Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 26.01.2010
Okunma Sayısı : 1291
Yorum Sayısı : 0

Çalışan Gazeteciler Günü…

Bilindiği gibi ocak ayının 10. günü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanıyor. Bu vesileyle Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’da görev yapan basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında buluştu. Dizgicisinden imtiyaz sahibine kadar, basınla bir şekilde ilişkili olan herkes Zorlu Grand Otel’deki sabah kahvaltısına davetliydi. Ben de Trabzon’da yirmi yıldır köşe yazarlığı yapan bir kalem erbabı olarak bu kahvaltıda yerimi aldım. İlk kez böyle bir programa davet edilmiştim. Bizi gazeteci olarak saymadıkları için böyle toplantılara da çağırmıyorlar. Hatta toplu fotoğraf çekilirken bir gazetecinin “Öğretmenlerin bu fotoğrafta ne işi var, öğretmenler günü müdür, gazeteciler günü mü?” deyişi basın camiasının, köşe yazarlarına yaklaşımının nasıl olduğunu ortaya koydu.

“Çalışan Gazeteciler Günü” programında misafirlere zengin bir kahvaltı sunuldu. Kahvaltıya birçok gazeteci-yazar katıldı. Kahvaltı arası sohbetler edildi. Kahvaltıdan sonra konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı 2011 Olimpiyatları Genel Koordinatör Yardımcısı Murat Taşkın yaptı. Onun ardından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Ata konuştu. Son konuşmayı da Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptı. Gazeteciliğin fedakârlık mesleği olduğunu söyleyen Gümrükçüoğlu, gazetecilere iki müjde verdi. Bunlardan biri Gazeteciler Cemiyeti binasının arkasındaki bahçenin cemiyete kazandırılma aşamasına gelinmesiydi. Diğer bir müjde de gazetecilerin TOKİ’yle yapılacak işbirliği içerisinde düşük fiyata ev sahibi olmasıyla ilgili çalışmaların son noktaya geldiği haberiydi. Program sonunda gazetecilere kalem, ajanda ve belediyenin yeni yayınlanan iki kitabı verildi.

Dereleri Kirletmenin Bin Bir Yolu…

Bilindiği gibi Trabzon Belediyesi, Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliği’yle işbirliği yaparak “Dereleri Kirletmenin Bin Bir Yolu” konulu bir karikatür yarışması düzenlemişti. Yarışma sonucunda İzmir’den Ömer Çam “Birinci”, Ankara’dan Muammer Kotbaş(aslen Trabzonlu) “İkinci”, yine Ankara’dan Emrah Arıkan “Üçüncü” olmuştu. Antalya’dan Elsin Altın, Trabzon’dan Gültekin Sağlam, yine Trabzon’dan Uygar Kırmızıkan, Tekirdağ’dan Özgün Abay, Trabzon’dan K. Ensar Bahadır “Teşvik Ödülü” almıştı.

Trabzon Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü “Dereleri Kirletmenin Bin Bir Yolu” konulu karikatür yarışmasında dereceye giren ve beğenilen karikatürleri kitaplaştırılarak sanatseverlerin beğenisine sundu. Türkiye genelinde 78 sanatçının 133 eserle katıldığı 8.Ulusal Karikatür Yarışması Albümü’nde 77 eser bulunmaktadır. Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun ve Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç’ın sunuş yazılarıyla başlayan kitap, sanatla ilgilenenlere hediye ediliyor.

Anadolu’da Yaşam…

Trabzon Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği yarışmalardan biri karikatür, diğeri ise fotoğraf yarışmasıdır. Bu yıl Geleneksel Fotoğraf Yarışması’nın beşincisi “Anadolu’da Yaşam” teması merkez alınarak yapıldı. Bu yarışmada 223 kişinin gönderdiği 789 fotoğraf kıyasıya yarıştı. Fotoğraf yarışması neticesinde Adana’dan M. Nevzat Hız “Birinci”, İstanbul’dan Engin Kaban “İkinci”, Aydın’dan Murat Tosun “Üçüncü” oldu. Adana’dan Koray Özözen, Ümit Sabuncu, İstanbul’dan Bekir Tuğcu, Gaziantep’ten Metin Karadağ, Edirne’den Enver Şengül, Kocaeli’den Bünyamin Eren “Mansiyon Ödülü” aldı.

“Anadolu’da Yaşam” temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerle yayınlanmaya değer görülenler kitap haline getirilerek ilgililerin beğenisine sunuldu. Gümrükçüoğlu’nun sunuş yazısıyla başlayan kitapta birbirinden güzel fotoğraflara yer veriliyor. Fakat ne yazık ki dereceye girenler arasında Trabzonlu fotoğrafçıları göremiyoruz.

Trabzon Belediyesi, kent kültürüne çok önem veriyor. Bunu, yayınladığı bu iki güzel kitapla da ispatlamış durumda… Bu arada Belediye’nin edebiyatla ilgili büyükler ve öğrenciler kategorilerinde şiir ve kompozisyon yarışmaları da düzenlemesini bekliyoruz.
( Başkan Gümrükçüoğlu başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 26.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.