Ayten DİRİER

İstanbul'un Fethi, yalnız Türk Tarihini değil, Dünya Tarihini de etkileyecek önemli sonuçlara yol açmıştır.

I- TARİHÎ YÖNDEN :
* 1453-395=1058 yıl süren Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı.
* Ortaçağ sona erdi, Yeniçağ başladı.(476-1453)

II-AVRUPA YÖNÜNDEN:
* Ortodokslar ve Katolikler arasındaki mezhep kavgaları, Fatih’in hoşgörüsü sayesinde sona ererek, Hıristiyanlık kesin olarak iki mezhebe bölündü.
* Fatih’in Fermanıyla diğer dinler koruma altına alındı. Ortodokslara, Avrupalıların 200 yıl sonra erişecekleri Din ve Vicdan Hürriyeti tanındı. Balkanlar huzur ve sükûna kavuştu.
* Topçuluk sayesinde surların yıkılabileceği anlaşıldığından, Ortaçağ boyunca süren Feodalite yönetimi sona ermeye başladı. Yerini merkezi otoritenin güçlendiği millî devletler aldı.
* Doğu Romalı Bilginler, Roma’ya giderek unutulan Yunanca’yı öğrettiler.
İlkçağ eserleri incelenip, Latinceye çevrilerek Rönesans ve Reform’a ortam hazırlandı.
* İslâm ve Hıristiyan Dünyalarını ayıran set yıkılınca, Avrupa’da artçı şokları bugün bile süregelen korku ve dini deprem yaşandı. Bu durum karşısında Papa iki yola başvurdu:
-Fatih’e Hıristiyanlığı seçerse Roma İmparatorluk tacını vaat etti…
-Kısa sürede Otranto’yu kuşatan Osmanlı Donanması karşısında uzak Hıristiyan devletlerden bile yardım isteyerek, Avrupa Devletleri arasında güç birliğini sağladı.(Bugünkü AB’nin tohumları atıldı.)


III-TÜRKLER YÖNÜNDEN:
* Osmanlı Devleti’nin 1299’da başlayan Kuruluş Devri sona erip, Yükselme Devri başladı.”1453-1579”(Sokullu’nun ölümüne kadar.)
* Dünyada TÜRK ÇAĞI başladı. Bilim, sanat, ekonomik alanda Klâsik Dönem denilen Türk Tarihinin en muhteşem dönemi başladı.
* İstanbul başkent yapılarak, devletten imparatorluğa geçildi. Anadolu, Rumeli ve Denizler arasında birlik sağlandı.
* Fetihle Türkler, İslâm Dünyası’nda büyük bir nüfuz elde ettiler. 655 yılından 1453’e kadar, peygamberin hadisi ile süren ideal gerçekleşmiş oldu.
* Fatih ünvanını alan II.Mehmet, İstanbul’u başkent yaparak, Cihan İmparatorluğu’nun temelini attı ve Doğu Roma varisi olarak, Avrupa’nın karşısına dikildi. Avrupa’da Tuna, Anadolu’da Fırat ve Güney Doğu Toroslar sınırı çiziyordu.
* Papa bütün Avrupa’yı yeni bir Haçlı Seferi’ne hazırlayınca, Fatih bunu önlemek için önce Batı’ya yöneldi.
-Venediklilerle 1554, 1579 da yaptığı ticari anlaşmalarla onları Haçlı birliğinden ayırdı.
-Tuna’ya kadar bütün Balkanlara egemen olmak için sefere çıktı.

IV-EKONOMİK YÖNDEN:
* İpek Ticaret Yolu, Türklerin denetimine geçti. Bu durum karşısında İpek ve baharat Yolları’nın kaynağı Uzak Doğu’ya gitmek için yeni yollar aranmaya başlandı.
* Hem ticarî, hem de siyasî kaygılarla (Habeşistan’daki Hıristiyanlarla işbirliği için) yapılan çalışmalar sonucunda, Coğrafî Keşifler başlatıldı. Afrika’nın güneyi dolaşılarak Hindistan’a ulaşıldı, Amerika kıtası bulundu ve ardından Dünyanın yuvarlak olduğu kanıtlandı. Yarım asır içinde gerçekleşen bu olayların temelinde İstanbul’un Fethi yatar…

Bugün biz eften püften şeylerle zamanımızı harcarken, Batı Mars’ı fethe hazırlanıyor. Utan ey Tarih, ufuktaki çağımı yanlış kişilerle ötelediğin için…



( İstanbul Fethi’nin Türk Ve Dünya Tarihindeki Önemi-4 başlıklı yazı AytenDirier tarafından 29.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.