(Yaramaz/Erkek Çocuk)

İklimler güzelliğini serptiği anda
Başlarsın sessizce doğayla flörte
Sen gelmeden haberin gelir bölgeye
Kılcaldamarları çatlatıyorsun El Nino!

Issızlığında başlar fırtınaların kalplerde
Tüm canlılar sana duyarlıdır steplerinde
Kalbin başka beynin bir başka şarkılarla
Görünmeden çıldırtıyorsun ey.. El Nino!

Yemin mi ettin ızdıraplarını kusmaya?
Kriterlerin uyumsuz motivasyon delirmeye
Psikoterapisiz bekliyorum az kaldı oynatmaya
Sen girince bir öcü gibi hayallere El Nino!

İçimde şenlikler - dügünler huzursuz havada
Saz da vurur ki dertli ruhuma ızdırabın gibi!
Bütün korkularım itirazsız şimdi sana adapte
Gözlerim ufuklarda geleceğini bekler El Nino!

Yakup Icik
__________
__________
El Nino Hakkinda Kisa Bilgi!

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Arastirmalari Kurumu (NOAA), Pasifik Okyanusu’nun sicakliginin son 6 ayda ortalamadan 1 derece artis gösterdigini belirledi.
150 metre ve sig sularda bu isinma 4 dereceye kadar cikabiliyor.
NOAA’daki uzmanlar, El Nino’nun geri gelmesinin tüm dünyada seller, kurakliklar, gıda, su krizleri ve sosyal catismalar getirecegini söyledi.
Ispanyolca “Erkek cocuk” anlamina gelen ve her 3-7 yilda bir ortaya cikan El Nino’nun gelecek birkac ay icinde etkisini artirmasi bekleniyor.
Bilim adamlari, etkisi bir yil boyunca sürecegi öngörülen El Nino’nun ne kadar yikici olacagini henüz kestiremiyor ancak gelecek 3-4 yilin oldukca sicak gececegi tahminler arasinda.
Kayitlara gecen en sicak yillardan biri olan 1998’de dünyayi vuran El Nino, Asya ve Avustralya’da 2 bin kisinin ölümüne, milyarlarca dolarlik tarim ürünlerini yok olmasina sebep olmustu.

*** EL NINO NEDİR?

Nino, atmosfer ile okyanus akintilarinin Dogu Pasifige dogru bir ilik su akimi olusturmalaridir. Güney Amerika’nın kuzey bati sahili açiklarinda okyanusun vahim sekilde isinması gibi bir sonuc ortaya koyacak sürecin baslamasiyla bir kartopu etkisi olusur. Bu, okyanusun derinliklerindeki suyun yüzeye dogru yükselmesini engeller...

...NOT:ispanyanin kanarya adalarindan (teneriffa) adasi baskenti santa cruz da 2006 da izin yaparken yerli halkin hizla yayilan "El Nino geliyor" dedikodusunun halkta ne denli korku olusturdugunu gözlemleyerek ele almistim bu siiri...
( El Nino başlıklı yazı pandomim tarafından 9/26/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.