Bahar müjdesi/sin sen güzel lâle
Kimler seni getirdi aceb bu hale ?
Sana sevdam oldu san/ki şelâle
Doğa’da bir b
aşka güzelsin lâle..!!

Asil’dir duruşun çıktığın yerde
San ki genç kız gibi yüzünde perde
Türlü deva verin gönülden derde
Gönülde bir b
aşka güzelsin lâle...

Yeşil yaprakların â’la açmışsın
Kâinata hoşça koku saçmışsın
Baharlara türlü rengi katmışsın
Yeşerip gönül’de solmazsın lâle....

Baharla kol kola geçer günlerin
Dünya’ya nam salmış senin ünlerin
Gelinlik kızların tüm düğünlerin
Gönlünde bir b
aşka güzelsin lâle...

Belli ki her canlı tadacak güzü
Ne
güzel süslersin tepeyi düzü
Menekşe,sümbülü nergizi
gülü
Çiçekler içinde b
aşkasın lâle....

Durak YİĞİT sana destanlar döker
Seni şu gönlüm’den bir
ölüm söker
Her bahar arkandan
göz yaşın döker
Sana olan
sevgim kabir’de biter

Dudrak YİĞİT
Gönüllerin
Şairi
2011... KOCAELİ

Şiirin Hikayesi

Lale yaprakları uzun ve mızraksı, çiçekleri kadeh biçiminde türlü renkte olan güzel bir çiçektir. Lale’nin renkleri sarı, kırmızı, beyaz ve pembe başta olmak üzere dört renkten oluşur.Lale soğan şeklinde yetiştirilip her soğanından sadece bir lale çıkar. Çok tohumlu bir bitkidir. Lale’nin çiçekleri parlak olur ve lale hayat, aşk ve ölümsüzlük sembolü olarak bilinir. Lale’nin ana vatanı batı Asya’dır ve ilk olarak Türkiye de süs bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Lale Hollanda da yaygın olarak yetiştirilir. Lale'yi insanlar 12.yüzyıllardan itibaren el sanatlarında süsleme motifi kullanmaya başlamışlardır. Lale kimi zaman şiirlerde kimi zaman ise türkü olarakda seslendirilir.

Lale kişiler arasında en çok sevilen ve diğer Avrupa ülkelerinde çok sevilen bir bitkidir. Genelde baharda yetişir. Seralarda ve çiçekçilerde yerini alır. Lale Osmanlı zamanında da çok sevilen bir bitki olmuştur. Osmanlı zamanında büyük yer almasının sebebi gerek şekli gerek ise anlamı lale’yi farklı kılmıştır. Lale’nin bir anlamı Arapça olarak okunduğunda Allah ters okunduğunda ise hilal ismini alır. Osmanlı devletinin ablemi ise hilal ve aydı. Lale sevgisi özellikle Osmanlı devleti’nin çöküş döneminde bir tutku haline gelmişti. Avrupa da topraklarını kaybetmeye başlayan Osmanlı devletinin tüm bahçe ve saraylarında ve kasırlarında lale’lerle donatılmış ve halkın bunaldığı bir zamanda bir nebze bile olsa güzel bir ortamda bulunma özlemini dile getirmek için kullanılıyordu. Bu döneme bu yüzden lale devri adı verilmiştir.

Lale’nin çiçeklenme zamanı Aralık ayı içerisinde başlar, mayıs ayına kadar çiçeklenirler. Lale soğanları mümkün olduğu kadar geç dikilmelidir. Lale serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Lale çok beğenilen bir çiçek olup, özellikle bahar ayları lale en çok talebi olan çiçektir. Lale cam içerisine güzel bir buket yapılıp konulabilir, lale şık bir buket olarak ta müşteriye sunulur, kesme olarak da kullanılır. Genelde çiçekçilere kesme olarak ta gelir. Lale saksıda olduğu zaman ki ömrü geçici olur. Sıcak ortama dayanıklı değildir.

Lale koskoca bir devre ismini vermiş ve çok çeşidi bulunan bir zambakgillere ait bir bitkidir.Bu bilgiyi aşağıda ki kaynaktan alınmıştır...

(http://www.beyazfrezya.com/Html/lale.asp )
Günümüzde lalenin değerinin daha iyi aşlaşılması ise sevindiricidir...

( Bir Başka Güzel’sin ’ Lâle’ başlıklı yazı Durak YİĞİT tarafından 16.05.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu