Bilim Ve Yaşam
Bilgi tarih boyunca felsefenin konusu olan bir kavramdır.Çok tartışıldı.Bilgi nedir?Faydalı mı zararlı mı?Bilgi doğuştan var mı gibi?
Hint , Yunan ,Roma medeniyetlerinde bilginin önemi üzerinde filozoflar çok durdu.Peki her doğru bildiğimiz şey ne kadar doğru ?Aslında doğru bildiğimiz pek çok şey yanlış olma ihtimali de var.Bu da bilimsel ilerlemelerle ortaya çıkan bir durumdur.Yani bilimsel gelişmeler aslında bildiğimiz çok şeyin rafa kalkmasına yol açabiliyor.0 sayısının bulunması ya da bilgisayar ve uzay teknolojisindeki ilerlemeler gibi.
Toplumların sosyal, ekonomik , askeri ihtiyaçları bir çok bilginin ortaya çıkmasına da zemin hazırlamıştır.Antik Mısır medeniyetinde tarımda sulama ihtiyaçını gidermek için kanallar oluşturulmuş.Yine Nil nehrinin taşabilme ihtimaline karşı güneş yılı esaslı takvim oluşturulmuş.Anadolu ve İran'daki medeniyetler de pek çok kanal yapmışlar.Onlar da pek çok takvim kullandılar.
Biginin bu kadar ilerlemesi dogmatik anlayışa da şüpheyle bakılmasına yol açmış.İtalya'da başlayan Rönesans hareketiyle birlikte sanata ve bilime önem veren bir taplum oluşmuş.Bu akım Avrupa'ya yayıldı. Daha sonra dinde Reform hareketi başladı.16 . yüzyıla gelindiğinde İspanya , Portekiz , Hollanda ve İngiltere Coğrafi keşiflerle yeni yerler keşfetti.Sömürgeler buldu.Asya'da Hindistan , Amerika kıtasının kuzeyi ve güneyi gibi.Böylece Avrupalı devletler bir çok yer altı ve yer üstü kaynağına sahip oldu.Bu kaynakları işleyerek 18. yy.da Sanayi devrimini başlattılar.Avrupa sanayide ve bilimde ilerlerken Asya ve Afrika ülkeleri sömürülmekte ve sanayide geri kalmaktaydı.Özellikle 15. yy.da Avrupa'nın skolastik düşünceden vazgeçmesi Doğu dünyasının ise daha çok dini ilimlere yönelmesi neticesinde Doğu Batı'nın gerisinde kaldı.Hala daha sanayileşemedi-
ler.Asya ve Afrika 'da çatışmaların önemli bir sebebi de budur.
Günümüze doğru geldiğimizde ülkelerin bilimsel ve teknolojik rekabeti devam etti.ABD ve Rusya iki güç olarak karşımıza çıktı.Aralarındaki mücadele aralıksız devam ediyor.
Bilgiyi doğru yerde ve zamanında kullanan uluslar çok şey kazandı , kullanmayan toplumlar ise ya yerinde saydı ya sömürge oldu.
(
Bilim Ve Yaşam başlıklı yazı
Baki tarafından
2.09.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.