1 Kaptan 2 -ölümden Başkası Yalan-

 
Hayat, Kaptan için her ne kadar çekilmez bir noktaya gelmiş olsa da dik durması gerekiyordu. İçi içine sığmıyor, ancak kabullenemiyordu da. Bu duruma bağlı olarak ailesinde de huzur kalmamıştır.


Kaptan, kendisine yapılan bu haksızlığı, belki vicdana gelir düşüncesi ile Şaziment’e, mesaj yazarak anlatmaya çalışır. Ancak sonuç alamaz.


Bir gün, polis merkezinden aranarak ifade vermeye davet edilmesi ile bir kez daha yıkılır. Şaziment, Kaptanın yazmış olduğu mesajları toparlayarak, Savcılığa suç duyurusunda bulunur. Amacı kaptanın elini kolunu bağlamaktır.


Kaptan hakkında dava açılır. TCK ve Bilişim Suçları Kanunları çerçevesinde yargılanır ve sonuçta “hakaret”ten ceza alır. Ancak, daha önceden sicili temiz olduğu için, karar ertelenir. Yargılama sonucu, her ne kadar Kaptan aleyhine olsa da, karar ertelenerek lehine bir durum doğduğundan, Kaptan, karar açıklanınca gülümser.


Kaptanın ceza almasını bekleyen Şaziment bu olayı hazmedemez ve Kaptanın hacizli olan otomobiline “yakalama” koydurarak, icra yedi emin deposuna çekilmesini sağlar.
Şaziment, her türlü icra masrafını yatırmış olmasına rağmen, haciz tutanağını tebliğ ettirmezler ve satış istemezler. Kaptanın otomobili bir belirsizlik içerisinde, 3 aydır icra deposunda beklemektedir. Kaptanın, otomobil bankaya rehinli olması nedeniyle bir çekincesi yok, banka da devreye girecektir ancak, otomobilsiz kalmak Kaptana zor gelmiştir.


Otomobilin, icra deposuna çekilmesiyle, bozuk olan aile düzeni tamamen çıkmaza girmiş, eşi de, stresten uzak kalmak için evden ayrılmıştır. Evden ayrılmadan, Şaziment’in, avukatını arayarak “her ne kadar bizim Şaziment’e borcumuz yok ise de, lanet olsun, ben dosyayı kapatıp şehri ter edeceğim, bana yardımcı olun” demesiyle, avukat hanım kendisine yardımcı olacağını söyler.


Ertesi gün avukat hanım ile görüştüklerinde, avukat hanım, Şaziment’in “ben para pul istemiyorum, Kaptanın eşi ile de yüz yüze gelemem” dediğini anlatır.


Kaptanın eşi, bunda bir hayır vardır diyerek, bulunduğu şehirden bir süreliğine uzaklaşır.
Kaptan hayata ve yaşama tutunmaya çalışırken, kafasını dağıtmak için akşamları amca çocuklarının yanına gider vakit geçirir, bir taraftan da arabasını kurtarmak için çareler aramaktadır ama çare yoktur. Tek çare olmayan dosya borcunu icradan kapatmak. O da işine gelmez, dosyayı kapatacağı para ile “0” araba alınır diye düşünmektedir.


Günler hep bu düşünce ile geçer, bir taraftan da derslerine gitmektedir. Orada daha huzurlu hissetmektedir kendisini…


Her dönem yeni kursiyerler, ve her şey sil baştan yeniden.
Kaptanın üzerinde adeta kara bulutlar dolaşmaktadır. Başı bir türlü dertten kurtulmamaktadır, bunu da hep iyi niyetine bağlamaktadır.


07.06.2013 tarihi, hayatının dönüm noktası olur. Sabah kursiyerlerini de alarak eğitim alanına giderler. Çalışmaya başlarlar. Saat 11.00 olmuştur. Çalıştıracağı iki kursiyeri kalmıştır. Biri çalışmak üzere eğitim aracına biner.

 Kaptan, rutin bilgileri tekrarlar ve kursiyerine arabayı çalıştırmasını söyler. Yolu kontrol ederler, kursiyer sol sinyalini yakar, emniyet şeridinden, ana yola çıkmak isterken, Kaptan “kızım dikkatli ol, arkamızda üç dört tane motor sikletli çocuk var, onlara bulaşmayalım başımız derde girer” diyerek ikaz da bulunur. Yol müsait olunca, çalışmaya başlarlar. Vites büyütüp, küçülterek, dur kalk yaparak, eğitim alanı sonuna kadar giderler, oradan “U” dönüşü yapıp, başlangıç noktasına dönerler.


Tekrar “U” dönüşü yapacaklar ve çalışmayı bitireceklerdir. Kaptan, son hazırlıklarını yapması için kursiyerini uyarır. Kendisi de yolu kontrol eder ve “kızım arkada başka sürücü kursunun arabası var, onu bekle” diye ikaz eder. Kaptan yolu tekrar kontrol eder ve müsait olduğunu görünce, “kızım sen de yolu kontrol et ve dikkatli çık” diyerek “U” dönüşü yapmasını söyler. Ve manevra yapmaya başlarlar.


Ve bir anda kursiyerinin; “hocaaaam” demesiyle, otomobilin camlarının patladığını hisseder. Kursiyerine döndüğünde, camdan içeri girmiş bir kafa ve paramparça olmuş, kursiyerin sol omzunda…


Hemen otomobilden iner, kursiyerini sağ taraftan dışarı çıkarır, oradakilere, ambulansı ve jandarmayı aramalarını söyler. Arabanın diğer tarafına geçtiğinde korkunç bir manzara ile karşılaşır.


Kaptan ve kursiyeri “U” dönüşü yaparken, hızla gelen motor sikletli çocuk, onların şeridinde arabaya sol ön kapıdan şiddetle çarpmış, çarpmanın etkisi ile kafatası parçalanmış, arabanın kaportasına dağılmış, çocuğun başı camdan içeri girerek, kursiyerin sol omzunda kalmış ve anında olay yerinde son nefesini vermiştir.


Sürücü kurslarını direksiyon eğitimi yaptıkları kara yolu çift yönlü bir kara yoludur. Burada Motor sikletli, yaşları 15-17 arasında olan çocuklar, motorların üzerine balıklama yatarak, modifiye edilmiş motorları ile, çevredeki okulları ve orada direksiyon eğitimi yapanları hiçe sayarak, motor yarışları yapmaktadırlar.


Yine aynı şekilde, gece belirli bir saatte, anahtar bırakmacasına otomobil yarışları yapılmaktadır. Yetkililere defalarca ihbar telefonları gelmesine rağmen, bun yarışların önüne geçilememektedir.


Olay günü de kaza meydana gelmeden, jandarma ve polise çok sayıda “motorlu çocukların, motorların üzerine yatarak, yarış yaptıklarını, bir kazaya sebebiyet vereceklerini” belirten ihbar telefonları yapılmış, ancak jandarma gelinceye kadar, Kaptanın başına bu elim trafik kazası gelmiştir.


Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı yürütmekte olup sonucun ne olacağı belli değildir. Tek belli olan, 16 yaşında bir çocuğun motor tutkusu uğruna canını kaybetmiş olması, arkasında gözü yaşlı aile, çaresizlik içerisinde olan ve psikolojisini kaybetmiş bir kursiyer ve eğitmen ile, intikam ateşi ile yanıp tutuşan arkadaş çevresini bırakmış olmasıdır.


Son dönemlerde Kaptanın başında kara bulutlar dolaşmakta, ancak hep sabır diyerek dimdik ayakta kalmayı başarabilmiştir. Ve bu olay ona, yaşam ve ölüm arasında incecik bir çizgi olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır.


Şarkıda da dile getirildiği gibi;


"Geri döndüren gördün mü geçmişi
Boşa soldurdun o nazlı gençliği
Bir avuç toprak için yor kendini
Dünyada ölümden başkası yalan
Yalan başkası yalan
Zaman kendine benzetmez herkesi
Hesapsız açar baharlar pembeyi
Açmadığın dalda sözün geçer mi
Dünyada ölümden başkası yalan
Yalan başkası yalan
Sitem etme haberi yok dağların
Ellerini gözlerinle bağladın
Faydası yok geç kalınmış figanın
Dünyada ölümden başkası yalan
Yalan başkası yalan
 
Ne yazık ki doğru… Hayatta ölümden başkası yalan.
Dünyada ölümden başkası yalan.

Cenab-ı Allah yar ve yardımcımız olsun (amin)



Mustafa KARAAHMETOĞLU
11.06.2013    

( Kaptan 2 -ölümden Başkası Yalan- başlıklı yazı Mustafa Kara tarafından 11.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.