Hoca derse girer, Elinde bir cam kavanoz vardır. Masanın altından Kavanoza sığacak kadar, yumruk büyüklüğünde taşlar çıkarır ve başlar doldurmaya. Öğrencilere sorar: Kavanoz doldu mu? Hep bir ağızdan eveeeet. Hoca masanın altından bir kapta çakıl taşları çıkarır ve iri taş dolu kavanozun içine boşaltarak iyice sallar. Tekrar sorar: Kavanoz doldu mu? Öğrenciler durumu anlamıştır. Hep bir ağızdan: Hayııııır. Hoca masanın altından bir kapta kum çıkarır, taşlı ve çakıllı kavanoza doldurur ve iyice sallar. Tekrar sorar: Cevap Hayıııır. Hoca masanın altından bir sürahi su çıkarır ve kavanoza doldurur. Artık sormaya gerek yok kavanoz dolmuştur.

Kavanoza ilk doldurulan iri taşlar, yapılması gereken EN ÖNEMLİ işlerdir. En önce onların proğramımıza ve eylemimize girmesi gerekir. Sonra doldurulan iri çakıllar 2. sıradaki önemli işlerimizdir. Kum, 3. sıradaki önemli işlerimiz. Su ise 4. sıradaki önemli işlerimizdir. Hatta bunlar acil ama önemsiz işlerdendir.

Eğer, ilk sıraya suyu koysaydık, en son öncelikteki ve acil gibi görünen işi başa almış olacaktık ki, diğer 3 daha önemli işe yer ve zaman kalmayacaktı. 
Eğer, ilk sıraya kumu koysaydık, tek başına kavanozu yani süreyi dolduracak diğerlerine hiç yer ve zaman kalmayacaktı. Yani iri taşların ve çakılların girmesi imkansız olacaktı. 
Eğer ilk sıraya çakılları koysaydık, kum ve su girebilirdi belki ama, kavanozun içi allak bullak olurdu. Yarısı dışa taşardı, kim kimi dışarıya kovalayabilirse. En önemli gerçek de, en önemli işlerimiz olan büyük taşlar asla kavanoza giremeyecekti. Yani yapılması için yer ve zaman bulamayacaklardı.

SONUÇ: Gerçek anlamda en önemli işlerimize öncelik vermeliyiz. Bunlar sona kalırsa mutlaka dona kalırlar. (Bunların intikamı da sonra çok acı olur). Sonra önem sırasını takip ederek yer ve zaman ayırmalıyız. En önemli işler bize baskı uygulamazlar, bizi zorlamazlar. Bizim onları zorlamamız ve öne almamız gerekir. Su ve kum acil ama önemsiz işlerimizdir. Balık gibi akarak iri taşlardan önce kavanozda yerlerini kaparlar ve önemli işlere yer ve zaman bırakmazlar.

Lütfen, işlerimizi en önemliden önemsize doğru numaralandıralım ve gereğini yapalım. (Ö1-Ö2-Ö3-Ö4-Ö5  gibi). Janjanlı, süslü ve kar helvası özelliğindeki acil işlere dur diyerek ve hayır demesini bilerek, önemli işlerimizin içine burunlarını sokturtmayalım.

Selam, sevgi ve dualarımla...  Allah'a emanet olunuz.   SÜLEYMAN COŞKUNER
( Kaliteli Yaşam Piramidimiz başlıklı yazı S. COŞKUNER tarafından 22.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu