ÇANAKKALE SAVAŞLARINI KİM KAZANDI? 2-BOĞAZLAR, AH BOĞAZLAR…

Alman tehlikesi karşısında, Rusların tarihî hülyalarını kerhen kabullenen İngiltere, Osmanlıların ısmarladığı iki savaş gemisine el koyarken; Boğazların savunmasız kalarak, Rusya’nın eline geçmesini de istemiyordu.
Bu nedenle Akdeniz’de rahatlıkla ele geçirebileceği Goben ve Breslau adlı Alman gemilerinin, Osmanlı donanmasına katılmasıyla Boğazların güvenliğinin sağlanabileceğini düşünerek, ikili oynamış ve gemilerin Çanakkale Boğazına girmelerine fırsat vermişti. Bu sayede:
-İngiliz Donanması 2 gemi kazanırken, Alman donanması 2 gemi kaybetti,
-Osmanlı donanması güçlenirken, Rusya Karadeniz’e kıstırıldı.
-Boğazların Rusya’nın eline geçmesi engellendi.
-Osmanlı İmparatorluğunun Almanya yanında savaşa girmesi sağlanarak,Rusya’nın Almanya’ya yanaşması önlendi. (İşin ilginci aynı sıralarda Almanya da, Osmanlıları savaşa sokmak için Rusya ile anlaşma blöfünü yapıyordu.)

İngiliz ve Fransız elçileri, Osmanlı İmp’luğunun Almanya yanında savaşa katılmasını önlemek için -pek de inandırıcı olmayan- girişimlerde bulunurken, Rus elçisi endişeyle koşturup duruyordu. Osmanlı İmp’luğu savaşa girerse;
-Boğazları kapatacak,
-Rusya’nın Batı ile bağlantısı kesilecek,
-Almanlar karşısındaki Rus orduları bölünüp, savaştığı cepheler artacaktı.

Ruslar çaresizlik içinde kıvranırken,İngiltere Boğazları güvenceye almanın rahatlığı içinde, ikinci şeytanî planını uygulamaya koydu. Rusya’nın Doğu Anadolu ve hinterlandından Orta Doğu’ya inmesini engellemek için aşağıdaki önlemleri aldı:
-Basra Körfezi kuzeyinde General Belemain komutasında askerî önlemler.
-Kahire Yüksek Komiseri Kitchener ve yerini alan Mac Mahon aracılığıyla, (Fransız çıkarlarına zarar vermeden) Haşimi Ailesi liderliğinde Arapları
Osmanlılara karşı kışkırtarak, bağımsızlık sözü vermek. (Böylece Halife Padişahın fetva yetkisi geçersiz kılınıyordu.)

Osmanlı İmp’luğu daha savaşa girmeden bu önlemleri alan İngiltere, bir taşla iki kuş vuruyor, Türklere karşı Müslüman Sömürge askeri kullanma olanağını da elde ediyordu.

Savaş başlarında Boğazlar ve Orta Doğu’da Rusya’yı saf dışı bırakan İngiltere, Osmanlı İmp’luğunu da tarihe gömmek üzere harekete geçti.

./..





( Çanakkale Savaşlarını Kim Kazandı? 2-boğazlar, Ah Boğazlar… başlıklı yazı AytenDirier tarafından 18.03.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.