İslam Ve Müslümanlarin Bilime Katkıları   Prof. Dr. Fuat Sezgin


Başı ağrıyan kasaba marangoza gitmez fakat, İslam söz konusu olunca, ağzı olan konuşur reçete sunar, hatta ve hatta hadisleri yok sayarak Kur`an`ı tefsir etmeye bile kalkar. Bu çarpık zihniyet bilhassa batılılaşma ihaneti, İslam beldelerine nüfus ettikten sonra ve oryantalist ve Siyonistlerin içimize soktukları gayri meşru aydınlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Aynı zihniyet şuur altına Müslümanların bilimde geri kalışını
yegane ideal hayat nizamı olan İslam`a empoze etmek için çırpınıp durmaktadır. Bir çoğu Telaviv İlahiyat Fakültesinden aferin ve kemikle nemalanan ilahiyatçılar da bunlara değenekçilik etmekle meşgul.


1,5 asırdır İslam beldelerini işgal edip, Müslümanların başına kendi kukla rejimlerini yerleştiren haçlı Siyonist zihniyet bununla yetinmemiş, İslam`ı gönüllerden silmek için imanî işgallere kültür emperyalizmiyle var gücüyle devam etmekte.1,5 asırdır her yönden baskı, savaş ve işgallerle uğraşan Müslüman halklar pek tabiidir ki, bilim ve teknikle sanat ve sosyal hayata dair gelişmelerle değil, hayatta kalma mücadelesiyle uğraşmıştır. Bunu fırsata çeviren aynı zihniyet mütemadiyen Müslümanları İslam dininin geri bıraktığını, İslam`ın reformize edilmesi gerektiğini Müslümanlara dikte etmekle yırtınıp durmaktadırlar.

Durum bu merkezdeyken, bana göre son asrın en değerli bilim adamlarından Prof.Dr Fuat Sezgin
 bu çürümüşlüğün yalan olduğunu ispat için , dünya bilim çevrelerine, pozitif bilimlerin bir çoğunun Müslümanlar tarafından, İslam`ın hayata ve devlete hakim olduğu dönemlerde, Keşfedilip icra edildiğini dünyada akademik çevrelere delilleriyle ispat etmiştir.


Fuat Sezgin, Türkiye’de başladığı bilim hayatına, zorunlu nedenlerle Almanya’da devam etmiş olan bir Türk bilim adamıdır. Dünyanın çeşitli yerlerinden temin ettiği Arapça yazma eserlere dayanarak Müslümanların bilime yaptıkları katkıları ve bilimsel alandaki başarılarını ortaya koymuştur. Böylece “bilimdeki tüm gelişmeler, Batılılar tarafından gerçekleştirilmiştir” algısının yanlış olduğunu kanıtlarıyla ortaya koymuştur. Buna karşılık “bilimdeki birçok gelişme, 9.-16. Asırlar arasında Müslümanlar tarafından gerçekleştirilmiş ve Batılılar da onlardan öğrenmişlerdir” anlayışını belgeleriyle ispat etmiştir.


Fuat Sezgin’in yaptığı araştırmalara göre, bir çok bilimin temelinde bulunan Kimya biliminin öncüsü , Cabir b. Hayyan isimli bir Müslüman bilim adamıdır. Matematikteki sıfır rakamını, bilim dünyasına İbni Heysem kazandırılmıştır. Logaritmanın kurucusu, el-Harezmî’dir. İlk haritalar, Müslümanlar tarafından çizilmiştir. İslam dünyasında birçok bilim dalında birden öne çıkan çok  yönlü bilim adamları yetişmiştir. Örneğin Bîrûnî, matematikçi olmasının yanı sıra aynı zamanda coğrafyacıdır; matematiksel coğrafyayı bağımsız bir disiplin haline getirmiştir. Küresel trigonometriyi hocalarının buluşlarına dayanarak bir bilim dalı olarak kuran kişi, Bîrûnî’dir. Diğer taraftan Bîrûnî, ilaçlar konusundaki donanımıyla “Eczacılığın Babası” olarak tanınmıştır.

Çok yönlü bilim adamlarımızdan biri de İbni Sînâ’dır. El-Kânûn fi’t-Tıb isimli eseri Ortaçağ’da defalarca Latince’ye çevrilen İbn-i Sînâ, tıbba getirdiği yeniliklerle eş-Şeyh er-Reis unvanıyla tanınmıştır. O, aynı zamanda felsefe konusunda da Batılıların takip ettikleri bir şahsiyettir.


Fuat Sezgin, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan Arapça yazma eserleri toplayarak bunlar hakkında bilimsel çalışmalar yaptığı gibi, bu eserlerdeki teknik aletleri kitaplarda anlatıldığı tarzda birebir yaparak Frankfurt’a açtığı Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü Müzesi’nde sergilemiştir.

Başlangıçta 30 kadar eser yapmayı planlamasına rağmen zamanla toplam 500 eser yapıp sergilemeyi başarmıştır. Türkiye’de de böyle bir müze açması yolunda kendisine iletilen tekliflere olumlu bakan Sezgin, Gülhane Parkı’nda 800 eserden oluşan yeni bir müze daha kurmuş ve adını da İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi  koymuştur.


Sezgin, bu çalışmalarıyla Türk-İslam dünyasının yeniden kendine güven sağlamasında öncü olmuştur.

Ruhu Şad Mekanı Cennet Davası hakim olsun...KISMEN ALINTI
( İslam Ve Müslümanlarin Bilime Katkıları Prof. Dr. Fuat Sezgin başlıklı yazı Mustafaoglu tarafından 17.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu