TÜRK-İSLÂM BİLGİNLERİ - 2

Ayten DİRİER

XIII. YÜZYIL
-Bitruci : ( 13. yüzyıl ), Kopernik'e öncülük eden astronom bilim adamı.
-İbni Baytar : ( 1190 - 1248 ) Ortaçağın en büyük botanikçisi ve eczacısıdır.
-İbni Ebi Useybia : ( 1203 - 1270 ) Tıp Tarihi hakkında eşsiz bir eser veren doktor.
-İbnü-n nefis : ( 1210 - 1288 ) Küçük kan dolaşımını bulan ünlü islam bilgini.
-Kazvini : ( 1203 - 1283 ) Ortaçağın Herodot'u, müslümanların Plinius'u , astronom ve coğrafyacı bilgin.
*Nasirüddin Tusi : ( 1201 - 1274 ) Trigonometri sahasında ilk defa eser veren, Merağa rasathanesini kuran, matematikçi ve astronom.
-Necmeddinü-l Mısri : ( 13 yüzyıl ) Çağının ünlü astronomlarından.
-Şihabettin Karafi : ( ? - 1285 ) orta çağın en büyük fizikçi ve hukukçularından.

XIV. YÜZYIL
-İbni Battuta : ( 1304 - 1369 ) Ülke ülke , kıta kıta dolaşan büyük bir seyyah. Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’ni ayrıntılı bir şekilde ünlü Seyahatname’sinde anlatır.
-İbn-i Haldun: ( 1332 - 1406 ) Sosyolojinin Babası. İbn Haldun, İslâm âleminin yetiştirdiği en büyük sosyoloji ve tarih felsefesi bilginidir. Esas adı Abdurrahman bin Muhammed bin Haldun olan ünlü bilgin, Tunuslu asil bir ailenin çocuğudur. Babasının gözetiminde ciddî bir eğitim gördü ve ilk olarak Kur’ân-ı Kerîmi ezberledi. İbni Haldun, Memlûkler Döneminde çağın en büyük kültür merkezi Kahire’ye yerleşip, Tarih ve Sosyoloji’yi ilim haline getirdi. Psikolojiyi tarihe uygulayarak , ilk kez tarih felsefesi yapan büyük bir İslam tarihçisidir. Aynı zamanda Şehircilik Uzmanı idi.
-İbni Hatip : ( 1313 - 1374 ) Çağında Avrupa’yı kasıp kavuran Vebanın,bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklayan doktor.

*Kemalettin Demiri: İlk Zoolojik Ansiklopediyi hazırlayan bilgin. Varlıkların yaratılış özellikleri üzerine geniş incelemeler yaparak eserden müessire, Yüce Yaratan'ın sonsuz kudretini nazarlara vermeye çalışan Kemaleddin Demîrî (1349-1405) ünlü bir zooloji bilginidir. Batılılardan 400 yıl önce zooloji konusunda ilk ansiklopediyi yazan bu bilginimiz Kahire'de doğdu. “Hayatül Hayavan” isimli kitabı yazmıştır.

-Ebu'l Fida : ( 1271 - 1331 ) Büyük bir bilgin, tarihçi ve coğrafyacıdır
-Kemaleddin Farisi : ( ? - 1320 ) İbni Heysem ayarında büyük İslam matematikçisi, fizikçi ve astronom.
*Şemsettin Halili : ( ?-1397 ) Büyük bir astronomi bilginidir.

XV. YÜZYIL
-Gıyasüddin Cemşid : ( ? - 1429 ) Matematik alimi. Ondalık kesir sistemini bulan Cemşid, cebir ve astronomi bilginidir.
*Kadızade Rumi : ( 1337 - 1430 ) Çağını aşan büyük bir matematikçi ve astronomi bilgini. Osmanlının ve Türklerin ilk astronomudur.
*Uluğ Bey : ( 1394 -1449 ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir alim ve hükümdar. Timur’un torunudur. Uluğ Bey, Semerkant'ta bir medrese ve bir de rasathane yaptırmıştır. Kadı Zade bu medreseye başkanlık etmiştir. Rasathane için yörede bulunan tüm mühendis, alim ve ustaları Semerkant'a çağırmıştır.
Gözlemevinin yönetimini Bursalı Kadızade Rumi ile Cemşid'e vermiştir. Cemşid, gözlemlere başlandığı sırada ve Kadı Zade de gözlemler bitmeden ölmüştür. Gözlemevinin tüm işleri o zaman genç olan Ali Kuşçu'ya kalmıştır. Bu gözlem üzerine Uluğ Bey, ünlü Zeycini düzenlemiş ve bitirmiştir. Zeyç Kürkani veya Zeyç Cedit Sultani adı verilen bu eser, birkaç yüzyıl doğuda ve batıda faydalanılacak bir eser olmuştur. Zeyç Kürkani bazı kimseler tarafından açıklanmış ve Zeyç'in iki makalesi 1650 yılında Londra'da ilk olarak basılmıştır. Avrupa dillerinin birçoğuna, çevrilmiştir. 1839 yılında cetvelleri Fransızca tercümeleriyle birlikte, asıl eser de 1846 yılında aynen basılmıştır.
*Ali Kuşçu : ( ? - 1474 ) Ünlü Türk astronomi ve matematik bilginidir.Fatih Döneminde
İstanbul’a yerleşip, çalışmalarını sürdürdü.
*Akşemseddin : ( 1389 - 1459 ) Pasteur’den önce Mikrobu bulan ilk bilim adamı. İstanbul fethinin manevi babasıdır. Fatih Sultan Mehmet'in Hocasıdır.
*Fatih Sultan Mehmet : ( 1432 - 1481 ) İstanbul’un fethi için Macar Urban’la birlikte Havan topunu icad eden, yivli topları döktüren padişahtır. Fatihin kendi icadı ve adı "şahi" olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu. Bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu.
-İbni Macit : ( 15 yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek hindistana ulaştı.
*Mürsiyeli İbrahim : ( 15 yüzyıl ) Piri reisten 52 sene önce bugünkü uygun Akdeniz haritasını çizen haritacı. Günümüzden 500 sene önce kadar önce yaşamıştır.
*Sabuncu Oğlu Şerefeddin : ( 1386 - 1470 ) Fatih devrinin ünlü doktor ve cerrahlarındandır. Deneysel fizyolojinin öncülerindendir.

XVI. YÜZYIL
*Mimar Sinan: ( 1489 - 1588 ) Mimarların Piri. Mimarlık tarihimizin ve hatta dünya mimarlık tarihinin en ünlü ve dahi şahsiyetlerinden olan Mimar Koca Sinan, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat devirlerinde yaşamıştır. Dünya yapı sanatının şüphesiz en ustalarındandır. Daha önce klasik ölçü ve kararlarına kavuşmuş olan Türk mimarlık sanatında, kendi dehasıyla değişik oran, biçimler ve tarzlar deneyerek yeni tercihler ortaya koymuştur. Cami, köprü, han, hamam, çeşme gibi yüzlerce eseri arasında Süleymaniye ve Selimiye camileri görenleri hayran bırakmaktadır.
-Mağribi : ( 16 yüzyıl ) Çağının en büyük matematikçilerinden . Mağribinin eseri olan Tuhfetü'l Ada isimli kitabında üçgen, dörtgen, daire ve diğer geometrik şekillerinin yüz ölçümlerini bulmak için metodlar gösterilmiştir.
*Piri Reis : ( 1465 - 1554 ) 400 sene önce bu günküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacı. Amerika kıtasının varlığını kristof kolomb 'dan önce bilen ünlü denizci. *Seydi Ali Reis : ( ?-1562 ) Ünlü bir denizci, matematik ve astronomi alimidir.
*Takiyyüddin Er Rasit : ( 1521 - 1585 ) İstanbul rasathanesi ilk kuran çağından çok ileride asrın önde gelen astronomi alimidir. .
*Ahi Ahmet Çelebi : XVI. Yüzyılda böbrek ve safra ile ilgili çalışmalar yaptı.
*Altuncuzade, aynı yüzyılda idrar yolları konusunda başarılı çalışmalar yaptı. *Mumin Mukbil, aynı dönemde göz hastalıklarını resimlerle anlattı. *Şemsettin İtakii, resimli anatomi kitabı yayınladı.

XVII. YÜZYIL
*Evliya Çelebi: (1611-1684) Meşhur Seyyah ve Seyahat Yazarı Evliya Çelebi, seyahat edebiyatımızın unutulmaz sevimli ve saygın bir sîmasıdır. Kendisine has o tatlı, akıcı, arı, duru ve sürükleyici üslûbuyla çağına damgasını vurmuş güçlü bir yazar, coşkun bir şâir, hattat, nakkaş ve bir mûsıkîşinastır. 1611'de İstanbul'da gözlerini dünyaya açtı. Babası ünlü velî Ahmed Yesevî'nin soyundan gelen derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir. Kanunî'nin Zigetvar Seferi'nde büyük hizmetleri olan, pirinç levhalar üzerine oyma işleyen sanatkâr, hattat bir baba... Kırk yılı aşkın süre Osmanlı ülkesini ve diğer ülkeleri dolaşarak yazmış olduğu eseri ile adeta bütünleşmiş olan Evliya Çelebi 17. yüzyılın önde gelen gezginlerdendir. Seyahatnâme adlı eserinde verdiği bilgilerle, dönemini her yönüyle aydınlatır.
*Lagarî Hasan Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Füzeciliğin atası, Osmanlılarda ilk defa füze ile uçan bilgin.

*Hazerfan Ahmed Çelebi: Uçmayı Başaran İlk Türk Hezarfen Ahmed Çelebi, dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilginidir. Onyedinci yüzyılda yaşadığı, 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan Dördüncü Murad zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Evinde deneylerle de uğraşan Hezarfen Ahmed Çelebi, Planörcülüğün öncüsüdür.
*Katip Çelebi : ( 1609 - 1657 ) Osmalılarda rönesansın müjdecisi, coğrafyacı ve fikir adamı öncüsü sayılır.

XVIII. YÜZYIL
*İbrahim Efendi : ( 18 yüzyıl )Osmanlılarda ilk denizaltıyı gerçekleştiren mühendis
*İbrahim Hakkı : ( 1703 - 1780 ) Erzurumlu, büyük bir sosyolog, psikolog, astronom
ve fen adamı. En ünlü eseri Marifetnâme, Burçlar, insan fizyolojisi ve anatomisinden bahsetmiştir.
*İsmail Gelenbevi : ( 1730 - 1791 ) 18 yüzyılda Osmanlıların en güçlü matematikçilerinden.
*Kambur Vesim : ( ? - 1761 ) Verem mikrobunu Robert Koch'dan 150 sene önce keşfeden ünlü doktor.

XIX. YÜZYIL
*Ahmet Cevdet Paşa: Tarih ve hukuk alanında eserler verdi. Mecelle diye bilinen Medeni Kanun ve Cevdet Paşa Tarihi adlı eserlerle ünlendi.

XX. YÜZYIL
-Abdüsselam : ( 1926 - 19 ) Pakistanlı Fizik Bilgini İlk nobel ödülü alan müslüman bilim adamı.
*Kurşunoğlu Behram : ( 1922 - ? ) Genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan beyin güçlerimizden. Prof. Behram Kurşunoğlu Amerika’da Florida üniversitesinde teorik fizik merkezinde başkanlık yaptı.
S O N U Ç
Yaşadıkları dönem ve sonrasını aydınlatan Türk-İslâm Bilginlerinin arasına; edebiyat,tasavvuf ve sosyal bilimlerle uğraşan bilginlerimizin yanı sıra Cumhuriyet Döneminde yetişenleri almadım. XI ve XIII. Yüzyıllarda “şefkat ve hoşgörü” diyarı olarak anılan Anadolu’ya sığınan ve yetişen birçok bilginden, Mevlâna Celaleddin-i Rumi, Muhyiddin Arabi ve Yunus Emre Yaradılış ile ilgilenmiş, bu alanda eserler vermiştir. Yunus Emre(1238-1320), Big Bang Teorisini, 700 yıl önce bir şiirinde** çok güzel anlatmış. Tasavvuf ve Halk Edebiyatı’mızın ünlü şairinin Yaradılışı böylesine gerçekçi anlatmasına şaşmamak gerek. Ömer Hayyam’da günümüzde dörtlükleriyle anılırken, bilgin yönü göz ardı ediliyor. O dönem bilgin ve yazarlarının birkaç alanla uğraştığı unutulmamalı... Mevlevilerin Sema-ı gezegenlerin Güneş etrafında dönüşünden başka bir şey değildir. Bu bilginler deryadan damlalardır, detaylı araştırılsa ortaya kitaplar çıkar.
Batı ve Doğu’nun merkezi yerinde bulunan ve büyük uygarlıklara mekan oluşturan İslâm Dünyası’nın içine düştüğü kör döğüşlü karanlıktan silkinip, aydınlığa çıkması ve akla(rasyonel) dayalı çalışmalar dilerim. Sosyal ilerlemeyi sağlayacak tek vasıta bağımsız düşünce, vicdan ve kaleme dayali bilimdir. Unutmayalım ki, göklerimizde ara sıra görülen parıltılara rağmen, arzulanan düzeyde değiliz. Atatürk’ün direktifi yolumuzuaydınlatsın: “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, kendinde büyük işler yapma gücünü bulacaktır.”
-----------------------------------------------------------------------------------------------
** Yunus Emre ve Bing Bang Teorisini, değerli arkadaşımız Erturan Elmas ilerde yazacaktır.

KAYNAKLAR
-A.Adnan Adıvar : Osmanlı Türklerinde İlim, İstanbul-1970
-Bahriye Üçok : İslâm Tarihi, Emeviler-Abbasiler, Ankara-1979
-Bernard Lewis : ORTADOĞU, T:Mehmet Harmancı, Yeni Binyıl-1996
-Çağatay Uluçay : İlk Müslüman Türk Devletleri, 2.baskı, Ankara-1975
-Erturan Elmas :http://yazimhane.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=526
-Erturan Elmas :http://blog.dergibi.com/2008/01/06/yunus-emre-ve-bing-bang-teorisi/
-Lütfi Göker : Fen Bilimleri tarihi ve Türk_İslâm Bilginlerinin Yeri,MEB. İstanbul-1998
-Osman Turan : Selçuklular Tarihi ve Türk-İslâm Medeniyeti, 3.baskı, İstanbul-1980
-www.forum.donanımhaber.com
-www.türkçebilgi
www.Netpano


( Türk-islâm Bilginleri - 2 başlıklı yazı AytenDirier tarafından 3/16/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.