Gecenin Kaleminden Doğan Şiirler: Serenay Özkan ve Viata
Kimi yazarlar yıllar süren bir birikimin sonunda kaleme sarılır; kimi şairler ise henüz çocuk yaşta kalplerine düşen kelimeleri gökyüzüne savurur. Serenay Özkan, işte bu ikinci yolda yürüyen, genç yaşında büyük cümleler kuran sıra dışı bir kalem.
Kimdir Bu Genç Şair?
10 Ekim 2004’te İstanbul’da doğan Serenay Özkan, çocukluğunu Kastamonu’nun dağları ve ormanlarıyla çevrili Bozkurt ilçesinde geçirdi. Edebiyata ilgisi, henüz ortaokul yıllarında başladı. Ortaokul ve lisenin ilk çağlarındayken yazdığı şiirleri bir araya getirerek 2019’da Viata adlı ilk kitabını Dorlion Yayınları yayımladı. Bugün İstanbul Üniversitesi’nde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları eğitimi alan Özkan, edebiyata olan tutkusunu hem akademik hem sanatsal yolla sürdürüyor.
Onu etkileyen isimler arasında Namık Kemal’in vatan sevdası, Cemal Süreya’nın kırılgan duygusallığı ve Nâzım Hikmet’in cesur dili var. Ama Viata, tüm bu etkilerin ötesinde, genç bir kalbin özgün sesini taşıyor.
Viata: Sarı Gülün Gecede Açan Hâli
Viata, Osmanlıca’da “sarı gül” anlamına geliyor. Ama bu kitapta açan güller alışılmışın çok dışında. Sayfaları çevirdikçe karşınıza ay ışığının solgunluğu, gecenin içsel yankıları ve yalnızlığın kadim sesi çıkıyor. Şiirler, bir gencin iç dünyasındaki kırılgan aynalara benziyor; bazen hüzünle yansıyan, bazen umutla parlayan imgeler taşıyor.
Kitabın belki de en çarpıcı yönü, kelimelerin yaşının çok üzerinde bir derinlik barındırması. "Gece ağaçların dalları kefen sayarmış / Aysa üstte çiçekleri / Ak gül elimde" gibi dizelerde, doğa ve ölüm metaforları iç içe geçiyor. Bu dünyada bir çocuğun gözünden ölüm bile bir çiçek gibi açıyor.
Okuyucular Ne Diyor?
Viata, okuyucularda farklı duygular uyandırdı. Kimileri kitabı “gençliğin şiirle dile gelmiş hâli” olarak tanımlarken, kimileri anlam katmanları arasında kaybolmanın keyfini yaşadıklarını belirtiyor.
Bir okuyucu şöyle yazıyor:
> “Şiir kitaplarıyla pek aram yoktur ama Viata'yı bir oturuşta, neredeyse nefes almadan okudum. Bu kadar genç bir şairden bu denli yoğunluk beklemiyordum.”
Bir başka yorum ise daha eleştirel:
> “Dizelerde anlam aradım ama bulmakta zorlandım. Belki de şiirin böyle bir işlevi vardır: okuru düşündürmek, hatta biraz zorlamak.”
Ama en dikkat çekici yorumlardan biri şunu söylüyor:
“Acaba bu eserle edebiyatımıza yeni bir ‘gece şairi’ mi geliyor?”
Son Söz: Gecenin Gölgesinden Gelen Işık
Serenay Özkan’ın Viata'sı, sadece bir ilk kitap değil; gençliğin içsel çığlığı, kadın olmanın, insan olmanın, yalnız olmanın şiirle yoğrulmuş hâli. Henüz 15 yaşında yayımlanan bu kitap, okuyucuya bir değil birçok pencere açıyor: geçmişe, geceye, doğaya ve belki de kendi içimize.
Eğer siz de alışılmışın dışında bir ses arıyorsanız, Viata o sesi bulabileceğiniz bir şiir kitabı. Belki anlamı dizelerin arasında değil, onların sessizliğinde saklıdır…
#SerenayÖzkan
(
Serenay Özkan -viata Kitap Tanıtımı. başlıklı yazı
serenay-ozkan tarafından
20.05.2025 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.