Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 3.03.2018
Okunma Sayısı : 2229
Yorum Sayısı : 0

ALLAH’IN MURADI NEDİR?

          Allah’ın muradı insanların birlik olması ve vahdeti oluşturmasıdır. Bu yüzden Hanif dini dediği İslam dinini indirerek kendisine teslim olmamızı emretmiş. İslam dininin temeli vahdet, tevhid ve teslimdir. Teslim olanlar Müslümandır. Müslümanlar tefrikaya düşmeyen tariki müstakim üzere olanlardır.

11/HÛD-118: Ve lev şâe rabbuke le cealen nâse ummeten vâhideten ve lâ yezâlûne muhtelifîn(muhtelifîne).                                                                                                                          Ve Rabbin, şâyet dileseydi insanları tek bir ümmet yapardı. Oysa ihtilâflar devam edecek.

11/HÛD-119: İllâ men rahime rabbuk(rabbuke), ve li zâlike halakahum, ve temmet kelimetu rabbike le emleenne cehenneme minel cinneti ven nâsi ecmaîn(ecmaîne).                               Rabbinin rahmet ettiği (Rahîm esmasıyla tecelli ederek rahmet nuru gönderdiği) kimseler (ihtilâfa düşmeyip Allah'a ulaşmayı dileyenler) hariç. Ve onları (insanları), bunun için (ihtilâfa düşenlerle düşmeyenleri ayırmak için) yarattı. Rabbinin (ihtilâfa düşenler yani Allah'a ulaşmayı dilemeyenler için) sözü tamamlandı: Cehennemi mutlaka tamamen insanlar ve cinlerle dolduracağım.

         Allah dileseydi tek bir ümmet yaratırdı ama o zaman imtihanların bir kıymeti olmazdı. O yüzden kutsal kitapların tamamında Allah’a ulaşma dileğini, mürşide tabi olmayı, sıratı müstakim üzerinden nefs tezkiyesi ve tasfiyesi ile ruhu, veçhi, nefsi ve iradeyi teslim etmeyi tüm insanlara farz kılmıştır. Sıratı müstakim üzere olanlar ehli tarik olan fırkai naciyeyi ve 73.cü fırkayı oluştururlar.

          Allah’a ulaşmayı dilemeyenler ise dünyadaki 72.ci fırkanın içinde olan tüm fırkaları oluştururlar.

          Allah’a ulaşmayı dileyenlere Allah rahim esmasıyla tecelli eder. Bu kişiler takva sahibi olarak şirkten ve fırkalara ayrılmaktan kurtulurlar.

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).                                                                                                                             O'na (Allah'a) yönelin (Allah'a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.

          Allah’a ulaşmayı dilemeyenler şirkte olan fırkalara ayrılan ve 72. Fırkayı oluşturanlardır.

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ(şiyean), kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).                                                                                                                                   (O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.

          Onların bilgileri faydasız bir ilimdir ve onlar hevalarını ilah edinmiş Allah’ın dalalette bıraktığı insanlardır.

45/CÂSİYE-23: E fe reeyte menittehaze ilâhehu hevâhu ve edallehullâhu alâ ilmin ve hateme alâ sem’ihî ve kalbihî ve ceale alâ basarihî gışâveh(gışâveten), fe men yehdîhi min ba’dillâh(ba’dillâhi), e fe lâ tezekkerûn(tezekkerûne).                                                       Hevasını kendisine ilâh edinen kişiyi gördün mü? Ve Allah, onu ilim (onun faydasız ilmi) üzere dalâlette bıraktı. Ve onun işitme hassasını ve kalbini mühürledi. Ve onun basar (görme) hassasının üzerine gışavet (perde) çekti. Bu durumda Allah'tan sonra onu kim hidayete erdirir? Hâlâ tezekkür etmez misiniz?

 

Allah razı olsun.

Burhan AKSU

( Allahın Muradı Nedir başlıklı yazı mihrimah tarafından 3.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu