Sigaranın sağlığa ve çevreye olan zararlarını hemen hemen her gün, bir yerlerde okuruz veya izleriz.
Hafta sonu bir arkadaşın düğünündeydik. Bayanlar tuvaletındeki görüntü üzerine, bu kez ben de sigara konusunda yazmak istedm.Her taraf sigara izmariti ve kül doluydu. Dumandan nefes almak bile çok zordu. Anneler çocuklarını tuvalete getirmeye çekiniyorlardı. Hele astımı olan küçük çocukların , tuvalete girmeleri annelerini korkutuyordu. Peki. ya sonra biz Türk Bayanları için söylenecek sözleri düşünmek bile istemiyorum. Bu gördüğüm, ilk rezalet değildi ve sonuncusu da olmayacaktı. Avustralya’ da bütün kapalı mekanlarda sigara içmek yasaklanmış olduğu halde, bana göre bu davranışın tek nedeni başkalarının haklarına yapılan saygısızlıktır. Bildiğim kadarıyla bizim toplumumuzda, evlerimizde asla sigara içilmez ve hatta gelen misafirlerin çocuklarımızın yanında sigara içmeye kalkması, ev sahibine yapılan saygısızlık olarak düşünülür. Tabı bu evlerdeki sigara yasağını sadece evinin boyası ve perdelerini düşünerek uygulayan bayanlarımızda çoğunlukta. Çocuklarımıza bu haksızlığı yapanlar, bu zihniyete sahip bencil kişilerdir.
Hepimizin bildiği gibi sigara alışkanlığı genellikle özenti ve taklıtle başlar.Bazen gençler, büyüklerin yasaklarına karşı çıkmak için, bu kötü alışkanlığa başlarlar ve bütün zararlarını bilerek bu kötü alışkanlığa devam ederler. Avustralya’ da bizim ülkemizin aksine, eğitim düzeyi yükseldikçe sigara kullanma oranı düşer. Çünkü sigaranın insana modern bir görüntü vermediğinin farkındadırlar. Nikotin bağımlılığının bilinen bazı zararları akciğer kanserlerinin %86 dan fazlasına neden olduğu, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı, yüksek tansıyon, beyin kanaması, felç, kemik erimesi ve binlercesi...
Şimdi yazdıklarıma bakınca sigara ve sigara bağımlılığı ve bu alışkanlığı bırakmanın çok zor olduğu konusunda hiçbir fikrim olmadığını düşünebilirsiniz.Tam aksine bu alışkanlığı ve alışkanlıktan kurtulmanın çok kolay olduğu konusunda bilgi vermek isterim. Yıllarca sigara kullandım ama hamileliklerim, çocuklarımın beslendiği sürede ve asla ev içinde sigara içmedim. Sonunda 15 yıl önce ben bunu kullanmıyacağım dedim ve bir daha elime almadım. Önemli olan tek şey kesin karar vermek ve uygulamak.Azaltarak sigara bırakmak insanın kendisini aldatmasından başka bir sonuç vermez.
Burada benzer bir öğretici hıkaye anlatmak istiyorum. Bir gün bir kurt kapana yakalanmış. Bütün uğraşmalarına karşın kendisini tuzaktan kurtaramamış. Bir kaç gün geçmiş kurdun bir ayağı kangren olmuş. Kurt çok düşünmüş , ya bir ayağından vazgeçecek, ya da ölecekmiş. Sonunda bir ayağını koparıp kapandan kurtulmuş ve yaşamayı tercih etmiş. Özellikle çocuklarının yanında sigara içen. onların sigara dumanı içinde uyumalarına yol açan anne ve babalar, onların körpe ciğerlerini kanser olma yönünde etkiledikleri gibi, erken yaşta sigara tiryakisi olmaya da itmektedirler. Bunu b ilen ana-baba, çocuklarını daha sağlıklı bir ortamda yetiştirmek için kendi tiryakiliklerini, önleyebilecek psıkolojik bir gelişme gösterebilirlerse, önemli bir başarı elde ederler. Daha büyük başarıyı ise sigarayı tümüyle bıraktıkları zaman göstermiş olurlar. Sağlıklı ve iyi ana-baba olma isteği sayesinde sigara tutkunluğundan vazgeçebilen insan önemli bir iç başarı kazanmış olur.
Sigara tiryakisi bir kişinin, kendi sağlığı ve ailesinin sağlığını düşünerek sigarayı bırakmaya karar vermesi ve verdiği kararı uygulaması irade gerektirir.
Siz de sigaradan daha güçlüyüm diyebiliyor musuz?

( Sigaradan Daha Güçlüyüm Diyobiliyor Musunuz başlıklı yazı BelkızGÜNAYDIN tarafından 1.11.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.