Doğasal olarak, canlılar sürekli değişim içindedirler. Toplumlar da bu değişimlere farkında olamadan ayak uydururlar. sosyal gelişmeleri, değişimleri beraberinde taşır.Nevruz, 21, 22 Mart ta değişik toplumlarda bahar sevinci olarak yaşama geçmiş,çeşitli toplumlarda, değişik adlar altında benzer şekilde uygulanmış,ve zamanla unutulmuş,devam da ediliyor, Ülkemiz de baharın erken başladığı, bazı bölgelerimizde geç başladığı bilinir,Eğitimsel açıdan sosyalleşme açısından bazı bölgeler de farklı değişimlere uğramıştır bu tür geleneklerimiz, dinsel bağlamlar da işin içine girer zamanla,ırksal,örf adetler,gelenekler,görenekler kalıcı görülse de,değiştiğini göre
biliyoruz,unutabiliyoruz. Gerekliliğine de ihtiyaç duymayarak bırakılıyorlar zamanla. Nevruz, gece ve gündüzlerin eşit olduğu değişmez takvimimizdir. Ben on yaşlarında iken anamdan bu olayı duymuştum," Nevruz geldi" Derdi anam değişik yemekler, börekler yaptığını hatırlıyorum,1949lar da, Aşure de, Alevi yurttaşlarımızın değil sadece, Nevruz da, sadece Kürt yurttaşlarımızın değil. Ben ilkokul çağlarında iken benzeri "PASKALYA" Biz Peskelle derdik, nisanın son haftasında, evlerimizin bahçelerinde akşam ateş yakar, üzerinden atlardık. Hatta, iki, üç arkadaş yumurta toplardık çevre köylerde,evlerin altlarında şarkılar okur, peskelleyi anımsatırdık. Akşamdan yumurta kaynatır, sabahleyin yumurta tokuştururduk, Şimdi var mı, yaşanıyor mu? Hayır. Nevruz’un benzeri Hıristiyanların bahar bayramıdır Paskalya. Dinlerin kökenleri de birbirinin devamı gibi değil mi? Hıdrellez de, bize özgü görüntülü bir başka bahar bayramımızdır. Ülkemizin her yerinde yaşatılıyor mu, bilemiyorum. Mayıs ayının ilk haftasında, baharın en muhteşemleştiği zamandır bölgemizde, havalar da kırlarda eğlenmeye müsait,en güzel geçtiğinde, insanların sevinci bir başkadır.”HIZIR” inancını da, beraberinde taşır, Rivayet olarak..Diğer bayramlar da zaman süreci içinde değişiyor..Örneğin, Kurban Bayramı, kurban kesme inancının yoksullara et yedirme, yemek bayramıyla birlikte uygulanırdı, genellikle köylerimiz de çeşitli etkinlikler yapılardı. Güreş, at koşusu, yaya koşusu gibi, gençler birbirlerine köy türkülerini ikileşip söylerlerdi. Evler de yemekten sonra çevresel oyunlar oynanırdı, def teneke, sini gibi eşyalar müzik aleti olarak NİNACI bayanlarca oyun havaları çalınarak, şimdi var mı? yok, ne oldu değişti..çok çeşitli yemek yapılırdı, koca sofralar kurulurdu. Şimdi var mı? Değişti,devam edenler de var.NEVRUZ nereden gelirse gelsin, kökeni Tükler de, ister Kürtler de olsun, sonuçta, insanlarımızın sevinç günüdür. Dil, din, inanç, renk,ırk ayrımcılıkları yüz yılımızın eskimiş tutkularıdır, görüntüler dir. Artık insanların kardeşliği sevgi bağlamındadır. O,tabular yıkılıyor yavaş ,yavaş. değişmelimidir? zamanı durduramazsınız ki; Vatandaşlık bütünlüğün de, horlanmadan, ötekileştirmeden yaşamak, paylaşmaktır dünyamızı, ürettiklerimizi, zenginliklerimizi, kavgasız, savaşsız dünya da, barış içinde, eşit olmasa da, eşitliğe yakın, insanca paylaşabilmeye alışma mızdır, olması gereken. Kutsal vatanımızda, bütünlük içinde, sevgi barış içinde, hoşgörü güzelliğin de açlık, yoksulluk işsizlik çekmeden, çektirilmeden, yaşayabilmektir. Nevruz asla kavga günü değil, barış günüdür. Hıdrellez de, Paskalya da, diğer bayramlar da, sevinç,sevgi günlerimizdir. 21 Mart, Dünya şiir Günüdür, Nevruz’dur Sevgili AŞİK VEYSEL ’in Hakka yürüyüşüdür, aydınlık içinde yatsın, güzellikleri görsün.
18 Mart Şehitlerimize adanmış onur günümüzdür. Tüm şehitlerimizin manevi huzurunda
Saygıyla eğiliyorum şehit torunu olarak. Nevruzu’ muz da kutlu olsun,barışa uzanan gün olsun her zaman... SAYGILARIMLA.

ŞİİR OLSAYDIN DA OKUSAYDIM

Bugün şiir gibiyim yazılamıyorum kalemle
Kendimi göremiyorum ah seyredemiyorum
Sevdamı baharlar rüzgarına bıraktım ki yar
Çiçekler arasındayım seni hiç göremiyorum

Şiir olsaydın da okusaydım seni yüreğime
Dünyaları sererdim dünyalarımın üstüne
Gönlüme girişinin yollarına yar serilirdim
Açıyorum kollarımda seni hiç bulamıyorum

Yirmi bir mart hem Nevruz hem şiir günü
Aşık Veysel Babamız da Hak‘kına yürüdü
İlham kaynağımız doğayı çiçekledi övdü
Canlarım bakın ben de ardından yürüyorum

TÜM ŞAİR DOSTLARIN DÜNYA ŞİİR GÜNÜNÜ KUTLARIM.

21 Mart 2010 M. Paşakahayaoğlu
( Nevruz, Paskalya, Hıdrellez başlıklı yazı Mehmet Paşa tarafından 22.03.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu