Alışkanlık
ALIŞKANLIK
Türkçe bir kelime olan alışkanlık kelimesinin sözlük anlamı ; “ İş ve davranışların sürekli tekrarlanması sonucu ortaya çıkan davranış; alışmış olma hali” olarak geçer. Aynı şartlar altında aynı hareketlerin yapılması, insanda alışkanlık denen şeyi meydana getirir.
Çocuk büyüdükçe öğrenerek ve isteyerek emeklemek, yürümek, koşmak, yüzmek, bisiklete binmek, konuşmak, yazı yazmak gibi hareketleri müteaddit defalar yaparak alışkanlık kazanır. Kişi bu hareketleri öğrendikten sonra ömrünün sonuna kadar bir daha unutmaz.
Alışkanlıkları, iyi alışkanlıklar ve kötü alışkanlıklar diye ikiye ayırabiliriz. Çocukluk ve gençlik yaşlarında alışkanlıkların çoğu kazanılmış olur. Alışkın olduğu hareketleri yapan bir kimse haz duyar; yapmayan kimse elem duyar. “Çalışma ve işleme alışkanlığı” denilen alışkanlığın bir kimsede meydana gelmesi o kimse için çok önemlidir. Zihinle ve vücutla çalışma alışkanlığını almış olanlar hiç durmadan çalışırlar ve iş çıkarırlar. Bu alışkanlığın sayesinde hem kendilerine hem de topluma faydalı olurlar. İyi alışkanlıklar toplumun kalkınmasına ve ileri gitmesine yardım ederler.
Belirli bir hareket aynı koşullar altında ne kadar çok tekrarlanırsa o kadar hızla ve kolaylıkla yapılır. Bu hareketler yapıla yapıla otomatikleşir. Otomatik hareketlerin yapılmasında çaba ve dikkat harcanması azaldığından kişi uzun süre bu hareketleri yorulmadan yapabilir. Örneğin kendim saatlerce yüzerek kilometrelerce yol katettiğim halde hiç yorgunluk hissetmem.
İyi alışkanlıkların yanında yalan söylemek, hırsızlık yapmak, haylazlık etmek, sigara içmek, alkol almak gibi kötü alışkanlıklar da vardır. İnsan kötü alışkanlıklarından zıt alışkanlıklar kazanarak kurtulabilir. Veyahut da ülke çapında kötü alışkanlıklardan kurtulmak için açılan kampanyalara katılarak kötü alışkanlıklarından kurtulabilir. Örneğin Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakma kampanyaları düzenlediği gibi. Kişi bu kampanyalara katılarak sigara içme alışkanlığından kurtulabilir. Çağlar öncesinden Epiktetos : “Alışkanlıklara zıt alışkanlıklarla hakim olunur.” demiştir. Alışkanlıklardan kurtulmak için birinci derecede kişinin iradesi önemlidir. Kişi kuvvetli bir istekle alışkanlığından kurtulmak istemezse başarılı olamaz. Çünkü atalarımız : “ Alışmış kudurmuştan beterdir.” demişlerdir.
İnsan alışkanlıklarıyla yaşadığına göre en iyisi kötü olan şeylere hiç alışmamaktır; benim sigara ve alkole alışmadığım gibi. Varsa kötü alışkanlıklardan hemen kurtulmak, iyi olan şeylere ise alışkanlık kazanmak için gayret etmeliyiz. Benim kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda kazandığım gibi.
Satırlarımızı Bacon’un şu güzel sözüyle sonlandıralım.
“Madem ki alışkanlıklar, hayatımızın en ileri gelen hakimleridir, öyle ise ne yapıp yapıp iyi birini edinmeye çalışmalıyız.” (Şükrü ÖKSÜZ)
(
Alışkanlık başlıklı yazı
Aydın Efesi tarafından
9.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.