Onu bir 18 Mart günü kaybettik. Kime sorsanız onun için "Adam gibi adamdı" der. Yediden yetmişe herkesin hayran olduğu, sevdiği usta sanatçı Sadri Alışık 5 Mart 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Asıl adı Sadrettin olmasına rağmen, annesi Saffet hanım ve babası Rafet Kaptan onu hep Sadri diye çağırırlardı. Babası Kaptan olduğundan haftada bir-iki kez eve gelebiliyordu. Bu yüzden ailenin sorumluluğu ve idaresi anne Saffet Hanım’da idi. Sadri Alışık sekiz yaşındayken kız kardeşi Nevin dünyaya geldi.
Sadri Alışık’ın içindeki oyunculuk aşkı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamıştı.. Arkadaşları bilye oynayıp, uçurtma uçururken, O piyesler hazırlayıp mahalle arkadaşlarına oyunlarını sunardı.. Altı-yedi yaşlarındayken bir sünnet gecesinde Naşid Özcan Tiyatrosu’nu izledi. O günden sonra tiyatroya olan tutkusu başladı. Paşabahçe 39. İlkokulunda üçüncü sınıftayken ”İSTİKAL PİYESİ” adlı oyunda “Adalı Halil” rolünü aldı ki bu başroldü.
İlkokulu bitirdikten sonra ailesi Cağaloğlu’na taşındılar. Orta okul ikinci sınıfta tiyatro aşkı tekrar başladı. Ancak okulda tiyatro yoktu. Liseye İstanbul Erkek Lisesin’de başladı. Lisenin yanısıra Cağaloğlu Halk Evi’nde tiyatroya gidiyordu. Liseyi bırakıp devam mecburiyeti olmadığından Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne kayıt oldu.
Yavaş yavaş, sahne, resim, tiyatro derken sinemaya adım attı ve ilk filmi Günahsızlar’ı 1945 yılında çevirdi. Şöhret basamaklarını hızla çıkan Sadri Alışık 1959 yılında çevirdiği Yalnızlar Rıhtımı adlı filmde otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan ile tanıştı. Evlendikten bir kaç sene sonra oğlu Kerem dünyaya geldi. Sinema yaşantısının yanı sıra, sahne showlarında da çok başarılı oldu.
İçkiyi çok seven Sadri Alışık, en iyi dostu Ayhan Işık’ın ölümünden sonra kendini iyice içkiye verdi. Karaciğer yetmezliğinden tedavi olmak için Amerika’ya gitti, orada yaşayan Türk doktoru Münci Kalayoğlu tarafından ameliyat edildi ve sağlığına kavuştu. Bundan sonraki sanat yaşamını çoğunlukla televizyonda devam ettirdi.
Sadri Alışık, hatıralarıyla yaşayan adamdır. Geçmişine bağlıdır, dostlarına düşkündür. 'Eski şarap, eski dost' diyen bir felsefe benimsemiştir.
Sadri Alışık genellikle, değişen toplumsal değerler içinde güzelliğe tutkun, umutlu, yaşama sevinciyle dolu, dürüstlüğü ve doğruluğu özleyen insan tipini oynadı.
Sinemanın yanısıra şiir ve resimle de uğraşan Alışık, beş yüzün üzerinde filmde rol aldı. En son rolü ise Yengeç Sepeti adlı dizide baba rolüydü.
Sadri Alışık'ı 18 Mart 1995 yılında kaybettik.
**
Sanatçının çok tutulan bazı filmleri:
Avare – 1964
Şaka ile Karışık (Ofsayt Osman) – 1965
Turist Ömer – 1965
Sana Layık Değilim – 1965
Ah Güzel İstanbul – 1966
Efkarlıyım Abiler – 1966
Hindistan Cevizi – 1967
Serseri – 1967
Efkarlı Sosyete – 1968
Muhabbet Kuşu – 1969
Menekşe Gözler – 1969
Kaldırım Çiçeği – 1969
Ah Müjgan – 1970
1994 yılında son filmi olan Yavuz Özkan’ın yönettiği Yengeç Sepeti filminde oynar ve Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alır.
(
Bu Dünyadan Bir Sadri Alışık Geçti başlıklı yazı
Ömer Faruk tarafından
19.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.