Makale / Eğitim Makaleleri

Eklenme Tarihi : 31.08.2012
Okunma Sayısı : 1932
Yorum Sayısı : 1

İSTANBUL’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER…

 

KERİM ÖZBEKLER

GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

 

İSTANBUL 7 TEPE ÜZERİNE KURULMUŞTUR, BU TEPELER AKROPOLİS'TEN BAŞLAYIP EDİRNEKAPI'YA KADAR GİDEN VE SURLARIN İÇİNDE KALAN YERLERDEDİR. BU TEPELERİN HEPSİ DE TARİHİ YARIMADA ÜZERİNDEDİR, AŞAĞIDA BU TEPELERİN YERLERİNİ ÖĞRENELİM;

1.TEPE;TOPKAPI SARAYI-AYA İRİNİ-AYASOFYA MÜZESİ-SULTANAHMET CAMİİ-İBRAHİMPAŞA SARAYI-YEREBATAN SARNICI'NIN BULUNDUĞU 30-40 METRE YÜKSEKLİĞİNDE Kİ YERDİR.

2.TEPE;FİRUZAĞA CAMİİ-KAPALI ÇARŞI-BİNBİRDİREK SARNICI-ÇEMBERLİTAŞ HAMAMI-NURUOSMANİYE CAMİİ-MISIR ÇARŞISI'NI İÇİNE ALAN MINTIKADIR.

3.TEPE;SÜLEYMANİYE CAMİİ-BEYAZIT CAMİİ-İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-LALELİ CAMİİ-ÇUKURÇEŞME HAMAMI-SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ-MİMAR SİNAN TÜRBESİ-ZEYREK CAMİİ'NİN BULUNDUĞU TEPEDİR.

4.TEPE;FATİH CAMİİ-BOZDOĞAN SU KEMERİ'NİN OLDUĞU MINTIKADIR.

5.TEPE;YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ-FETHİYE CAMİİ-KARİYE CAMİİ-FENER RUM PATRİKHANESİ'NİN OLDUĞU TEPEDİR.

6.TEPE;MİHRİMAH SULTAN CAMİİ-TEKFUR SARAYI'NIN OLDUĞU TEPEDİR. BURADA YÜKSEKLİK 70 METREDİR, 4.TEPENİN UZANTISIDIR.

7.TEPE;ARKADİUS FORUMU-ARKADİUS SÜTUNU-HASEKİ SULTAN CAMİİ-BAYRAMPAŞA MESCİDİ'NİN OLDUĞU TEPEDİR.

 

ABDULLAHU'L ENSARİ TÜRBESİ;SULTAN HAMAMI, HASAN HÜSEYİN YOKUŞUNDADIR.

 

ABDULLAHU'L HUDRİ TÜRBESİ;EĞRİKAPI CİVARINDADIR, KANDİLLİ TÜRBE SOKAĞINDADIR.

 

AHMEDU'L-ENSARİ TÜRBESİ;AYVANSARAY CİVARI'NDA, TOKLU DEDE MAHALLESİ'NDEDİR.

 

AKSARAY VALİDE SULTAN CAMİİ;1871 YILINDA İTALYAN SANATÇILARINA ÇEŞİTLİ ÜSLUPLARIN KARIŞIMI İLE YAPTIRILMIŞTIR, AKSARAY MEYDANI’NDADIR.

 

AMR IBNU'L-AS SUFYAN IBNI UYEYNE TÜRBESİ;BEYOĞLU İLÇESİ'NİN, KARAKÖY SEMTİNDEDİR.

 

ANADOLU HİSARI;SULTAN 1.BEYAZIT TARAFINDAN 1395 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, KARŞISINDA RUMELİ HİSAR'I BULUNMAKTADIR.

 

ANADOLU KAVAĞI;İSTANBUL'UN BOĞAZI'NIN KARADENİZ'E AÇILAN SON NOKTASIDIR, BURADA DENİZ KENARINDA  İRİLİ UFAKLI 25-30 KADAR MODERN BALIKÇI LOKANTALARI VARDIR. BURAYA GELENLER GENELLİKLE BALIK YEMEDEN DÖNMEZLER, BİR ÇOK BALIK TÜRÜNÜ LOKANTALARDA TAZE OLARAK BULMAK MÜMKÜNDÜR. GENELLİKLE KARADENİZ'LİLERİN OTURDUĞU KÜÇÜK BİR MINTIKADIR, HEMEN YANIBAŞINDA ORMANLAR YÜKSELMEKTEDİR. ANADOLU KAVAĞI'NIN 1 KM. KUZEYİNDE DİK BİR YOKUŞU AŞTIKTAN SONRA ANADOLU KAVAĞI KALESİ'NE ULAŞMAK, ORADAN İSTANBUL BOĞAZI'NIN BÜYÜK BİR KISMI İLE İSTANBUL BOĞAZI'NA GİRİP ÇIKAN GEMİLERİN KARADENİZDE SEYİR ETMELERİNİ SAATLERCE İZLEYEBİLİRSİNİZ.

 

ATATÜRK MÜZESİ;ŞİŞLİ’DEDİR, HALASKARGAZİ CADDESİ ÜZERİNDEDİR. X1X.Y.Y. KONAĞI OLAN YAPI İÇİNDE ATATÜRK’ÜN KALDIĞI KAT OLDUĞU GİBİ KORUNMUŞTUR, DİĞER KATLARDA İSE ANILARI VE TÜRK DEVRİMİNE İLİŞKİN BELGELER YER ALMAKTADIR.

 

ASKERİ MÜZE;HARBİYE MINTIKASI’NDADIR, İÇİ İLGİ ÇEKİCİ ESERLERLE DOLUDUR.

 

AŞİYAN MÜZESİ;BEBEK, RUMELİHİSARI’NDADIR. TEVFİK FİKRET’İN EVİDİR, EDEBİYAT-I CEDİDE MÜZESİ OLARAK KULLANILMAKTADIR. BURADA BAŞTA ABDÜLHAK HAMİT OLMAK ÜZERE, ÜNLÜ ŞAİRLERİN ESERLERİ YER ALMAKTADIR.

 

AYASOFYA (SAİNT SOPHİA);532-537 YILLARI ARASINDA BİZANS İMPARATORU JÜSTİNİANUS TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, FATİH SULTAN MEHMET 1453 YILINDA İSTANBUL'U FETHEDİNCE BURAYI CAMİ'YE ÇEVİRMİŞTİR. MİMAR SİNAN BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜRK USTALARI TARAFINDAN DA İSLAM ESERLERİ EKLENMİŞTİR, EL YAZMASI 1 KÜTÜPHANESİ MEVCUTTUR. SULTANAHMET SEMTİNDEDİR, İSTANBUL'A GELENLERİN ZİYARET ETTİĞİ YERLERDEN BİRİSİDİR.

 

AZİZ MAHMUT HUDAYİ TÜRBESİ;ÜSKÜDAR'DADIR.

 

BELEDİYE MÜZESİ;BOZDOĞAN KEMERİ’NİN KUZEYİNDE GAZANFER AĞA MEDRESESİ İÇİNDEDİR, İÇİNDE FOLKLORİK ESERLER SERGİLENMEKTEDİR. 

 

BEYAZIT CAMİİ;11.BEYAZIT TARAFINDAN 1501-1505 YILLARI ARASINDA YAPTIRILMIŞTIR, BEYAZIT MEYDANINDADIR.

 

BEYAZIT KULESİ;İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BAHÇESİ’NDEDİR, 1828 YILINDA 11.MAHMUT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.

 

BEYLERBEYİ SARAYI-MÜZESİ;BEYLERBEYİ SEMTİNDEDİR, 1865 YILINDA SULTAN ABDÜLAZİZ TARAFINDAN İÇ KISIMLARI AK MERMERDEN YAPTIRILMIŞTIR. KAT KAT BAHÇELERİ MEVCUTTUR. İÇİNDE BÜYÜK BİR GÖLÜ, KÜÇÜK KÜÇÜK KÖŞKLERİ MEVCUTTUR.

 

BOZDOĞAN KEMERİ;İSTANBUL BELEDİYE SARAYI KARŞISINDADIR,  İSTANBUL'A SU GETİRMEK İÇİN KESME TAŞTAN 364-378 YILLARI ARASINDA YAPILMIŞTIR.

 

BUHARALI YA VEDUD TÜRBESİ;AYVANSARAY SEMTİNDEDİR.

 

BURGAZ ADASI (ANTİGONİ);BİZANSLILAR ZAMANINDA SÜRGÜN YERİ OLARAK KULLANILAN BU ADANIN YAMAÇLARI ÇAM AĞAÇLARI İLE KAPLIDIR, ŞİMDİ İSE ŞİRİN BİR MESİRE ALANIDIR.

 

BÜYÜK ADA;ÇAMLARLA KAPLI BİR ADADIR, İÇİNDE GÜZEL KÖŞKLER VE GÜL BAHÇELERİ VARDIR. ADA, MERKEP VE FAYTON TURU İLE GEZİLEBİLİR. YÖRÜK ALİ PLAJI-DİLBER BURNU-VİRAN BAĞ MINTIKALARI TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKEN CAZİP YERLERİDİR, ANTİK ADI PRİNKİPO’DUR.

 

ÇEMBERLİTAŞ;ÇEMBERLİTAŞ'TADIR, SİLİNDİR ŞEKLİNDE VE 9 TAŞ BLOGUNDAN YAPILMIŞ VE SULTAN MAHMUT DÖNEMİNDE ÇEVRESİ ÇEMBERLERLE DESTEKLENMİŞTİR. BU SÜTUN KOSTANTİN ZAMANINDA ROMA'DAN GETİRİLMİŞTİR, 1 ZAMANLAR ÜZERİNDE 1 HEYKEL BULUNUYORDU.

 

DENİZ MÜZESİ;BEŞİKTAŞ’TADIR, BURADA TABLO GALERİSİ İLE KAYIKLAR YER ALMAKTADIR.

 

DOLMABAHÇE SARAYI-MÜZESİ;1854 YILINDA SULTAN ABDÜLMECİT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, TÜRK VE AVRUPA MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BELGAMİ TAŞLI 1 HAMAMI VARDIR.

 

EBU SEYBETU'L HUDRİ TÜRBESİ;AYVANSARAY YAKININDADIR.

 

EMIR BUHARİ TÜRBESİ;FATİH CAMİİ YAKININDADIR.

 

ERENLER TÜRBESİ;ŞİLE'NİN, ERENLER KÖYÜ'NDEDİR.

 

EYÜP SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ;EMEVİLER ZAMANINDA İSTANBUL KUŞATMASI’NA İŞTİRAK EDEN VE HAZRETİ MUHAMMED’İN BAYRAKTARI OLAN EBA EYYÜB-ÜL ENSARİ (HALİT BİN ZEYD) BURADA VEFAT ETMİŞTİR, 1453 YILINDA FATİH SULTAN MEHMET  MEZARININ ÜZERİNE HEMEN BİR TÜRBE VE YANINA BU CAMİİ YAPTIRMIŞTIR.

 

HELVACI BABA TÜRBESİ;EMİNÖNÜ'NÜN, ŞEHZADE BAŞI SEMTİNDEDİR.

 

HEYBELİ ADA;ÇAMLARLA KAPLI BİR ADADIR, ÇAMLARIN DİBİNDEN DENİZE GİRİLEN PLAJI VARDIR.

 

HİDİV KASRI;İSTANBUL’UN KAVACIK MINTIKASINDADIR.

 

FATİH CAMİİ;İSTANBUL'UN FATİH SEMTİNDEDİR, İLK YAPI FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE YAPILMIŞSA DA BU GÜNKÜ DURUMU 18.Y.Y.DAN KALMADIR. MİHRAP-TAÇ KAPI-SON CEMAAT YERİ FATİH SULTAN MEHMET ZAMANINDA YAPILMIŞTIR, CAMİNİN GÜNEYİNDE 1453 YILINDA İSTANBUL'U FETHEDEN OSMANLI İMPARATORU FATİH SULTAN MEHMET'İN TÜRBESİ BULUNMAKTADIR, ÜNLÜ FATİH KÜTÜPHANESİ'DE CAMİ İÇİNDEDİR.

 

KAPALI ÇARŞI;FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, EMİNÖNÜ SEMTİNDEDİR. İÇİNDE ANTİKA-HALI-MÜCEVHER-ALTIN-GÜMÜŞ VB.GİBİ EŞYALAR BULUNAN-SATAN DÜKKANLAR VE SAHİPLERİ VARDIR, İSTANBUL’A GELEN HEMEN HEMEN HERKESİN ZİYARET ETTİĞİ BİR ÇARŞIDIR.

 

KİLYOS PLAJI;İSTANBUL’UN AVRUPA YAKASI’NDADIR, KARADENİZ KIYISI’NDA SAHİLİ-PLAJI OLAN TURİSTİK BİR MINTIKADIR.

 

KOCA MUSTAFA PAŞA CAMİİ;BİZANS KİLİSESİ İKEN, 1453 YILINDA Kİ FETİHTEN SONRA CAMİYE ÇEVRİLMİŞTİR. SİLİVRİKAPI’DADIR.

 

LALELİ BABA TÜRBESİ;AKSARAY'DA, LALELİ SEMTİNDEDİR.

 

LALELİ CAMİİ;SULTAN 111.MUSTAFA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 10 NİSAN 1760 YILINDA TEMELİ ATILMIŞTIR. 1764 YILINDA İBADETE AÇILMIŞTIR, MERKEZİ KUBBE 8 SÜTUNA DAYALI KEMERLER ÜZERİNDEDİR. 6 YARIM KUBBE İLE ÇEVRİLİDİR, CAMİNİN İÇ DUVARI SOMAKİ MERMERLE KAPLIDIR. 105 PENCERESİ, TEK ŞEREFELİ 2 ZARİF MİNARESİ VARDIR.  İSTANBUL’UN LALELİ SEMTİ’NDEDİR.

 

MAARIF SULTAN TÜRBESİ;KARTAL'DADIR.

 

MEHMED EMİN TOKADİ TÜRBESİ;UNKAPANI SEMTİNDEDİR.

 

MERCİMEK DEDE TÜRBESİ;KARTAL ŞEHİR MEZARLIĞI'NDADIR.

 

MERKEZ EFENDİ TÜRBESİ;ZEYTİNBURNU İLÇESİ, MERKEZ EFENDİ SEMTİNDEDİR.

 

MISIR ÇARŞISI;1660 YILINDA YENİ CAMİ’NİN VAKFI OLARAK HATİCE SULTAN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, GALATA KÖPRÜSÜ’NÜN TARİHİ YARIM ADAYA GELİRKEN TAM KARŞISINDA YER ALMAKTADIR.

 

NAKKAS BABA TÜRBESİ;ÜSKÜDAR'DA, NAKKAŞ TEPE MEZARLIĞI'NDADIR.

 

NURUOSMANİYE CAMİİ;1755 YILINDA 111.OSMAN DÖNEMİNDE YAPILMIŞTIR, BAROK ÜSLUBUNA SAHİPTİR. EMİNÖNÜ MINTIKASI’NDADIR, KAPALI ÇARŞI’NIN DOĞUSUNDADIR.

 

OVACIK TÜRBESİ;ŞİLE'NİN, OVACIK KÖYÜ'NDEDİR.

 

TOPKAPI SARAYI-MÜZESİ;4.Y.Y.DAN 19.Y.Y.A KADAR EKLENTİLERLE BU GÜNKÜ DURUMUNA GELMİŞTİR, BAZI EKLENTİLERİ MİMAR SİNAN TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. İÇİNDE MÜCEVHERLER-TAHTLAR-ÇİNİ VE SERAMİK KOLEKSİYONLARI-KUTSAL EMANETLER SERGİLENMEKTEDİR. BAĞDAT KÖŞKÜ-HAREM DAİRESİ-REVAN KÖŞKÜ BU SARAYIN İÇİNDE YER ALMAKTADIR.

 

RUMELİ HİSARI;İSTANBUL BOĞAZI'NIN EN DAR YERİNDEDİR, 1452 YILINDA FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.

 

RÜSTEM PAŞA CAMİİ;1560 YILINDA MİMAR SİNAN TARAFINDAN YAPILMIŞTIR, İÇ SÜSLEMELERİ ÇİNİLERLE KAPLIDIR. YENİ CAMİ YAKININDADIR.

 

SAÇLI EMİR EFENDİ(HAŞİMİ) DERGAHI;BEYOĞLU İLÇESİ'NİN KASIMPAŞA SEMTİ'NDE Kİ KADI MEHMET SOKAĞI'NDADIR.

 

SAPPHİRE BİNASI;AVRUPA'NIN-TÜRKİYE'NİN VE İSTANBUL'UN EN YÜKSEK BİNASIDIR, İSTANBUL'UN LEVENT İLÇESİ'NDEDİR. 5 MART 2011 TARİHİNDE AÇILMIŞTIR, 165.000 M2'LİK 1 ALANI KAPLAMAKTADIR. AVM ALANI 46.000 M2'DİR, YÜKSEKLİĞİ 261 METREDİR, 236 METRE YÜKSEKLİKTE 360 C'LİK 1 SEYİR TERASINA SAHİPTİR. 200 METRE YÜKSEKLİKTE BAHÇE KEYFİ YAPMAK MÜMKÜNDÜR. 163.METREDE GOLF MERKEZİ BULUNMAKTADIR, 56'SI ZEMİN ÜZERİNDE OLMAK ÜZERE 66 KATLIDIR. BU BİNADA 6.500 ADET PENCERE VARDIR, ÇATI KATINA ÇIKMAK 17 DOLARDIR. EN UCUZ DAİRE 1 MİLYON TL.SIDIR, 7.5 MİLYON TL.OLAN DAİRE MEVCUTTUR. BİNA PENCERELERİ ÇİFT CAMLIDIR VE ENERJİDEN % 30 TASARRUF SAĞLAMAKTADIR, İSTANBUL'A GELEN TURİSTLERİN YENİ CAZİBE MERKEZİDİR.

 

SARIGAZİ TÜRBESİ;ÜSKÜDAR'IN, SARI GAZİ KÖYÜ'NDEDİR.

 

SEDEF ADASI;BÜYÜK ADA’YA YAKINDIR, SAYFİYE EVLERİNİN BULUNDUĞU BU ADA’DA YAZ AYLARINDA OTURULUR. KIŞ AYLARINDA İSE, KİMSE BULUNMAZ.

 

ŞENLİK DEDE TÜRBESİ;BEŞİKTAŞ'TADIR, VİŞNELİZADE MAHALLESİ'NDEDİR.

 

SEYYİT NİZAM TÜRBESİ;ZEYTİNBURNU İLÇESİ'NİN, TELSİZ MAHALLESİ'NDEDİR.

 

SOKULLU MEHMET PAŞA CAMİİ;SOKULLU MEHMET PAŞA TARAFINDAN 1571 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, TEK MİNARELİ BİR CAMİDİR. KÜÇÜK AYASOFYA YAKININDADIR.

 

SULTANAHMET CAMİİ;SULTANAHMET MEYDANINDADIR, 1.SULTAN AHMET TARAFINDAN MİMAR MEHMET AĞA'YA 1616 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR. 6 MİNARESİ VARDIR, İSTANBUL'DA EN ÇOK ZİYARET EDİLEN TARİHİ ESERLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR. İÇİ MAVİ ÇİNİLERLE SÜSLÜDÜR,  KÜLLİYE HALİNDEDİR.

 

SULTAN AHMET ÇEŞMESİ;1728 YILINDA YAPILMIŞTIR, 4 YÜZÜ VARDIR. AYASOFYA’NIN GÜNEYİNDE YER ALMAKTADIR, 111.SULTAN AHMET ÇEŞMESİ OLARAK BİLİNMEKTEDİR.

 

İSTANBUL SURLARI;BİZANS’IN BÜTÜN ÇEVRESİ SURLARLA ÇEVRİLİ İDİ, RESTORE EDİLEREK ESKİ DURUMUNA GETİRİLEN SURLARIN ETRAFINDA BİR ÇOK KAPI BULUNMAKTADIR. BU KAPILARIN SAYISI 32’DİR, BU KAPILARIN İSİMLERİ SIRASI İLE ŞU ŞEKİLDEDİR;YALDIZLI KAPI-YEDİKULE KAPISI-SİLİVRİ KAPISI-MEVLEVİHANE KAPISI-TOPKAPI-SULUKULE KAPISI-EDİRNE KAPISI-KOSTANTİN KAPISI-EĞRİ KAPI-AYVANSARAY KAPISI-BALAT KAPISI-FENER KAPISI-DEMİR KAPI-ESKİ AYA KAPISI-YENİ ASYA KAPISI-ODUN KAPISI-CİBALİ KAPISI-UNKAPANI KAPISI-ODUN KAPISI-ZİNDAN KAPISI-BALIKPAZARI KAPISI-ÇIFIT KAPISI-BAHÇEKAPI-TOP KAPISI-DEĞİRMEN KAPISI-AHIR KAPI-SARAY KAPISI-ÇATLADI KAPI-COSTOSKOLİ KAPISI-LANGA KAPISI-AYOS EMİLYANOS KAPISI-SAMATYA KAPISI-NARLI KAPI.

 

SÜLEYMANİYE CAMİİ;1550-1557 YILLARI ARASINDA KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN ADINA MİMAR SİNAN TARAFINDAN YAPILAN BU CAMİ’NİN ÇİNİLERİ-YAZILARI-RENKLİ CAM İŞLERİ ÇOK GÜZELDİR, KIBLE YÖNÜNDE KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN İLE HÜRREM SULTAN’IN TÜRBELERİ. ÇEVRESİNDE İSE DEVRİN ÜNİVERSİTESİ SAYILAN MEDRESELER YER ALMAKTADIR, SÜLEYMANİYE’DEDİR.

 

SÜMBÜL EFENDİ TÜRBESİ;FATİH'TE, KOCA MUSTAFA PAŞA SEMTİNDEDİR.

 

ŞEYH EBU VEFA TÜRBESİ;VEFA SEMTİNDEDİR.

 

ŞEYH GALIP(GALIP DEDE) TÜRBESI;BEYOĞLU İLÇESİ'NİN, ŞİŞHANE SEMTİNDEDİR. GALATA MEVLEVİHANESİ'NİN AVLUSUNDADIR.

 

ŞEYH MEHMET GEYLANI TÜRBESİ;EMİNÖNÜ'NÜN, SİRKECİ SEMTİNDEDİR.

 

TANZİMAT MÜZESİ;GENİŞ BİR KORULUK ORTASINDA YER ALMAKTADIR, BURADA TANZİMATÇILARDAN KALAN BELGELER BULUNMAKTADIR. KASR DÖNEMİNİN EN DEĞERLİ SİVİL MİMARİSİDİR, BEŞİKTAŞ MINTIKASI’NDA Kİ IHLAMUR KASRI İÇİNDEDİR.

 

TELLİ BABA TÜRBESİ;SARIYER'DE, TELLİ TABYA MEVKİİ’NDEDİR.

 

URYANİ DEDE (HACI MUSTAFA EFENDİ) TÜRBESİ;EMİNÖNÜ'NÜN, LALELİ SEMTİNDEDİR.

 

VEKLİ BABA TÜRBESİ;KARTAL'DA, DOLAYOBA MAHALLESİ'NDEDİR.

 

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ;BEŞİKTAŞ, YILDIZ PARKI MEVKİİNDEDİR.

 

YENİ CAMİ;EMİNÖNÜ MEYDANI’NDADIR, 1597 YILINDA İNŞAATINA BAŞLANMIŞTIR. 1663 YILINDA TAMAMLANMIŞTIR, ZİYARETÇİSİ BOL BİR CAMİDİR.

 

YEREBATAN SARAYI;V1.Y.Y.DA BİZANS İMPARATORU JÜSTİNYAN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞ BÜYÜK 1 SU SARNICIDIR, ZARİF SÜTUNLARI İLE 1 SARAYI ANDIRIR.

 

YILDIZ SARAYI;X1X.Y.Y.’IN 2.YARISINDA SULTAN ABDÜLHAMİT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, İÇİNDE BİR ÇOK KÖŞK MEVCUTTUR. KORUSUNDA 200 YILLIK AĞAÇLAR BULUNMAKTADIR, BURADAN İSTANBUL BOĞAZI’NIN GÖRÜNÜŞÜ ÇOK GÜZELDİR.

 

YUSA A.S.TÜRBESİ;BEYKOZ'DA, YUSA TEPESİ'NDEDİR.

 

ZEYREK CAMİİ (SAİNT SAVİOR PANTOKRATÜR);1125 YILINDA YAPILMIŞTIR, KEMER-KUBBE-TUĞLA İŞÇİLİĞİ İLGİ ÇEKİCİDİR. ATATÜRK BULVARI YAKININDADIR.

 

PİERRE LOTİ TEPESİ;İSTANBUL’UN EYÜP İLÇESİ’NDEDİR, HALİÇ’İ İYİ GÖREN BİR TEPEDİR. TEPE ADINI 1876 YILINDA İSTANBUL’A GELEREK BURAYA YERLEŞEN VE TEPEDE Kİ KIRAATHANE’DE SIK SIK VAKİT GEÇİREN FRANSIZ ROMAN YAZARI VE DOĞA BİLİMCİSİ PİERRE LOTİ’DEN ALMIŞTIR. DAHA SONRALARI BURADA BULUNAN BİR KIRAATHANEYE ‘’PİERRE LOTİ KIRAATHANESİ’’ İSMİ VERİLMESİ VE TEPENİNDE AYNI İSİMLE ANILMASI BURAYA OLAN İLGİYİ ARTIRMIŞTIR. EYÜP MEZARLIĞI’NIN ÜST TARAFINDA YER ALAN PİERRE LOTİ TEPESİNDEN HALİÇ-GALATA KULESİ-GALATA KÖPRÜSÜ-AYASOFYA CAMİİ-SULTANAHMET CAMİİ’Nİ GÖRMEK MÜMKÜNDÜR. PİERRE LOTİ TEPESİNE, MEZARLIĞIN İÇİNDEN GEÇEN VE OLDUKÇA DİK OLAN PATİKA BİR YOLDAN YAYA OLARAK ÇIKILABİLECEĞİ GİBİ MEZARLIĞIN GİRİŞİNDE Kİ TELEFERİK YARDIMI İLE DE TEPEYE ULAŞMAK MÜMKÜNDÜR. TELEFERİK İLE ÇIKARKEN İSTANBUL’UN DEĞİŞİK YERLERİNİ İZLEME VE FOTOĞRAF ÇEKME ŞANSINA DA SAHİP OLABİLİRSİNİZ, BU GÜN İÇİN BURADA Kİ TELEFERİK ÜCRETİ 1.5 TL.DIR. PİERRE LOTİ TEPESİ’NE METROBÜS İLE ULAŞMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ SÖĞÜTLÜÇEŞME-AVCILAR ARASINDA ÇALIŞAN METROBÜS’E BİNMENİZ VE AYVANSARAY DURAĞI’NDA İNMENİZ GEREKMEKTEDİR, BURADAN EYÜP’E GİDEN TAKSİLERLE TEPEYE ULAŞABİLİRSİNİZ. EYÜP’TEN GEÇEN BÜTÜN OTOBÜSLERLE DE TEPEYE ULAŞMA İMKANINIZ BULUNMAKTADIR, BURADA Kİ ÇAY BAHÇESİ’NDE SOĞUK-SICAK İÇECEKLERLE VAKİT GEÇİREBİLİRSİNİZ. MUHTEŞEM İSTANBUL MANZARALARI ARASINDA SIK SIK FOTOĞRAF ÇEKİLEBİLİRSİNİZ, VİDEO MAKİNANIZ VARSA VİDEO ÇEKİMİ YAPABİLİRSİNİZ. BURASI İSTANBUL’A GELENLERİN MUTLAKA GÖRMEK İSTEDİKLERİ VE ZİYARET ETTİKLERİ YERLERDEN BİRİSİDİR. İSTANBUL’UN EN GÜZEL MANZARALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ, AYRILIRKEN DE BURADA Kİ HEDİYELİK EŞYA DÜKKANINDAN BİR İSTANBUL HATIRASI ALABİLİRSİNİZ. PİERRE LOTİ TEPESİ İSTANBUL’UN DÜNYACA ÜNLÜ GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERİNDEN BİRİSİDİR.

 

( İstanbul'da Gezilecek Görülecek Yerler... başlıklı yazı K.Özbekler tarafından 31.08.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu