Gelişen çağımızla birlikte, teknoloji de sürekli değişmektedir. Değişen teknoloji ile birlikte suçlarda değişmekte, çağa ayak uydurmaktadır. Bu suçlar, gerçek hayatımızda işlenen suçlar ile hemen hemen aynı kategorilerde olup, sadece, suç işleyenin beni kim bulacak kanısında olmasıdır. Ancak durum gerçekten de öyle değildir.


Cumhuriyet Başsavcılıllarına müracaat edilmesi durumunda, gerekli tetkik ve incelemeler yapıldıktan sonra, suç failleri bulunmakta ve cezalandırılmaktadır.
“Bilişim Suçları” diye adlandırılan bu suçlar ile karşı karşıya kalabilir, her an hakaretlere, tehditlere, kişilik haklarınıza saldırı, bilgisayarınıza saldırı gibi eylemlerle karşılaşabilirsiniz.

Bu gibi durumlar ile karşılaştığınızda, izlenecek yol ve yöntemler, çeşitli internet sitelerinde detaylıca açıklanmıştır. Ulaşmanız çok kolay olacaktır.
Kesinlikle “aman sen de” kim uğraşacak demeyin!

Bilişim kelimesi muhtelif sözlüklerde; “İnsanların teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akılcı biçimde işlenmesi, bilginin elektronik cihazlarda toplanması ve işlenmesi bilimi, informatik” olarak açıklanmaktadır


Teknolojinin gelişmesi ile beraber artış gösteren bilişim suçları, “teknolojinin yardımı ile genellikle sanal bir ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi zarar vermek” olarak tanımlanabilir.
Bu alanda yapılan ve suç olarak tanımlanan ihlaller; Bilgisayar suçu, Bilgisayarla ilgili suç, Bilgisayar suçluluğu, Elektronik suç, Bilgisayar vasıtası ile işlenen suçlar, Bilişim suçları ya da suçluluğu, Bilişim ihlali gibi değişik terimlerle ifade edilmeye çalışılmaktadır.

İnternetin gün geçtikçe hayatımızın içine girmesi, alternatif haberleşme yöntemlerinin de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Zira internetin ucuz ve hızlı bir iletişim imkanı sağlaması birçok insanı, bu alanda haberleşmeye yöneltmiştir. Artık kişiler çeşitli programlar, sosyal paylaşım siteleri, e-posta hesapları, bilgisayar oyunlarının sohbet odaları ve birçok benzeri yollarla internetten haberleşmeye çalışmaktadır.

Son günlerde ülkemizdeki klavye delikanlılarının (bay-bayan) artmasından dolayı internette istemediğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz; tehdit veya hakaret içerikli, saçma sapan elektronik postalar  alabiliyoruz. Çözüm “Boş ver, bulaşma.” demek değil, yasal mücadeleye girmektir. Bir kişinin size tehdit, taciz veya küfür gibi içerikleri bulunan bir e-posta yollaması halinde, yasal işlem başlatma hakkınız saklıdır. Ülkemizde maalesef “Nasılsa bir şey yapılmaz.” düşüncesinin yerleşmiş olmasından dolayı, klavye delikanlılarıyla baş edilememektedir. Oysa ki, bu kişilere karşı bir kişi, iki kişi değil; tüm internet kullanıcıları olarak savaş (yanlış anlaşılmasın; yasal savaş) verilmesi gerekir.

Bu kişileri şikayet etmek için, size gönderilen  e-postaların “başlık” kısımlarıyla beraber çıktısını almanız yeterli olacaktır.

Kesinlikle vazgeçmeyin. Meydanı klavye delikanlılarına (bay-bayan) bırakmayın.  Asla, “Nasıl olsa bir şey yapılmaz” diye düşünmeyin.

Selamlarımla,

Mustafa KARAAHMETOĞLU

30.05.2013

 

Not 1; bu yazı,  http://www.egeweb.com/internet-ve-bilisim-suclari-y25.html sitesinden alıntılar yaplılarak yazılmıştır.

Not 2; eğer bu yazıyı yazarken, yararlandığım sitenin linkini vermemiş olsa idim ben de suç işlemiş olacaktım.

( Bilişim Suçları başlıklı yazı Mustafa Kara tarafından 6/3/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.