Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 19.10.2013
Okunma Sayısı : 2186
Yorum Sayısı : 0

Afşin'den Tarsus'a Osmanlı Fermanı İle Cevap

Manşetteki resimde görülen Tuğralı Ferman 1738 yılında Efsus – Afşin şehrimizde bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesine Osmanlı Padişahı Birinci Mahmud Han tarafından tarafından gönderilen Tuğralı Ferman Osmanlı Padişahı Sultan Birinci Mahmut Hana aittir.

Eshab-ı Kehf Sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Refet Yinanç Dünyanın farklı yerlerinde Eshab-ı Kehf Külliyesinin olduğunu, belgeler ışığında Eshab-ı Kehf Külliyesinin Afşin’de olduğunu söyledi. Prof.Dr. Yinanç, “ Rahmetli Özal, bizi görevlendirdi. Başbakanlık arşivine 400 elaman alındı zira o işi yapanlardan biride benim. Daha sonra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde, Vakıflar Genel Müdürlüğünde görevlerde bulundum. Oradaki belgelerle uğraşırken aynı zamanda da Eshab-ı Kehf ile uğraştık. Eshab-ı Kehf  ‘in bütün resmi belgelerini arşivden çıkarttık. Osmanlı ve Selçuklu zamanındaki kayıtların hepsini çıkarttık. Daha sonra bunları basın yolu ile bunları ortalığa çıkartmaya başlayınca bana sataşmaya başladılar. Sen bu belgeleri neden çıkartıyorsun sen, sen Elbistanlı sın belgeleri çıkartarak memleketine götürüyorsun diye aban adeta hücum ettiler. Bende buyurun dedim hepsine gelin arşivden defterlere bakalım Tarsus adına bir kayıta rastlayamadık.


Tarsus İlçesi arşiv belgeleri olduğunu ve bu belgelerle Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olmadığını söylüyorlar. Tarihi Araştırmalara ömrünü vermiş değerli hocamız Prof.Dr Refet YİNANÇ hocamız diyor ki Osmanlı arşivlerine Eshab-ı Kehfi Tarsusta gösteren belgelere rastlayamadığını söylüyor. Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Komisyon Başkanı Mustafa KÖŞ Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu gösteren yüzlerce belgeye Osmanlı arşivlerinden ulaştığını söylüyor. Ayrıca Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ Tüm Osmanlı Padişahlarının Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesine Medresesine Müdderis atamasından tutun  Eshab-ı Kehfe vakfedilen köylerin ve yaylakların kayıtlarını gösteren fermanlar olduğunu belirtti.


Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Komisyon Başkanı ve Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ , Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğuna delil olan yüzlerce belge bulunduğunu belirtilerek, Süleyman iye kütüphanesinde  ortaya çıkan 1859 tarihli iki yeni belgenin, bu gerçeğe ışık tutacak nitelikte olduğunu söyledi. Eshab-ı Kehf’in eski adıyla Efsus yeni Adıyla Afşin’de yer aldığının Osmanlı belgeleri ile de ispatlandığının altını çizen KÖŞ, Eshab-ı Kehf zaviyadarlarından Molla Mustafa Sıdkı Efendi’ye, Bursa veya Edirne Ruusu görevi verilmesi için hazırlanan iki ayrı fermanın ellerine geçtiğini kaydetti. 1859 yılına ait her iki belgede şöyle yazmaktadır. Efsus Kazası Hanedanlığı Ashab-ı Kehf Zaviyadarından Molla Mustafa Sıdkı Efendi’ye; Osmanlı’da hukukçu öğretim üyesi ve din adamlarının oluşturduğu zümreye verilen yüksek makam olan Bursa ve Edirne Ruusu yani Şeyhülislamlık görevinin verilmesinin, tarihe düşen önemli kayıtlardan sadece bir tanesi olduğunu anlatan Mustafa KÖŞ Eshab-ı Kehf’in Afşin’de yer aldığına dair her gün yeni belgeler ortaya çıkıyor dedi.


Kahramanmaraş'ın ve bölgenin en büyük tarihi eserleri arasında yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesini Osmanlı Padişahlarının da koruyup kolladığı ortaya çıktı. Dönemin Padişahları tarafından Külliyeye 20 adet ferman ve berat name gönderildiği öğrenildi. Osmanlı Padişahlarının Afşin Ashab-ı Kehf Külliyesinin korunması ve Vakıf mallarına dokunulmaması ve Külliyede din eğitimi verilmesi için 20 adet beratnamenin gönderildiğini kaydeden Araştırmacı yazar Mustafa KÖŞ “ Afşin Eshab-ı Kehf Medresesinde görev yapmış on dokuz tane müderrisin atanmasına ait Osmanlı padişahlarına ait berat nameler ve fermanlar Es-Seyid Mehmed’in torunu İlçemiz Pınar önü Cami Emekli imamlarından Hasan POLAT hocamız tarafından özen ve itana ile saklanmaktadır.


Hasan Polat Hocamıza dedeleri tarafından Kuşaktan kuşağa aktarılan Osmanlı Berat nameleri ve Fermanları ve bilgilere göre Eshab-ı Kehf Mağarasının bulunduğu şehrin Afşin olduğu kuvvetle en büyük ispatıdır. Afşin İlçesine ait Osmanlı belgelerinin bir kısmının tasnifi yapılmış, bir kısmınında tasnifi sürmektedir. Bu belgeler İlçemiz Afşin’in Tarihi ile Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu gösteren en büyük belgelerdir. Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ Yukarıdaki Fermanın Osmanlı Padişahı Sultan Birinci Mahmud ‘un imzasını taşıyan Tuğralı ferman olduğununu söyledi.

( Afşin'den Tarsus'a Osmanlı Fermanı İle Cevap başlıklı yazı yazıcı tarafından 19.10.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu