, çürütme yapma ihanet,
Misvak kullanınız diyor diyanet,
Sabah, öğle, akşam güzel fırçala.

Kireçli sular dan dibi doluyor,
Yemek de yeyince artık oluyor,
Yıkanmazsa eğer çirkin kalıyor,
Sabah, öğle, akşam dişi fırçala.

Sağlığa,sıhhate gösterin ilgi,
Koruman gerekli  alınız bilgi,
Yıpranmış olana yapınız dolgu,
Sabah, öğle, akşam dişi fırçala.

Ağrı dan,sancı dan artar pişmanlık,
İhmale gelmiyor bunlar bir alnın,
Çocukken başlasın bu alışkanlık,
Sabah,öğle,akşam dişi  fırçala.

Sigara içerek  sarartma  ucu,
Bakımsız bırakıp karartma içi,
Miden hazmediyor doyurur acı,
Sabah, öğle, akşam Zeki  fırçala.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Dişleri Fırçala ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 16.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu