13.12.2015 tarihinde Pazar günü Malatya’da Uluslararası Dezavantajlılar Gençlik ve Spor Kulübü (UDAD) Malatya Şubesi tarafından “Hayatı Paylaşmak İçin Bir Dakika Engelli Olur musun?” isimli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Uluslararası Dezavantajlılar Gençlik ve Spor Kulübü (UDAD) Malatya Şubesi öncülüğünde Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Derneği (MASTÖB) Gençlik Kolları ve Gençlik Konseyi işbirliğinde Malatya Park AVM’de gerçekleştirilen etkinliği basında ve sosyal paylaşım sayfalarında takip edebildiğim kadar katılan yetkili yetkisiz vatandaşlara empati kurmalarını sağlayarak engellilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekebilmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiş.

Yapılan etkinliğe Uluslararası Dezavantajlılar Gençlik ve Spor Kulübü (UDAD) Malatya Şubesi, Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Derneği (MASTÖB) Gençlik Kolları ve Gençlik Konseyi yöneticileri ile üyelerinin yanı sıra Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’da katılmış.

Etkinliğe katılan vatandaşlara engellilerin hayatta karşılaştığı zorlukları anlayabilmeleri amacıyla kiminin tekerlekli sandalyeye oturmaları kiminin ise gözlerinin siyah bantlarla kapatılarak beyaz baston ile yürüyebilmeleri sağlanarak bir iki dakikalığına empati yapmaları istenmiş.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’da birkaç dakikalığına kapalı alan içerisinde düz zeminde tekerlekli sandalyeye oturarak kullanırken vatandaşlardan bazıları da gözlerini siyah bantlarla kapatarak beyaz baston ile yürüyüş yapmaya çalışmışlar. Tabii gözleri bantlarla yürüyenlerin sağında, solunda ve arkasında kontrol edenlerle birlikte yürümeye çalışıp sözüm ona görme engelli arkadaşların yaşadığı sıkıntıları anlamak için empati yapmaya çalışmışlar.

Etkinliğe katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, yaptığı konuşmada her insanın bir engelli adayı olduğunu ve bu anlamda etkinliği anlamlı bulduğunu belirterek programa katkı sunanlara teşekkür ettikten sonra, "Her zaman engelli kardeşlerimizi anlamamız gerekiyor" diyor.

Şunu peşin peşin belirteyim ki bu etkinliği tertipleyenler ile katılanların hiç birini gerek katıldıkları etkinlikten dolayı gerekse de engellilere karşı art niyetli olduklarını düşünmüyorum. Tamamen iyi niyetli bir düşünceyle yapıldığını ve katılım sağlandığının farkında ve bilincindeyim.

Ancak bu tür etkinlikleri yapanlar ile etkinliğe katılanların iyi niyetli olmaları onların yanlışlarını ve eksiklerini dile getirmeyeceğiz ve eleştirmeyeceğiz anlamını da taşımıyor. Bir engelli kişi olarak benim yaşadığım sorunuma dikkat çekmek amacıyla yapılan etkinlikte gördüğüm yanlışları ve eksikleri eleştirmek başta benim en doğal hakkımdır. Şimdi gelelim konuyla ilgili diyeceklerime.

Tekerlekli sandalye kullanan bir engelli kişi olarak benim yaşadığım sorunu yine benim gibi tekerlekli sandalye, koltuk değneği, ortez ve protez kullanan engelli arkadaşım anlayamazken, beni dünyaya getiren ve yetiştiren ailem dahi anlayamazken sizler bir iki dakikalığına kaymak gibi düz zeminde tekerlekli sandalyeye oturarak ve iki tane çember çevirerek mi anlayacaksınız?

Gözlerinizi siyah bantlarla birkaç dakikalığına kapatıp beyaz baston ile yürümeye çalışarak mı benim görme engelli arkadaşımın sorununu anlayacaksınız?

Merak ediyor ve soruyorum şimdi o kaymak gibi düz zeminde, trafiğe kapalı alanda ve iki tane plastik nesnelerle sözüm ona yaptığınız parkurlarda iki dakika çember çevirmeyle ya da gözlerinizi bağlamayla ne anladınız? Sayın Hacı Uğur Polat beye ve etkinliğe katılanların tamamına da yaptıkları empatiyle ne anladıklarını açık açık soruyorum?

Benim caddelerde ve sokaklarda yaşadığım sorunu, kaldırımlara çıkıp inemediğimi, çıkmaya çalışırken sandalyemden düştüğümü, araçlar arasında sırtımda kefenlerle gitmek zorunda kaldığımı ve defalarca ölümle burun buruna geldiğimi, tuvaletim geldiğinde altıma etmemek için kendimi sıktığımı, gittiğim lokantalara, mağazalara, kurumlara, eczanelere, bankalara ve daha onlarca resmi veya özel işyerlerine giremeyerek kapıda beklemek zorunda bırakıldığımı ve o anlarda neler hissettiğimi anladınız mı?

Yapmayın gözünüzü seveyim yapmayın. Engellileri ve onların yaşadığı sorunu bu şekilde ne anlayabilirsiniz, ne de anlayamadığınız gibi çözüm de getiremezsiniz. Yaptığınız, yaptıklarınız ancak şovdan öteye gitmeyecektir. Bilin ki bu yapılanlar, yaptıklarınız bizleri daha da çok incitmektedir. Siz iki dakika sonra gözlerinizde ki bantları sökerek ve ayağa kalkıp yürüyerek oradan ayrılarak gideceksiniz. Gittiğiniz gibi birde “Engellilerin yaşadıklarını çok iyi anladık. Her zaman onları anlamamız gerek. Allah yar ve yardımcıları olsun. Her insan bir engelli adayıdır.” gibi sözler sarf edeceksiniz.

Unutmayın ki engelli adayı değilsiniz, er veya geç her insan ama her insan bu engelliği kesinlikle yaşayacaktır. Bunun garantisini veriyorum sizlere…

Sözün özü, buradan Yeşilyurt Belediye Başkanımız sayın Hacı Uğur Polat beye ve onun şahsında büyükşehir belediye başkanımız başta olmak üzere diğer tüm belediye başkanlarımıza seslenerek sormak istiyorum.

Sorunlara çözüm getirmek sizlerin asli görevleriniz olduğunu belirtmeme gerek yok, bunu sizlerde biliyorsunuz zaten. Belediye Başkanı olduğunuz andan itibaren şu ana kadar engellilerin ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik sorunlarından hangilerine çözüm getirdiniz? Getirdiğiniz çözümler neredeyse sizlerle oraları birlikte gezmeye hazırım. Tabii benim tekerlekli sandalye ye oturarak ve gün boyu benimle birlikte olarak. Sadece kendi yaptığınız hizmetlerin olduğu cadde, sokak, park, bina, sosyal, kültürel alanlar vb yerleri gezip dolaşacağız.

Seçilmiş ve atanmış yetkililerimiz, empati mi yapmak istiyorsunuz? Buyurun sizlerden bir gününüzü bana ayırmanızı ve benimle geçirmenizi istiyorum. Ne dersiniz bu davetime? Cevaplarınızı bekliyorum…

Ali Haydar KOYUN

Engelli Aktivist/Disabled Activists

E-Posta: [email protected]

https://twitter.com/alihaydarkoyun

( Sayın Polat, Ailemin Dahi Anlamadığı Beni İki Dakikada Nasıl Anladınız? başlıklı yazı AliHaydar tarafından 24.12.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.