Serbest Kürsü / Kitap Tanıtımı

Eklenme Tarihi : 17.07.2023
Okunma Sayısı : 169
Yorum Sayısı : 0

                        

                                                                       M. NİHAT MALKOÇ


            Dünyanın en asil duygularının başında gelir vefa. İçinin doldurulması zor, tertemiz bir kelimedir o. Fakat hayat çölünde kalanlara bu bengisu hükmündeki duygu her geçen gün çekilmektedir hayatımızdan. Zamane insanlarının vefasızlığından yakındığımızda "Vefa bazıları için bir semt adıdır" deriz. Benim de bir şiirimde ifade ettiğim gibi "Vefa ay ışığıdır karanlık geceler(d)e/Bir ışık arıyorsan dostuna eyle nazar/Gün artığı hüzünler gümüşten kadehlerde/Vefa azığın olsun, gayrıyı eyle pazar." Fakat vefa konusunda çok da karamsar olmamak gerekir yine de. Çok şükür hâlâ vefalı insanlar var aramızda. İşte bunlardan biri de, aynı zamanda bir Edebiyat Öğretmeni de olan Çorumlu şair-yazar Durdu Şahin'dir.

 

            Muhterem ve diğerkâm biz zat olan Durdu Şahin Üstadımızı yıllardan beri kaleme aldığı birbirinden kıymetli kitaplarıyla, çıkardığı dergileriyle ve değişik platformlardaki yazılarıyla tanır ve severim. Büyük bir mahviyet ve tevazu timsali olan Durdu Şahin Hocamız aynı zamanda âlicenap (yüce gönüllü) bir insandır. O kökü mâzide, dalları âtîde  olan meyveli bir ağaçtır. Onun içindir ki kendisini baş tacı edenler olduğu gibi, taşlayanları da olmuştur. Onu tanıyıp da onun meyvesinden istifade etmeyen insan sayısı çok azdır. Meyvesinden istifade edemeyenler gölgesinden, ondan da istifade edemeyenler yeşilliğinden müstefit olmuşlardır. Bunlara da nail olamayan susamışların da bu duru pınardan kısmetleri yok demektir. Umulur ki onlar da bir gün onun hikmetli yazı ve şiirlerinden fayda göreceklerdir.

 

            Usta kalem Durdu Şahin her ne kadar kendini ön plana çıkarmamak için gayret sarf etse de edebiyat âlemi kendisini çok iyi tanır, bilir ve yerli olan herkes sever. Daha önce okurlara ulaştırılan Sevgi Pınarı (şiir), Kutsal Sevda (şiir), Kar Çiçeği (şiir), Peyami Safa, Cemil Meriç ve Attilla İlhan’ın Eserlerinde Batı (araştırma), Günümüz Şairleriyle Gülşende Hasbihal (röportaj), Kuşluk Vakti (şiir), Türk Aydınının Gözünde Okumak, Yazmak ve Düşünmek (röportaj) ve Gül Yağmuru (şiir) kitaplarından tanıdığımız emekli öğretmen Durdu Şahin, “Ustalara Vefa” ismiyle 10. kitabını aylar evvel okurlarına ulaştırdı.

 

            Vefa duygusunun yaşadığını eseriyle bir kez daha ispatlayan Durdu Şahin Bey, yeni yayınlanan 192 sayfalık kitabında Türkiye genelinde tanınmış ünlü şair ve yazarları, memleketi olan Çorum'un Alacam ilçesinin tanınmış şahsiyetlerini tanıtıp değerlendirdi.  Durdu Şahin, bu kitabıyla ilgili olarak “Vefa, hem dinimizde hem kültürümüzde çok önemli bir kavramdır. Vefasızlık her daim yadırganan bir davranış tarzıdır. Bizler bu sebeple hem Türkiye çapında hem de Alacamızda çalışmalarıyla örnek teşkil eylemiş işinin ehli ustaları bir kere daha saygıyla andık. Bu tür çalışmalarımız umarım hak eylediği ilgiyi görür. Bundan sonra buna benzer kitaplar yayınlanıp okuyuculara ulaşır.” değerlendirmesini yapıyor.

 

            Emekli eğitimci, şair ve yazar Abdulkadir Türk, "Ustalara Vefa" kitabının "Takdim" yazısında kitabın yazarı olan kıymetli eğitimci Durdu Şahin'le ilgili şu önemli ve isabetli değerlendirmeyi yapıyor: "Durdu Şahin; gönlü yerlilik, millîlik, kadirbilirlik ve vefa hisleriyle mutmain, bedeni ve ruhu ruh kökümüze bağlılık ve saygıyla temayüz eylemiş yüzde yüz samimi ehl-i gönül, ehl-i kalem, edebiyatçı, şair ve araştırmacıdır. Doğruluk ve doğallığından sapmadan, her bir hâliyle kişiliğini, görüşlerini tanımlamaya gayret eyleyen, ahlaklı, bilgili, sabırlı ve saygılı, derviş gönüllü bir emekli eğitimci, yıllardır yazan bir yazar ve şairdir. Hak eylediğine inandığı, bir şeyler öğrendiği, saygı duyduğu kişilere övgüyü o kişilere vefanın gereği gören, hak eylemeyene, hatta hataları, fenalıkları görünen kişilere de, yergiyi ve sövgüyü doğru kabul eylemeyen lâkin güzel öğüt ve nahif bir dil ile düzeltilmeleri için çalışmayı zaruret derecesinde önemseyen dürüst ve mert bir şahsiyet..."

 

            İlk baskısı Eylül 2022 tarihinde Ankara’da Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Matbaacılık tarafından yapılan "Ustalara Vefa" kitabında 40 tanınmış işinin ehli usta hakkıyla ve lâyıkıyla değerlendirilmiştir.  Bu bir başlangıç olarak görülebilir. Çünkü daha birçok şair, yazar ve çizer Durdu Şahin'in usta kaleminden değerlendirilmeyi bekliyor. Onun içindir ki “Ustalara Vefa”nın daha sonraki ciltlerinin de okurlara ulaştırılacağını bekliyor ve de umuyorum.

 

            Durdu Şahin'in "Ustalara Vefa" kitabında "A. Vahap AKBAŞ, Abdullah YAMAN, Abdurrahim KARAKOÇ, Ahmet SEZGİN, Ali AKBAŞ, Aykut EDİBALİ, Bahaettin KARAKOÇ, Bestami YAZGAN, Cafer UZUNKAYA, Cevat AKKANAT, Dilaver CEBECİ, Fuat İSTANBULLU, Halil İbrahim ŞALTU, Halistin KUKUL, Hayrullah BAŞER, İlhami ERDOĞAN, Kenan YAŞAR, Mahmut KÖKSAL, Makberî, Mehmet Akif AK, Mehmet Akif ERSOY, Mehmet Ali TAŞÇI, Muhammet Esat EYVAZ, Muhterem ŞAHİN, Mustafa ÖZARSLAN, Mustafa SUNA, Nazir AKALIN, Necati AYKAN, Olcay YAZICI, Osman ARSLAN, Ramazan TÜRKMEN, Rasim ÖZDENÖREN, Recep Tayyip ERDOĞAN, Sezai KARAKOÇ, Tayyip ATMACA, Tevfik KARABULUT, Veli ŞİRİN, Yetkin DİLEK, Yusuf BİLGE ve Zeki GÜL" isimli birbirinden kıymetli ustalar tanıtılıp değerlendirildi. Kıymetli şair ve yazarımızı yürekten kutluyor, bunun devamı olabilecek yeni vefa abideleri bekliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

( Durdu Şahin'den "Ustalara Vefa" başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 17.07.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.