Erdem Nedir
Bilimlerin anası olan felsefe tarihinden itibaren ''''erdem'''' kavramı; araştırılan, sorgulanan bir kavramdır.
Erdemin tanımı farklı düşünürlere göre, farklı yorumlar ve tanımlar içerir. Ama erdem hakkında ne söylenirse söylensin,erdemin tanımı hakkında, ortak noktalar hep aynıdır.
Erdem; adil olmak, iyi ve güzele gidiştir.
Platon; erdemi bilgi olarak tanımlar. Ona göre ancak bilgi sahibi olan erdem sahibi olur. Bilgi değişmez olanın bilgisidir. O da akılla korunur. Bilge, doğru bilgiye sahip olan kimsedir.
Platon''un bahsettiği bilgi, düz mantıkla düşünülmemelidir. Düz mantıkla düşündüğümüzde bilgili insan sayısı çoktur. Her bilgi sahibi insan bilgemidir? Tabiki hayır. Burada bahsedilen bilgi, insanın kendisi ve kendi doğasıyla birlikte, yaşadığı, gördüğü,
gözlemlediği, sorguladığı bilgidir. Ve bu bilgilerin ışığında insanın kendini bilmesidir. Açılım yapacak olursak, insan kişiliğinin olgunlaşma sürecidir. Ve bu olay erdemli olabilmenin en büyük adımıdır.
Erdem, insanın kendini, tanıması,bilmesi,yeniliyebilmesidir
Güvenilir olmak,dayanışma, tolerans, kararlılık, paylaşımcılık tevazu, topluma ve çevreye hizmettir.
Joseph Butler''a göre erdem; kişinin kendi kendini yargılamasıdır.
Platus''a göre erdem; kendini beğenmemek ve yeter bulmamaktır.
Sokrates ise, tek kesinlik erdem bilgisindedir der. Ona göre erdem öğrenilir. Kişiler bilmedikleri için kötüdürler. Erdem birdir, bölünemez, ayrılamaz. Erdem, insanın kendini bilmesi, tanımasıdır.
Çok tanrılı dinlerden, tek tanrılı dinlere kadar, inanç konusun da bahsedilen ortak nokta erdemli olmaktır. İbadet olarak manevi ibadetten bahsedilirken, aslında erdemli olmak anlatılır. Kul hakkı, yalan söylememek, dürüstlük,insanların birbirleri ile yardımlaşmaları, paylaşımcılık, bunların hepsi erdemin birer parçasıdır.
Erdemli olmak, gerek tasavvuf öğretisinde olsun, gerekse budizm inancında, insanın kendini yenebilmesi ve nefs terbiyesi olarak görülür.
Ruhun bedene hakim olmasıdır. Asıl öz insanın içinde saklıdır.
Kominist rejimin, gerçek anlamda ve sorunsuz olarak yerleştirilebilmesi için erdemli olmak şarttır. Çünkü bu rejimin uygulanabilmesi için dünya nüfusunun dörtte üçünün belli bir ruh olgunluğuna erişmiş olması lazımdır.
Erdemli olabilmek, mutluluğun asıl anahtarı, gerçek insan olabilmenin tek yoludur.
05.01.2010
----------------------------------------------
(
Erdem Nedir başlıklı yazı
gul-deniz-ye tarafından
10.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.