1 Evlerde Köpek Beslemek Dinen Uygun Mudur?

Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 4.04.2018
Okunma Sayısı : 1065
Yorum Sayısı : 0

EVLERDE KÖPEK BESLEMEK DİNEN UYGUN MUDUR?

         Yaratılanları seveceğiz yaratandan ötürü. Allah’ın yarattığı bütün varlıkları seveceğiz, şefkat ve merhamet göstereceğiz. Ama en çok Allah’ın aşkından severek yarattığı, ruhundan ruh üfürdüğü eşrefi mahlûkat yani yaratılmışların en şereflisi dediği ve en çok sevdiği insanı seveceğiz. Köpek sevgisi insan sevgisinin önüne geçemez, geçmemelidir. Avrupada çocuk yapmayan insanlar evlerinde köpek beslemektedirler. Bu moda son zamanlarda ülkemizde de sosyete kesiminde hızla yayılmaktadır. Ben yazık Altınolukta kalıyorum. Sahilde herkesin elinde bir köpek sanki çok büyük bir iş yapıyormuş ve çağdaşlık elde çocuk gezdirmek yerine köpek gezdirmekmiş gibi dolaşmaktalar. Sahil köpekten geçilmiyor. İnsanların sıkıntılarından bir kelime bahsetmeyenler oturmuşlar köpeklerin hak ve sıkıntılarından muhabbet edip köpekler üzerinden arkadaşlıklar kuruyorlar. Üstelik ellerinde birer naylon torba ile köpeklerinin pisliklerini toplayacakları yerde ulu orta kakalarını yaptırıyorlar utanmadan. Köpek beslemek sorumluluk ister. Tabii ki köpek de bakılsın ama aç insanların olduğu dünyamızda kuaförü, pedikürü, özel doktorları ve giyimleri ve mamaları için bir çocuğun bakım masrafından fazla masraflar edilerek köpekler beslenmektedir. Ama bu insanlar garip ve açları görmüyorlar, zekatlarını, sadakalarını vermiyorlar. Sorsan hepsi Müslüman. Hatta savaştan ve açlıktan ülkemize sığınan insanları ülkemizde istemiyorlar. Bu insanlığın çok acı bir yanı…

          Allah evleriniz mescittir, evlerinizi kıble yapın ve namazlarınızı kılın buyurmaktadır. Namaz kılınan bir yerde köpeğin dolaşması olmaz. Siz kabede, mescid ve camilerde köpek dolaştırabilir misiniz? Köpeğin yaşadığı bir ortamda ve yerde namaz kılınamaz. O yüzden köpeği ev içinde bakmak doğru bir davranış değildir. Ama evin dışında kulübede bakılabilir.  Hem bir canlıya baktığınız içinde sevaba girersiniz.

          Ama önce insan, önce çocuk….. Diğer bütün yaratılanlar eşrefi mahlukat olan insana hizmet için yaratılmıştır çünkü…!

10/YÛNUS-87: Ve evhaynâ ilâ mûsâ ve ahîhi en tebevveâ li kavmikumâ bi mısra buyûten vec’alû buyûtekum kıbleten ve akîmus sâlah(sâlate), ve beşşiril mu’minîn(mu’minîne).                                                                                                                           Musa (A.S) ve kardeşine vahyettik: “İkinizin kavmi için Mısır'a evler yapın ve evlerinizi kıble kılın ve namazı ikame edin. Ve mü'minleri müjdele!”

          Bütün peygamberler ve bütün Resûller zamanında Allah'ın namazı hep kılınmıştır. Hz. Musa zamanında namaz aynen mevcuttu. Evlerden birini kıble ettikleri zaman bütün namazlar o eve doğru kılınırdı.

          Kıble, namaz kılarken dönülecek yerin adıdır. Hz. İbrahim zamanından beri, Mekke'deki, Hz. İbrahim'den daha evvel inşa edilen (Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in yeniden onardıkları) kesimi, Allahütealâ kıble yapmıştı. Oysa ki Peygamber Efendimiz (S.A.V)'den evvel kıble, Mescid'il Aksa'ydı.

          İnsan için en üst seviye tevazu, başını yere kadar indirebilmektir. Eğilmek, eğilerek selâm vermek, insan iki büklüm olsa da aynı seviyede bir yakarış değildir. Kişi ne zaman ki başını yere koyar, o zaman Rabbinin kendisinden ne kadar üstün olduğunun bilincine varır. İnsanoğlu sadece bir mahlûktur. Ve başını yere koyduğu zaman, Rabbinin kendisini yaratan olduğu konusunda en kesin noktaya ulaşır. Daha aşağıda bir yer yoktur. Olsaydı, başını oraya koyacaktı, Allah'ın üstünlüğünü belirlemek ve tekmil kılmak üzere...

Allah razı olsun.

Burhan AKSU

( Evlerde Köpek Beslemek Dinen Uygun Mudur? başlıklı yazı mihrimah tarafından 4.04.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.